• A fürdőkezelések többségét bárki igénybe veheti az egészségbiztosítóval szerződésben álló fürdőkben, de nyilván csak abba az esetben, ha ez az adott egészségi problémánál indokolt.

  • Az egyik kezelést kifejezetten csak a 18 év alattiak számára támogatja a társadalombiztosítás.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK, régi nevén OEP) évente kétszer 15 alkalmas fürdőkúrához nyújt támogatást, amennyiben ezt egy szakorvos indokoltnak tartja. Fontos tudni, hogy ezek a kezelések nem teljesen ingyenesek, a páciensnek némi hozzájárulást, úgynevezett önrészt kell fizetnie. Azonban még ezzel együtt is egészen kedvező áron vehetjük igénybe a szolgáltatásokat. Egyes fürdők olykor még akciókat is hirdetnek a fürdőkezelésekre, a Termál Online-on most is olvashatnak ilyen kedvezményes ajánlatokról.

A társadalombiztosítás által finanszírozott kezelésekhez érvényes TAJ kártya szükséges. A fürdőkúrák során naponta négyféle kezelés vehető igénybe. Fontos megjegyezni, hogy az évi kétszer 15 alkalom bizonyos speciális esetekben meghosszabbítható, erről részletesebben itt olvashat.

Az ellátásokat a betegek azokban a gyógyfürdőkben, illetve gyógyfürdőnek nem minősülő közfürdőkben vehetik igénybe, amelyeknek érvényes szerződése van az egészségbiztosítóval. Nem érhető el minden gyógykezelés minden egyes fürdőben. Előfordulhat, hogy az 11 különböző kezelésből csak hármat vagy négyet kínálnak az adott helyen.

Itt nézheti meg, hogy milyen szakorvos írhatja fel a fürdőkezeléseket.

Jelenleg a következő 11 kezelés érhető el támogatással. A nevükre kattintva bővebb információkat olvashat az adott kezelésekről.

Gyógyvizes gyógymedence

Gyógyvizes kádfürdő

Iszappakolás

Súlyfürdő

Szénsavas kádfürdő

Orvosi gyógymasszázs

Víz alatti vízsugármasszázs

Víz alatti csoportos gyógytorna

Komplex fürdőgyógyászati ellátás

18 év alattiak csoportos gyógyúszása

Szén-dioxid gyógygázfürdő

Püspökladányi Sárrét Kincse fürdő beltéri medencéje

Illusztráció: gyógymedence a Sárrét Kincse Gyógyfürdőben