• Több mint 20 gyógyvizes kút és kilenc működő gyógyfürdő, amelyek száma hamarosan bővülhet is.

  • Budapesten aztán van választék fürdőből és gyógyhatású vizekből.

Budapest az egy négyzetkilométerre jutó gyógyfürdők és gyógyvizek tekintetében országos éllovasnak számít . Igaz, „darabra” nézve a gyógyvizek terén Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok azért még mindig Budapest előtt jár.

A hivatalos nyilvántartás szerint több mint 20 kút ad gyógyvizet a fővárosban és 12 fürdő rendelkezik gyógyfürdő minősítéssel. Utóbbiak közül 9 fürdő üzemel jelenleg is, a fennmaradó háromból az egyiket már biztosan nem nyitják újra.

Budapest gyógyfürdői

Jelen állás szerint gyógyfürdőnek számít a Dagály, a Dandár, a Gellért, a Lukács, a Palatinus, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Rudas és a Széchenyi fürdő. Ezek egy kivétellel – Dagály – a főváros tulajdonában lévő Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-hez tartoznak. Ugyanakkor további három, jelenleg nem üzemelő fürdő is szerepel a hivatalos gyógyfürdős lajstromban. Az egyik a Rácz Gyógyfürdő, aminek annak ellenére érvényes a minősítése, hogy már több mint 20 éve zárva tart, viszont a tervek között szerepel az újranyitása.

Szintén gyógyfürdő minősítéssel rendelkezik a 2020 elején bezárt Király fürdő. Ennél teljes körű rekonstrukció szükséges az újranyitáshoz, de ennek az időpontja még hozzávetőlegesen sem ismert. Még mindig szerepel a gyógyfürdős nyilvántartásban a 2017-ben lebontott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda, aminek azonban már nem várható az újjáépítése.

Dandár Gyógyfürdő Budapest

Budapest gyógyvizei

A Rudas Gyógyfürdőnek három forrása – Attila, Hungária, Juventus – is gyógyvízminősítéssel rendelkezik. Szintén gyógyvize van a Dagály, a Dandár, a Gellért, a Lukács, az Irgalmasok Veli bej, a Paskál, a Palatinus, a Pesterzsébeti, a Széchenyi fürdőknek, a V.30 Belvárosi Sportközpontnak, valamint a zárva tartó Rácz fürdőnek is. Előbbiek közül a Gellértnek három, a Pesterzsébeti Gyógyfürdőnek két gyógyvizes kútja van. Mindezek mellett ivókúrához használt vizek is rendelkeznek ezzel a címmel. A Ferenc József gyógyvíznek három, a Hunyadi János gyógyvíznek hat forrása is szerepel a nyilvántartásban.

Széchenyi Gyógyfürdő

Békés megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.