• Bükfürdőn található a nyugati országrész egyik legkedveltebb termálfürdője.

  • A kitűnő gyógyvíznek, a gyógyászati- és wellnesskínálatnak, valamint a gyerekbarát szolgáltatásoknak egyaránt nagy szerepe van abban, hogy sokan évek, sőt évtizedek óta visszajárnak Bükfürdőre.

Tudnivalók és érdekességek a Bükfürdő Thermal & Spáról

1. A 3500 lakosú Bük település – 2007 óta város – Vas megyében, azon belül Szombathelytől nagyjából 27 kilométerre fekszik. Maga a fürdő nem a városon belül, hanem tulajdonképpen annak határában található, ma már gyakorlatilag egy külön településrészt alkot.

2. Bükfürdő az ország nagyobb múltú fürdőhelyei közé tartozik, hiszen a település és a termálvíz kapcsolata több mint 60 évre tekinthet vissza. Bük határában még 1957-ben, kőolajkutatás közben találtak termálvizet. Ez meglehetősen látványosra sikerült, ugyanis hatalmas erővel, 70 méter magas vízoszlopként tört fel a forró víz. A korabeli feljegyzések szerint akkora robajjal járt mindez, hogy a termálkút 200 méteres körzetében egymás szavát sem értették az emberek.

büki termálvíz feltörése3. A termálvíz feltörése után pár évet még várni kellett a termálfürdő átadására, amire végül 1962-ben került sor. Mai szemmel nézve ez még egy kis kezdetleges, egymedencés fürdő volt. Az 1970-es évektől viszont hatalmas lendületet kapott Bükfürdő fejlődése. 1972-ben átadták az első fedett részleget, 1979-ben gyógyhely címet is kaptak. A 90-es évekre szállodákkal, panziókkal, vendéglőkkel népesült be a fürdő környéke.

4. A bükfürdői termálfürdő – vagy újabb nevén Bükfürdő Thermal & Spa – sikeréhez minden bizonnyal hozzájárult a kitűnő, már-már unikális termálvize, ami 1965-ben gyógyvíz minősítést kapott. A fürdőt több termálkútból látják el vízzel, ezek között találni olyat, amelynek az összes oldott ásványianyag-tartalma meghaladja a literenkénti 15 ezer mg-t. Ez országos szinten is az egyik legmagasabb értéknek számít.

Szív alakú gyógyvizes medence Bükfürdőn

5. A bükfürdői gyógyvíz nem pusztán csak magas ásványianyag-tartalmú, hanem a vizsgálatok szerint rendkívül hatékony is. Az alkáli-hidrogénkarbonátos vizek közé tartozik, jelentős fluor-, magnézium- kalciumtartalommal. A gyógyvíz mozgásszervi, urológiai, ízületi és nőgyógyászati problémák, valamint csontritkulás és baleseti sérülések utókezelése esetén is hatásos. A büki víz ivókúra formájában is alkalmazható: egyes emésztőrendszeri megbetegedéseknél, azon belül is gyomorhurutnál és fekélyeknél, továbbá a csontritkulás megelőzésére ajánlják.

6. A Bükfürdő Thermal & Spát egy 14 hektáros park veszi körül, és összesen 34 medencét foglal magában. A fürdőkomplexumon belül három zónát találunk: gyógy- és strandfürdő, élményfürdő, valamint szaunavilág. Emellett medical wellness centrum és gyógyászati részleg is a vendégek rendelkezésére áll. A gyógyászati részlegben akár társadalombiztosítási támogatással is elérhetőek a fürdőgyógyászati kezelések.

7. A gyógy- és strandfürdőben számos fedett és szabadtéri medence közül lehet válogatni, beleértve a gyógyvizes, a családi- és gyermekmedencéket is. Az igazán különleges medencék közé tartozik például – a szezonálisan üzemelő – Acapulco medence, ahol hullám- és ugróöböl is található. Mindezek mellett négypályás családi csúszda, továbbá többféle sportpálya is van a strandi részen.

Bükfürdő Termálfürdő gyógyvíz8. Az élményfürdőben beltéri csúszda, sodrófolyosós, nyakzuhanyos élménymedence, pezsgőmedence biztosítja a pihenést és kikapcsolódást. A családos vendégeknek már csak azért is érdemes ide ellátogatni, mert gyermekmedence, valamint egy Cápabarlang nevet viselő, a tengeralatti vízivilágot idéző, interaktív játékokkal felszerelt medence is van ebben a fürdőegységben. Akik gyógyulni szeretnének, azok itt is találnak gyógyvizes medencét.

9. A fürdő szaunavilágban finn erdei szauna, kültéri ördögszauna, infraszauna, aromaszauna, továbbá tepidárium, gőzfürdő is találhatók. A medencekínálat pedig kültéri élménymedencéből, beltéri jacuzziból, kültéri és beltéri merülőmedencéből, valamint Kneipp-medencéből áll.

10. A fürdőhöz egy saját kemping is tartozik. A 166 beállóhelyes gyógykemping a termálfürdővel közvetlen összeköttetésben áll és egész évben nyitva tart.

Beltéri élménymedence Bükfürdőn

11. Aki Bükfürdőre látogat, annak messze nem csak a termálfürdő jelenti az egyetlen kikapcsolódási lehetőséget. A városban rengeteg programot szerveznek, főleg a nyári időszakban. Ezen kívül Bükön golfpálya, sportcentrum, sportpark, szabadtéri kondipark is található. Főleg a családos vendégek számára jó hír, hogy a településen különleges mászó- és kalandpálya, játszópark is a vendégek rendelkezésére áll. Mindezeken felül vadászási, pecázási lehetőségeket is találni a  közelben. Érdemes kihasználni a környék által kínált kirándulási lehetőségeket is, különösen azoknak, akik messzebbről érkeznek Bükfürdőre. Megéri átugrani a 23 kilométerre lévő Kőszegre, vagy éppen Szombathely is megjárható félóra alatt, de akár egy ausztriai átruccanást is érdemes megfontolni.

Bükfürdő meleg vizes fürdő

Szubjektív vélemény Bükfürdőről

Szerintünk igazán megéri hosszabb üdülést is tervezni Bükfürdőre. A termálfürdő tényleg minden igényt kielégít, még télen is, de nyáron, amikor nyitva a hatalmas strandi rész összes medencéje, akkor végképp. Nagy előnye Bükfürdőnek az elhelyezkedése is, hiszen a környék is számos látnivalót rejt.

A Bükfürdői Termálfürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A fürdő nyitvatartásáról itt tájékozódhat!
Elérhetőség

9740 Bükfürdő, Termál körút 2/A

Telefon: +36-94-558-080

Itt találja a Bükfürdő Termal & Spa weboldalát

Bükfürdő turisztikai oldala

Szállás Bükfürdőn

Jó szálláslehetőséget jelent a fürdő saját kempingje, illetve a város turisztikai oldalán megtalálja a bükfürdői szálláshelyek listáját. Érdemes közvetlenül megkeresni a szimpatikus szálláshelyet és náluk foglalni (nem szállásportálokon keresztül).

Hol van Bükfürdő? A lenti térképen láthatja, hogy merre található a fürdő:

 

Érdemes ezt a videót is megnézni a fürdőről: