• A Saliris Resort megnyitása óta az ország legnépszerűbb fürdőhelyei közé lépett elő a sódombjáról is ismert Egerszalók.

  • Ugyanakkor ennél jóval nagyobb múltra tekinthet vissza, hiszen a korábbi vadregényes egerszalóki termálfürdőt is sokan kedvelték.

Néhány tudnivaló és érdekesség az egerszalóki fürdőről

1. A közel kétezer lakosú Egerszalók a hevesi megyeszékhelytől, Egertől öt kilométerre, a Mátra és a Bükk találkozásánál fekszik. A községben számos borászat is működik és egy horgásztó is található a határában. 1961-ben kőolajat keresve bukkantak az egerszalóki termálvízre.

2. A 70 Celsius-fokosan feltörő víz útjába a helybéliek kis gödröket ástak és azokban fürdőztek. Később egy betonmedencét is kialakítottak, de ezzel együtt is hosszú éveken át az egerszalóki megmaradt egy különös, vadregényes fürdőnek. Sokan őriznek kellemes emlékeket ebből a „vadfürdős” időszakból, amikor melegebb napokon tömegek zarándokoltak ki az egerszalóki fürdőhöz, strandolni, kempingezni és még éjjel is kihasználták a termálvizes fürdési lehetőséget.

Egerszalók fürdő régen3. Egerszalóki különlegesség a sódomb (valójában mészkőlerakódás), amit a domboldalról lefolyó termálvíz alakított ki. Európában hasonló természeti képződmény csak a törökországi Pamukkaléban található.

4. Egy modern, korszerű fürdő kialakítására közel 50 évet kellett várni. A ma Saliris Resortként ismert fürdőszálló építése a 2000-es évek elején kezdődött el. Az új termálfürdő 2007-ben nyílt meg, a hozzá kapcsolódó szálloda pedig három évvel később fogadta az első vendégeket.

5. Az egerszalóki termálvíz gyógyhatását még 1992-ben igazolták az egri kórházban végzett vizsgálatokkal. A fürdő, a sódomb és a környező területek 2016-ban gyógyhely címet is kaptak.

6. Egerszalókon kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos gyógyvíz található, ami ként is tartalmaz. Az egerszalóki kénes gyógyvíz degeneratív és gyulladásos mozgásszervi problémák, nőgyógyászati- és kismedencei gyulladásos betegségek, műtétek utáni utókezelés, valamint pikkelysömör és ekcéma esetén is hatékony lehet. Ivókúraként emésztési problémák esetén javasolják a fogyasztását.

7. A szállodát is magában foglaló fürdőben összesen 17 kültéri- és beltéri medence található, amelyeknek teljes vízfelülete megközelíti a 2000 négyzetmétert. A medencék között gyógyvizes ülőmedence, élménymedencék, gyermekmedencék, pezsgőfürdő, csúszdás medence is található. Azaz minden korosztály megtalálhatja a számítását. A létesítményben különféle wellness szolgáltatások is elérhetők és szauna világ is működik. Utóbbihoz kapcsolódik a kültéren egy klasszikus, rönkfából épült finn szaunaház.

Saliris Egerszalók fedett medence8. Érdemes tudni, hogy a hatalmas Saliris Resort közelében működik egy kisebb termálfürdő, a Nosztalgia Strandfürdő. A kizárólag szabadtéri medencékkel rendelkező – nagyon hangulatos – termálfürdő jó választás lehet azoknak, akik kifejezetten a gyógyvíz miatt látogatnak Egerszalókra, vagy esetleg felidéznék a régi vadfürdőzős hangulatot. A Nosztalgia Strand ráadásul a „nagy fürdőnél” jóval olcsóbb jegyárakat kínál.

Egerszalók Nosztalgia Strandfürdő

Szubjektív vélemény az egerszalóki termálfürdőről

A fürdőkedvelők számára igazi oázis Egerszalók. A településen azok is megtalálhatják a számításukat, akik a nagy fürdőkomplexumokat (Saliris Resort) kedvelik és azok is, akik a klasszikus gyógyvizes fürdőket, hiszen számukra ott van a Nosztalgia Strandfürdő. Arról nem is beszélve, hogy a környék a kirándulási lehetőségek mellett további termálfürdőket is rejt, elég csak Demjénre, Egerre gondolni. Így Egerszalókról indulva „termálfürdős csillagtúrákat” is tehetünk.

Az Egerszalóki Termálfürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A termálfürdő nyitvatartási idejéről itt tájékozódhat.Elérhetőség

3394 Egerszalók, Forrás utca 6.

Telefon: +36-36-688-600

A Saliris Resort weboldalát itt találja

Szállás Egerszalókon

Meglehetősen széles az egerszalóki szálláskínálat, a település és a térség szállásainak listáját ezen az oldalon találja. Foglaljon mindig közvetlenül a szálláshelynél, ne használjon szállásportálokat közvetítőként, ezek ugyanis jelentős jutalékot számítanak fel, így közvetve drágítják a kínálatot.

Hol van a Saliris Resort? A lenti térképen megnézheti, hogy merrefelé található az egerszalóki fürdő:


Itt megnézhet egy remek videót az egerszalóki fürdőről: