• Ebben a megyében nem érik egymást a gyógyvizes kutak és a gyógyfürdők.

  • Fejérnek jelenleg egyetlen gyógyfürdője van és három településen összesen négy gyógyvizes termálkúttal rendelkeznek.

Akadnak az országnak gyógyvizekben nagyon gazdag megyéi, különösen kiemelkedik ebből a szempontból Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye. Azonban vannak Magyarországnak olyan részei is, ahol geológiai okokból kevesebb termálforrás található.

Utóbbi sorba tartozik Fejér megye is. A múlt század nagy olaj- és kőolajkutatásai elkerülték ezt a vidéket. A megyében az elmúlt évtizedekben kifejezetten turisztikai céllal fúrtak termálkutakat. S azt fontos megjegyezni, hogy a feltörő termálvizek körül sem rendelkezik mindegyik gyógyvíz minősítéssel.

Fejér megyében összesen 4 darab gyógyvizet adó termálkút található és mindössze egyetlen fürdő rendelkezik gyógyfürdő minősítéssel. Ennél kevesebb gyógyvíz csak Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém megyében van.

Fejér megye gyógyfürdője

Jelen állás szerint az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő rendelkezik gyógyfürdő minősítéssel a megyében. Az 1970-es években kimondottan fürdőlétesítései céllal kerestek termálvizet a Velencei-tónál. Bár sikerrel jártak, de a ma ismert termálfürdő elődjének a megnyitására meglehetősen sokat kellett várni, hiszen csak 1986-ban adták át. A gyógyfürdő és a gyógyvíz cím megszerzésére a 2000-es évek elején került sor, mindkettőt 2006-ban kapta meg a fürdő.

Agárdi termálfürdő

Fejér megye gyógyvizei

A Gárdonyhoz tartozó Agárdon a fürdőhöz kapcsolódóan két gyógyvizes kutat tartanak nyilván. 2006-ban a Duna-parti Rácalmáson is fúrtak egy termálkutat, ez jelenleg nincs kihasználva, de a vizét bevizsgáltatták, hatékonynak bizonyult, így 2014-ben gyógyvíz minősítést kapott. Mindezeken felül Velencén is találni egy gyógyvizes termálkutat: 2005 óta rendelkezik ezzel a minősítéssel, amit 2016-ban megerősítettek. Ezt a vizet a Velence Resort & Spa fürdőrészlegében használják.

Heves megye gyógyfürdőiről, gyógyvizeiről itt olvashat.