Zalakaros gyógykert gyógymedence

  • Kitűnő gyógyvíz, számos vizes kikapcsolódási és szórakozási lehetőség, nyugodt környezet – ez vár ránk Zalakaroson.

  • Nem véletlen, hogy manapság Zalakaros az ország legnépszerűbb üdülőhelyei közé tartozik.

Érdekességek és tudnivalók a Zalakarosi Fürdőről

1. A közel 2000 lakosú, 1997-ben városi címet kapott település Zala megye délnyugati részén található, a Kis-Balaton közelében, nem messze Nagykanizsától. Zalakaros az 1960-as évek elején még egy mezőgazdaságból élő kistelepülés volt, mára viszont az ország legismertebb és legnagyobb vendégforgalmat bonyolító üdülőhelyei közé nőtte ki magát.

2. Zalakaros életében a kőolajkutatás közben talált termálvíz hozott nagy fordulatot. A korabeli sajtó 1963 nyarán írt először a forró termálvíz feltöréséről, a szakemberek már akkor úgy vélték, hogy akár gyógyításra is alkalmas lehet a víz. Felmerült a termálvíz mezőgazdasági hasznosítása is, – melegházat alakítottak volna ki – de már 1963-ban konkrét tervként határozták meg egy gyógyfürdő építését.

Zalakaros termálfürdő régen3. Azért a 60-as években nem volt magától értetődő, hogy egy kistelepülésen egyből termálfürdőt építsenek a feltörő vízre alapozva. Számos olyan történetet ismerünk, amikor évtizedekig kihasználatlanul maradt az értékes vízbázis. Zalakaroson szerencsére ez másként alakult és már 1965-ben megtörtént a termálfürdő átadása. A hivatalos megnyitásra 1965. szeptember 5-én került sor, de próbaüzemben már augusztus végén birtokba vehették a vendégek a fürdőt.

4. A zalakarosi termálfürdő már szezonális termálstrandként is nagy sikert aratott, ezért hamar napirendre került az egész éves működtetés megteremtése. 1971-ben vágtak bele a fedett fürdő építésére, de különböző okokból lassan haladt az építkezés. Végül a mai napig jellegzetesnek számító, legyezőalakú épület átadására 1975 novemberében került sor. Azóta Zalakaros fürdője egész évben nyitva tart.

Zalakaros 70-es évek5. A Zalakarosi Fürdőt az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztették, igyekeztek mindig követi a vendégek – egyre magasabb – igényeit. Így a gyógymedencék mellett ma már számos élménymedencét, csúszdaparkot, kifejezetten a gyerekeknek szánt szabadtéri- és fedett medencéket, szaunaudvart is találhatunk.

Zalakaros fedett élményfürdő6. 2000 méter mélyről alkáli-kloridos hidrogénkarbonátos, 96 fokos gyógyvíz tör fel, amely jelentős mennyiségben tartalmaz jódot, brómot, ként és fluort. A Zalakarosi Fürdő a gyógyvíz mellett egy alacsonyabb ásványianyag-tartalmú, 53 fokos termálforrással is rendelkezik. A zalakarosi kénes gyógyvíz reumás mozgásszervi betegségek, idült gyulladások esetén hatékony. Jótékony hatású reumás eredetű kötőszöveti és porcbetegségekben. Hasznos szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is, ugyanis a kénes víz tágítja a koszorúereket, aminek révén javul a szív vérellátása. A gyógyvíz kéntartalma miatt alkalmas a pikkelysömör kezelésére is.

Zalakaros gyógyfürdő

7. A tágas, szépen parkosított strandfürdő – ahol egy csúszdapark is található – április vége és október eleje között tart nyitva, a fürdő többi része pedig egész évben üzemel. A 12 hektáros zalakarosi strandfürdőben a klasszikus gyógyvizes ikermedence mellett sportmedence, gyermekmedence, fitneszmedence, családi medence, hullámmedence is várja a fürdőzőket.

8. Igazi zalakarosi kuriózumnak számít a fürdő melletti termáltó, amit a termálfürdő felesleges vizével töltöttek fel. Ez egy dísztó, azaz nem lehet benne fürdeni, viszont ennek köszönhetően egy kellemes, pihenő és sétálóhellyel bővült Zalakaros. A 2015 végén átadott termáltó teljes vízmennyisége – egy műszaki hiba miatt – 2018 májusában egyetlen éjszaka alatt elfolyt. Ezután azonban kijavították a problémát és 2019 nyara óta már ismét régi fényében pompázik a Zalakarosi Termáltó.

Zalakaros termáltó és ökopart9. A Zalakarosi Fürdő gyógycentrumát még 1992-ben adták át, amihez fedett és szabadtéri rész is tartozik. A gyógycentrum teljes egészét 2019-ben teljesen felújították. A gyógycentrumon belül három, különböző hőfokú vízzel töltött medence található. A fedett részben gyógyvizes és egy különleges, sós vizes medence, a szabadtéren pedig egy hangulatos gyógymedence várja a vendégeket.

10. A fedett részlegben a gyógycentrumon kívül is találhatók gyógyvizes medencék, továbbá számos – termálvízzel töltött – élménymedencét is használhatnak a Zalakaroson vendégeskedő fürdőzők. A családos vendégek számára komoly vonzerőt jelent a beltéri gyermekvilág is, ami a legifjabb fürdőzők számára is változatos vizes kikapcsolódási lehetőséget kínál egész évben. Többszintes élménymedence, vízi játékok, csúszdák, fedett játszótér biztosítja a kicsik tartalmas időtöltését. Itt érdemes megemlíteni, hogy a fürdőnek egy szezonálisan működő strandi gyermekvilága is van, így a főszezonban gyakorlatilag megduplázódik a zalakarosi gyerekbarát kínálat.

Zalakaros strandfürdő családbarát11. A szaunázás szerelmeseinek jó választás a Zalakarosi Fürdő szaunaparkja. A gyógycentrum épületében lévő egységben rönkszauna házikó, gőzfürdő és aromaszauna is található. A szaunázás utáni lehűlést pedig merülődézsával, vödrös zuhannyal és egy különleges jégadagolóval biztosítják.

12. Zalakaroson a fürdő megnyitása óta hangsúlyos szerepe van a gyógyászati kínálatnak. Ez messze nemcsak a feltörő gyógyvíz kedvező hatásából áll, hanem számos gyógyászati kezelést is kínálnak a fürdőben. Ezek közé tartoznak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – a NEAK – által támogatott fürdőgyógyászati kezelések. A támogatott kezelések közül Zalakaroson a medencefürdő, a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas kádfürdő, az orvosi gyógymasszázs, a tangentor és a víz alatti csoportos gyógytorna érhető el. Sőt, mindezek mellett olyan egyéb, a gyógyulást (vagy éppen a megelőzést) szolgáló szolgáltatásokat is kínálnak, mint például a szárazföldi egyéni és csoportos gyógytorna.  Továbbá elektroterápiás kezelések is elérhetők a Zalakarosi Fürdőben.

13. Néhány további olyan fürdőgyógyászati szolgáltatást is kínál a Zalakarosi Fürdő, ami ugyan nem tb-támogatott, de kitűnő hatásukról ismertek. Ide sorolható az iszapfürdő, a parafangó, a talpmasszázs, a nyirokmasszázs és egy speciális inkontinencia kezelés.

Zalakaros gyógyfürdő metakovasav14. Mindent összevetve Zalakaros, mint üdülőhely és maga a Zalakarosi Fürdő tényleg minden korosztály számára ideális választás lehet. A fiatalok, a kisgyerekes családok, az idősebbek, valamint korosztálytól függetlenül azok, akik gyógyulni szeretnének, vagy éppen megelőzni a betegségeket, egyaránt megtalálhatják a számításukat. További érv Zalakaros mellett a szép, nyugodt környezet, a Kis-Balaton, illetve a Balaton közelsége. Az autópálya révén pedig az üdülőhely megközelítése sem probléma. A termálfürdők iránt rajongók számára további érv lehet, hogy Zalakarosról kiindulva amolyan “fürdős csillagtúrák” is tehetők. Hévíz akár a menetrend szerinti buszjáratokkal is kényelmesen megközelíthető. Az autóval érkezők pedig egy-egy nap akár Kehidakustány, Lenti, vagy akár Marcali fürdőjébe is elugorhatnak, de nyaranta még egy balatoni strandolás is szóba jöhet. A közeli Zalaszabaron pedig egy élménypark is működik, ahová szintén érdemes egy kirándulást tervezni.

15. Az üdülőhely szálláskínálatára sem lehet panaszuk az ide érkező vendégeknek. A településen három négycsillagos hotel, és kilenc háromcsillagos szálloda található. Ezek között némelyik közvetlen átjárást biztosít a termálfürdőbe, de egyes hotelek saját wellness részleggel is rendelkeznek. Egyébként magának a fürdőnek is van egy kisebb szállodája. Emellett rendkívül széles a zalakarosi apartmanok kínálata is, ezek között az egyszerűbbtől kezdve a drágább, de színvonalasokig bezárólag nagyon széles a választék. Szállás szempontjából Zalakaros előnyei közé tartozik, hogy azért nem túl nagy a település, azaz még a termálfürdőtől távolabb eső szálláshelyekről is egy kellemes sétával megközelíthető a városközpont.

A Zalakarosi Termálfürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A Zalakarosi Fürdő nyitvatartási idejét itt találja!Elérhetőség

8749 Zalakaros, Thermál utca 4.

Telefon: +36-93-340-420

A fürdő weboldalát itt találja

Itt pedig Zalakaros város honlapját nézheti meg

Nézzen körül Zalakaroson: