• Kitűnő gyógyvíz, számos vizes kikapcsolódási és szórakozási lehetőség, nyugodt környezet – ez vár ránk a Zalakarosi Fürdőben.

  • Nem véletlen, hogy manapság Zalakaros az ország legnépszerűbb üdülőhelyei közé tartozik.

Érdekességek és tudnivalók a Zalakarosi Fürdőről

1. A közel 2000 lakosú, 1997-ben városi címet kapott település Zala megye délnyugati részén található, a Kis-Balaton közelében, nem messze Nagykanizsától. A kisváros Hévíztől mindössze 32 kilométerre fekszik, az M7-es autópálya zalakomári lehajtójától pedig 10 kilométerre található. Bár Zalakarost vasútvonal nem érinti, de a számos buszjáratnak köszönhetően tömegközlekedéssel is kényelmesen megközelíthető. Még Budapestről is közvetlen járatokkal érhető el a fürdőhely, ráadásul az autópályának köszönhetően az autóbusz is mindössze 2,5 óra alatt teszi meg a 200 kilométeres távolságot.

2. Zalakaros az 1960-as évek elején még egy mezőgazdaságból élő kistelepülés volt, mára viszont az ország legismertebb és legnagyobb vendégforgalmat bonyolító üdülőhelyei közé nőtte ki magát. Zalakaros életében a kőolajkutatás közben talált termálvíz hozott nagy fordulatot. A korabeli sajtó 1963 nyarán írt először a forró termálvíz feltöréséről, a szakemberek már akkor úgy vélték, hogy akár gyógyításra is alkalmas lehet a víz. Felmerült a termálvíz mezőgazdasági hasznosítása is, – melegházat alakítottak volna ki – de már 1963-ban konkrét tervként határozták meg egy gyógyfürdő építését.

Zalakaros termálfürdő régen

A zalakarosi termálfürdő első évei…

3. Azért a 60-as években nem volt magától értetődő, hogy egy kistelepülésen egyből termálfürdőt építsenek a feltörő vízre alapozva. Számos olyan történetet ismerünk, amikor évtizedekig kihasználatlanul maradt az értékes vízbázis. Zalakaroson szerencsére ez másként alakult és már 1965-ben megtörtént a termálfürdő átadása. A hivatalos megnyitásra 1965. szeptember 5-én került sor, de próbaüzemben már augusztus végén birtokba vehették a vendégek a fürdőt.

4. A zalakarosi termálfürdő már szezonális termálstrandként is nagy sikert aratott. A nyitás évében kilencezer vendéget fogadtak – pedig az csak egy csonka szezon volt. Egy évvel később már 52 ezer vendégük volt, majd a 60-as évek végére ez is megduplázódott. A fürdő számára ekkor már az jelentett kihívást, hogy a megugró vendégforgalomhoz képest szűkös volt a kapacitása, ezért hamar napirendre került az egész éves működtetés megteremtése. 1971-ben vágtak bele a fedett fürdő építésére, de különböző okokból lassan haladt az építkezés. Végül a mai napig jellegzetesnek számító, legyezőalakú épület átadására 1975 novemberében került sor. Azóta Zalakaros fürdője egész évben nyitva tart.

5. A 70-es és 80-as évek fordulóján már az ország legkedveltebb termálfürdős üdülőhelyei közé tartozott Zalakaros. Már 1978-ban gyógyhely címet szereztek, méghozzá az országban kilencedikként (Hajdúszoboszló is csak 1975-ben kapta meg ezt a titulust). A hazai vendégek mellett már akkoriban rengeteg külföldi turista is felfedezte magának a zalai fürdőhelyet. A Zalakarosi Fürdőt az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlesztették, igyekeztek mindig követni a vendégek – egyre magasabb – igényeit. Így a gyógymedencék mellett ma már számos élménymedencét, csúszdaparkot, kifejezetten a gyerekeknek szánt szabadtéri- és fedett medencéket, szaunaudvart is találhatunk.

Zalakaros fedett élményfürdő

6. 2000 méter mélyről alkáli-kloridos hidrogénkarbonátos, 96 fokos gyógyvíz tör fel, amely jelentős mennyiségben tartalmaz jódot, brómot, bórsavat, metakovasavat, kénhidrogént és fluort. Ez különlegesnek számít, hiszen ritka, hogy egy gyógyvíznek egyszerre legyen magas a jód-bróm és a kéntartalma. A kén adja azt a jellegzetes szagot, vagy illatot (kinek mi), ami nemcsak a fürdőben, hanem a környékén is érezhető. A Zalakarosi Fürdő a gyógyvíz mellett egy alacsonyabb ásványianyag-tartalmú, 53 fokos termálforrással is rendelkezik.

7. A zalakarosi kénes gyógyvíz reumás mozgásszervi betegségek, idült gyulladások, az autoimmun betegségek mozgásszervi vonatkozásainál is hatékony lehet. Szintén jótékony hatású reumás eredetű kötőszöveti és porcbetegségekben, teniszkönyöknél, gyulladások után visszamaradt ízületi merevségnél, izomfájdalmaknál, izomgyulladásnál és izomsorvadás esetén. Alkalmas a csontritkulás megelőzésére és kezelésére, valamint különféle gerincdeformitásoknál is. Hasznos szív- és érrendszeri megbetegedések esetében is, ugyanis a kénes víz tágítja a koszorúereket, aminek révén javul a szív vérellátása. A kéntartalmú gyógyvíz kéntartalma miatt alkalmas a pikkelysömör és ekcéma kezelésére is. Az utókezelésben is szerepe lehet a gyógyvíznek. Legyen szó sportsérülések, balesetek, ortopédia műtétek, vagy csonttörések utókezeléséről.

Zalakaros gyógyfürdő8. A tágas, szépen parkosított strandfürdő – ahol egy csúszdapark is található – április vége és október eleje között tart nyitva, a fürdő többi része pedig egész évben üzemel. A 12 hektáros zalakarosi strandfürdőben a klasszikus gyógyvizes ikermedence mellett sportmedence, gyermekmedence, fitneszmedence, családi medence, hullámmedence is várja a fürdőzőket.

9. Igazi zalakarosi kuriózumnak számít a fürdő melletti termáltó, amit a termálfürdő felesleges vizével töltöttek fel. Ez egy dísztó, azaz nem lehet benne fürdeni, viszont ennek köszönhetően egy kellemes, pihenő és sétálóhellyel bővült Zalakaros. A 2015 végén átadott termáltó teljes vízmennyisége – egy műszaki hiba miatt – 2018 májusában egyetlen éjszaka alatt elfolyt. Ezután azonban kijavították a problémát és 2019 nyara óta már ismét régi fényében pompázik a Zalakarosi Termáltó.

Zalakaros termáltó és ökopart

10.  A Zalakarosi Fürdő gyógycentrumát még 1992-ben adták át, amihez fedett és szabadtéri rész is tartozik. A gyógycentrum teljes egészét 2019-ben teljesen felújították. A gyógycentrumon belül három, különböző hőfokú vízzel töltött medence található. A fedett részben gyógyvizes és egy különleges, sós vizes medence, a szabadtéren pedig egy hangulatos gyógymedence várja a vendégeket.

11. A fedett részlegben a gyógycentrumon kívül is találhatók gyógyvizes medencék, továbbá számos – termálvízzel töltött – élménymedencét is használhatnak a Zalakaroson vendégeskedő fürdőzők. A családos vendégek számára komoly vonzerőt jelent a beltéri gyermekvilág is, ami a legifjabb fürdőzők számára is változatos vizes kikapcsolódási lehetőséget kínál egész évben. Többszintes élménymedence, vízi játékok, csúszdák, fedett játszótér biztosítja a kicsik tartalmas időtöltését. Itt érdemes megemlíteni, hogy a fürdőnek egy szezonálisan működő strandi gyermekvilága is van, így a főszezonban gyakorlatilag megduplázódik a zalakarosi gyerekbarát kínálat.

12. A szaunázás szerelmeseinek jó választás a Zalakarosi Fürdő szaunaparkja. A gyógycentrum épületében lévő egységben rönkszauna házikó, gőzfürdő és aromaszauna is található. A szaunázás utáni lehűlést pedig merülődézsával, vödrös zuhannyal és egy különleges jégadagolóval biztosítják.

13. Zalakaroson a fürdő megnyitása óta hangsúlyos szerepe van a gyógyászati kínálatnak. Ez messze nemcsak a feltörő gyógyvíz kedvező hatásából áll, hanem számos gyógyászati kezelést is kínálnak a fürdőben. Ezek közé tartoznak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – a NEAK – által támogatott fürdőgyógyászati kezelések. A támogatott kezelések közül Zalakaroson a medencefürdő, a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas kádfürdő, az orvosi gyógymasszázs, a tangentor és a víz alatti csoportos gyógytorna érhető el. Sőt, mindezek mellett olyan egyéb, a gyógyulást (vagy éppen a megelőzést) szolgáló szolgáltatásokat is kínálnak, mint például a szárazföldi egyéni és csoportos gyógytorna. Továbbá elektroterápiás kezelések is elérhetők a Zalakarosi Fürdőben. Az itteni gyógykúrák és gyógyvíz kedvező hatásának köszönhetően nem csoda, hogy sokan évről évre visszatérnek a gyógyfürdőbe, akár távoli országokból is.

14. Néhány további olyan fürdőgyógyászati szolgáltatást is kínál a Zalakarosi Fürdő, ami ugyan nem tb-támogatott, de kitűnő hatásukról ismertek. Ide sorolható az iszapfürdő, a parafangó, a talpmasszázs, a nyirokmasszázs és egy speciális inkontinencia kezelés.

Zalakaros gyógyfürdő metakovasav

15. Az autópálya révén pedig az üdülőhely megközelítése sem probléma. A termálfürdők iránt rajongók számára további érv lehet, hogy Zalakarosról kiindulva amolyan „fürdős csillagtúrák” is tehetők. Hévíz akár a menetrend szerinti buszjáratokkal is kényelmesen megközelíthető. Az autóval érkezők pedig egy-egy nap akár Kehidakustány, Lenti, vagy akár Marcali fürdőjébe is elugorhatnak, de nyaranta még egy balatoni strandolás is szóba jöhet. A közeli Zalaszabaron pedig egy élménypark is működik, ahová szintén érdemes egy kirándulást tervezni. Illetve a különleges látnivalók között érdemes még megemlíteni a kápolnapusztai bivalyrezervátumot is.

Szubjektív vélemény a Zalakarosi Fürdőről

Mindent összevetve Zalakaros, mint üdülőhely és maga a Zalakarosi Fürdő tényleg minden korosztály számára ideális választás lehet. A fiatalok, a kisgyerekes családok, az idősebbek, valamint korosztálytól függetlenül azok, akik gyógyulni szeretnének, vagy éppen megelőzni a betegségeket, egyaránt megtalálhatják a számításukat. További érv Zalakaros mellett a szép, nyugodt környezet, a Kis-Balaton, illetve a Balaton közelsége.

A Zalakarosi Termálfürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A Zalakarosi Fürdő nyitvatartási idejét itt találja!Elérhetőség

8749 Zalakaros, Thermál utca 4.

Telefon: +36-93-340-420

A fürdő weboldalát itt találja

Itt Zalakaros város honlapját nézheti meg

Zalakaros turisztikai honlapja

Szállás Zalakaroson

Az üdülőhely szálláskínálatára sem lehet panaszuk az ide érkező vendégeknek. A településen több három- és négycsillagos szálloda is található. Ezek között némelyik közvetlen átjárást biztosít a termálfürdőbe, de egyes hotelek saját wellness részleggel is rendelkeznek. Egyébként magának a fürdőnek is van egy kisebb szállodája. Emellett rendkívül széles a zalakarosi apartmanok kínálata is, ezek között az egyszerűbbtől kezdve a drágább, de színvonalasokig bezárólag nagyon széles a választék. Szállás szempontjából Zalakaros előnyei közé tartozik, hogy azért nem túl nagy a település, azaz még a termálfürdőtől távolabb eső szálláshelyekről is egy kellemes sétával megközelíthető a városközpont. A fürdő saját szállodájáról itt, a többi zalakarosi szálláshelyről pedig ide kattintva tájékozódhat.

A lenti térképen láthatja, hogy merre található a termálfürdő:


Itt megnézhet egy videót Zalakarosról: