• Jó néhány betegség esetén a kénes gyógyvizeknek nagyon kedvező hatása van.

  • Összegyűjtöttünk olyan fürdőket, ahol magas a víz kéntartalma.

A hazai gyógyfürdők kapcsán gyakran emlegetjük az összetevők között a ként, ami néhány gyógyvíz esetén a legfontosabb összetevőnek számít. A kén egyik speciális tulajdonsága, hogy a fürdőkben közvetlenül a víz felett nagy koncentrációban van jelen, ugyanis nehezebb, mint a levegő, de a víznél könnyebb. Ez azért fontos, mert nem csak a bőrön át, hanem belélegezve is fel tud szívódni, így érvényesül például az értágító hatása. Ezen felül, a fürdőkúrák során a szervezetbe kerülő kén beépül a porcszövetekbe is, így a kopásos ízületi betegségeknél is előnyös hatású.

Közismert a kénes gyógyvizek kedvező hatása a pikkelysömör, illetve az ekcémás panaszok esetén. Bár azt gondolnánk, hogy a kén külsőleg gyógyítja ezeket a bőrbetegségeket, de – ahogy egy harkányi orvosi kutatás rámutatottvalójában belsőleg hat, mert a szervezetbe jutó kén-hidrogén az immunológiai folyamatok befolyásolja kedvező irányba.

Kimutatták azt is, hogy a kénes vizek hatására élénkül a sejtosztódás, gyorsabban tud a szervezet regenerálódni, de a sebgyógyulásra is kedvezően hat. A Pécsi Tudományegyetem kutatói pedig egy 2013-ban zárult vizsgálatban igazolták a hidrogén-szulfid gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságát.

A kénes gyógyvizek között is van különbség. A harkányi gyógyvízben található karbonil-szulfid például kifejezetten hatékonyan szívódik fel a szervezetben. Fontos azt is megjegyezni, hogy a gyógyvizek hatását nagyban befolyásolják az egyéb összetevők is, így két kénes gyógyvíz hatékonysága között is jelentős különbségeket tapasztalhatunk.

Összegyűjtöttünk néhány olyan hazai gyógyfürdőt, amelyek vízében magas a szulfidion tartalom. Ahogy az adatokból látszik, ebben a tekintetben kiemelkedik a mezőnyből a mezőkövesdi, a balfi és a harkányi gyógyvíz.

(Gyógyvizek szulfidtartalma, mg/liter)

Mezőkövesd – 14,6

Mezőkövesd gyógyhely

Balf – 13

Balfi Fürdő

Harkány – 12,4

Harkányi Gyógyfürdő

Bogács – 4

Bogácsi Termálfürdő

Egerszalók – 3,5

Egerszalók Nosztalgia Fürdő

Hévíz – 3,2

Hévíz termál üdülőhely

Kehidakustány – 3,2

Kehida Termál

Zalakaros – 2,9

Zalakaros légi fotók

Széchenyi Gyógyfürdő – 1,21

Széchenyi Gyógyfürdő

Lukács Gyógyfürdő – 1

Lukács Fürdő

A mezőkövesdi és zalakarosi légi fotókat H. Szabó Sándor készítette.

Mikor alkalmazható a jódos ülőfürdő? Olvassa el erről szóló cikkünket ide kattintva.