• Az SPA-nak is nevezett betegség esetén a fürdőgyógyászati kezelések jelentősen javíthatják az életminőséget.

  • Azonban minden esetben a beteg állapota alapján a szakorvos dönti el, hogy milyen konkrét kezelés alkalmazható.

A lakosságnak körülbelül 0,2-0,4 százalékát érintő gyulladásos ízületi betegség a Bechterew-kór. A spondylitis ankylopoeticának, illetve egyre inkább csak SPA-nak nevezett betegség jellemzője a szalagok, ízületek fokozatos elmeszesedése, valamint az egyre merevebbé váló gerincoszlop.

Egyik olvasónk részéről merült fel kérdésként, hogy SPA esetében a fürdőgyógyászati kezelések közül alkalmazható-e a súlyfürdő? Ennek kapcsán utánakérdeztünk annak is, hogy milyen egyéb kezeléseket szoktak javasolni a Bechterew-kórnál.

Dr. Mándó Zsuzsannától, a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház orvosigazgatójától megtudtuk, hogy elsődleges indikációval a súlyfürdő a Bechterew-kór esetén nem írható fel. „Ugyanakkor egy krónikus derékfájdalom fennállásakor, a Bechterew-kór I és II stádiuma esetén – a beteg állapotától függően – nyugodtan alkalmazható” – mondta dr. Mándó Zsuzsanna.

Hévízi specialitások az SPA-ra

Összességében tehát egy előzetes szakorvosi vizsgálat alapján lehet megmondani, hogy az SPA-s betegnél mi a helyes eljárás. A hévízi kórházban egyébként kiemelt figyelmet fordítanak az SPA-ra. Az ezzel a diagnózissal hozzájuk fordulók számára jellemzően fürdőgyógyászati (gyógyvizes) kezeléseket szokták javasolni.

Kidolgoztak egy különleges, betegségspecifikus masszázst is, ez kifejezetten az SPA-ra jellemző fizikális változások ellen hat. A „hévízi specialitások” közül még gyakran alkalmazzák ennél a betegségnél az iszappakolást is, továbbá a fizioterápiás kezeléseket, azon belül is különösen a gyógytornát.

hévíz tófürdő műtét seb heg

Bechterewnél a gyógyszer nem elég

„Mindig egyénileg kell mérlegelni, hogy az adott beteg állapota alapján milyen fürdőgyógyászati kezelés jöhet szóba. Például az akut stádiumban a fizioterápiás kezelések többsége nem javasolt. Egyedül a gyógytorna az, ami mindig alkalmazható” – teszi hozzá dr. Mándó Zsuzsanna.

Az orvosigazgató szerint fontos tudni, hogy az SPA esetében a gyógyszeres kezeléssel ugyan megszüntethető a gyulladásos, akut stádium, azonban a mozgáskorlátozottságon, illetve az életminőséget befolyásoló mozgásszervi panaszokon a gyógyszer nem mindig segít.

„Ezért van nagyon fontos szerepe a fizioterápiának, a gyógyvizes kezeléseknek. Mi már jó néhány éve gyűjtjük az SPA-val kapcsolatos tapasztalatokat, SPA-s betegklubunk is van. Egyértelműen látszik, hogy a fürdőgyógyászati kezeléseket igénybe vevő betegcsoportnak sokkal jobb az életminősége azokhoz képest, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel” – hívja fel a figyelmet dr. Mándó Zsuzsanna.