Aki szokott a fürdőhelyeken elérhető gyógyászati kezelésekről tájékozódni, az gyakran találkozhat a fizioterápia szóval. Vagy nem a fizikoterápiával? Annak ellenére ugyanis, hogy csak egy betű a különbség a két szó között, a jelentésük eltérő.

Fizioterápia: ez a tágabb fogalom, hiszen a természetes energiákra épülő gyógymódok összességét jelenti, a nap, a levegő, a víz, a klíma gyógyászati célú alkalmazását. Ennek megfelelően a fizioterápiához tartoznak a gyógyvizes kezelések, a barlangterápia (a hazai gyógyhatású barlangokról ide kattintva olvashat), az iszappakolás, a gyógyvizes inhalálás. Ugyanakkor ide sorolják azt is, amikor mesterségesen állítanak elő valamilyen természeti energiát, például ilyen a szolárium, s úgy általában a fénykezelések.

Orvosi gyógymasszázs

Fizikoterápia: a fizioterápiánál szűkebb fogalom, olyan gyógyászati eljárásokat takar, amelyek során valamilyen konkrét fizikai energiát veszünk igénybe. Ide sorolható tipikusan a masszázs, az ultrahangos kezelések, az elektroterápia. Utóbbihoz tartoznak például a fájdalomcsillapításra használt úgynevezett TENS-kezelések is, olyannyira, hogy a köznyelvben a fizikoterápiát nagyon sokszor ezekkel az elektroterápiás kezelésekkel azonosítják. A gyógyfürdőkben elérhető gyógyászati kezelések közül fizikoterápiának számít például a víz alatti sugármasszázs, vagy éppen a súlyfürdő.