• Az ország legkisebb területű megyéjében kevés minősített gyógyvíz található.

  • Igaz, amik vannak, azok kiváló hatásúnak számítanak. Komárom-Esztergom egyetlen gyógyfürdője is egész jó szolgáltatásokat nyújt.

Az ország egyes megyéi kiemelkedően gazdagok minősített gyógyvizekben. Ezek közé tartozik Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun, vagy éppen Szabolcs-Szatmár-Bereg. Azonban ezen a téren országon belül elég nagy a kontraszt, hiszen más megyékben meg kimondottan kevés gyógyvíz tör a felszínre.

A gyógyvízben szegényebbek közé tartozik például Fejér, Nógrád és Veszprém megye, valamint a most tárgyalandó Komárom-Esztergom is. Utóbbiban mindössze két gyógyvizes kutat tartanak nyilván, továbbá egy gyógyfürdőt, illetve egy gyógyhelyet találhatunk. Pedig egyébként egyes ásatások szerint Komáromban már a római időkben is virágzott a fürdőkultúra.

Komárom-Esztergom gyógyfürdője

2001-ben kapta meg a gyógyfürdő címet a Komáromban működő fürdő, ami 2015-ben a Brigetio (ejtsd: brigéció) Gyógyfürdő nevet vette fel. Ez egyrészt a római múltra utal, másrészt azért is praktikus, mert így kevésbé keverhető össze a határ szlovák oldalán lévő észak-komáromi termálfürdővel. A Brigetio fürdő és környéke 2018-ban a gyógyhely címet is megszerezte.

szabadtéri medence a Brigetio Gyógyfürdőben

Komárom-Esztergom gyógyvizei

A komáromi fürdő vize már 1967-ben megkapta a gyógyvíz minősítést, mindössze két évvel azután, hogy termálvizet találtak. A gyógyvizes kút neve egyébként „Lengyári kút”, ami onnan ered, hogy anno az egykori lengyár területén szerettek volna ivóvizes kutat fúrni, de ehelyett forró víz tört a felszínre.

A megye másik gyógyvize 1992-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést, méghozzá Bábolnán. Apró érdekesség, hogy akkor még nem is volt fürdője Bábolnának. A termálkutat 1983-ban fúratta a Bábolnai Állami Gazdaság, azonban a víznek mezőgazdasági célra, tehát melegházak fűtésére nem volt elég magas a hőfoka. Így hamar tervbe vették, hogy egy fürdőben hasznosítanák a vizet, a 90-es évek elején ezért végezték el a gyógyvízzé történő minősítést. Azonban a fürdőre néhány évtizedet várni kellett, hiszen csak 2020-ban nyitották meg a Bábolna Strand- és Termálfürdőt. A létesítmény egyelőre nem rendelkezik gyógyfürdő minősítéssel.

Bábolna termálfürdő termálmedence

 

Bács-Kiskun gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.