• Feltárt termálvizekben, így pedig gyógyvizekben is az ország egyik leggazdagabb megyéjének számít Hajdú-Bihar.

  • Hatalmas fürdőkomplexumokat és kisebb, de hangulatos gyógyfürdőket egyaránt találhatunk a megye kínálatában.

Hajdú-Bihar az ország negyedik legnagyobb területű megyéje és amolyan hazai gyógyvizes nagyhatalomnak is számít, hiszen ezen a téren elképesztően bőséges a választék. Mindennek az eredete az 1920-as évek elejéig nyúlik vissza. Akkortájt komoly problémát jelentett, hogy Magyarország feltárt kőolaj- és földgázmezői szinte kivétel nélkül az elcsatolt területekre estek. Fontos lett volna új szénhidrogénmezőket találni az ország megmaradt részén, viszont ezekre a kutatási munkákra az államnak nem volt anyagi forrása.

Ezért egy brit cégnek, az Anglo-Persian Oil Companynek koncessziót adtak a magyarországi szénhidrogénmezők feltárására. A brit cég azonban csúfos kudarcot vallott, a kijelölt területeken nem találtak se kőolajat, se földgázt (később egy amerikai cég már sikerrel járt). A brit vállalat betlije után az állam egy időre saját kézbe vette a kutatást, viszont a szűkös anyagi lehetőségek miatt olyan helyeket próbáltak keresni, ahol a legnagyobb esély mutatkozott arra, hogy kőolajat, vagy földgázt találjanak.

Így került képbe a geológiai szempontból kimondottan ideálisnak számító Hajdú-Bihar megye és azon belül is elsőként Hajdúszoboszló. Igaz, Szoboszlón termálvizet találtak 1925-ben, de ezt sem hagyták veszni, 1927-ben már fürdőt is nyitottak.

A kutatások folytatódtak a megyében és sok esetben a kőolaj mellett, vagy helyett termálvízre is bukkantak. A váratlanul termálvizes kúthoz jutott települések szeme előtt pedig Hajdúszoboszló sikertörténete lebegett, ezért számos helyen igyekeztek hasznosítani a feltörő meleg vizet. Ezek közül pedig soknak a gyógyvízzé minősítése is megtörtént az évek során.

Jelenleg Hajdú-Bihar megyében 26 minősített gyógyvíz és 9 gyógyfürdő található. A gyógyvizek tekintetében ezzel – Jász-Nagykun-Szolnokkal holtversenyben – országos éllovasnak számít Hajdú-Bihar. A gyógyfürdők számában pedig csak Budapest áll Hajdú-Bihar előtt.

Hungarospa gyógyvizes medence

Hajdú-Bihar megye gyógyfürdői

A hivatalos nyilvántartás szerint Hajdúszoboszló két gyógyfürdővel is rendelkezik, mert egyrészt annak számít a Hungarospa részeként működő Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő, másrészt a Hunguest Hotel Béke is. Ezen felül Balmazújvárosban (Kamilla Fürdő), Debrecenben, Hajdúböszörményben (Bocskai Gyógyfürdő, lenti képen), Hajdúnánáson, Kabán, Nádudvaron, Püspökladányban (Sárrét Kincse fürdő) is működik gyógyfürdő.

Bocskai Gyógyfürdő Hajdúböszörmény

Hajdú-Bihar megye gyógyvizei

Debrecenben és Hajdúszoboszlón egyaránt 6-6 darab, minősített gyógyvizet adó termálkút található. 2-2 gyógyvizes kúttal büszkélkedhet Balmazújváros, Hajdúnánás és Kaba (lenti képen). Egyetlen gyógyvizes kútja van Berettyóújfalunak, Hajdúböszörménynek, Hajdúdorognak, Hortobágynak, Nádudvarnak, Polgárnak, Püspökladánynak és Tiszacsegének.

Kaba gyógyfürdő gyógymedence

Somogy megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.