• Nem sokkal a termálvíz feltörését követően tapasztalati úton, majd hivatalosan is igazolták a hajdúszoboszlói gyógyvíz gyógyhatását.

  • A víz fürdőkúra és ivókúra formájában is alkalmazható.

Számos hazai gyógyfürdő, illetve gyógyvíz története meglehetősen nehezen indult. Sok esetben akár évtizedekig kihasználatlanul álltak egyes gyógyvizes források, vagy éppen hosszú éveknek kellett eltelnie, mire egy-egy termálforrás vizének gyógyhatását hivatalosan is igazolták.

A hajdúszoboszlói gyógyvíz története azonban egészen másként alakult. Annak ellenére, hogy Hajdúszoboszló a víz megtalálásakor kis szegény mezőváros volt, szinte egyből felismerték és igazolták a gyógyhatását és az első fürdő kialakításával sem sokat tétlenkedtek.

Pávai Vajna Ferenc vezetésével 1925 őszén találtak 75 Celsius-fokos termálvizet Hajdúszoboszló Bánomkert nevű településrészén. Igazából nem vizet kerestek, hanem kőolajat és földgázt, de nem bánták a víz feltörését sem. Eleinte az elfolyó termálvizet a közeli Kösely-patakba vezették. A környékbeli asszonyok pedig próbálták ennek az előnyét kihasználni, ezért kijártak a termálvizet elvezető árokhoz mosni. Állítólag ők tapasztalták meg elsőként a hajdúszoboszlói víz gyógyhatását: mosás közben a termálvíztől enyhültek a mozgásszervi problémáik.

1925 decemberében a Magyarhoni Földtani Társulat hidrológiai szakosztálya tudományos összejövetelt tartott, amelyen a hajdúszoboszlói termálvíz első vegyelemzéseinek eredményeit összegezték. Baden-Baden és Wiesbaden gyógyvízéhez hasonlították és már ekkor fürdő létesítését javasolták, valamint ivókúrákhoz is ajánlották a vizet.

Az első kezdetleges fövenyfürdő átadására végül 1927. július 26-ig kellett várni. Ekkortól kezdve évről évre hatalmas ütemben fejlődött Hajdúszoboszló és a fürdő. Nemcsak szórakozni és kikapcsolódni jártak tömegével Szoboszlóra az emberek, hanem gyógyulni is.

Hungarospa gyógyvizes medence

Hajdúszoboszlói gyógyvíz összetétele és gyógyhatása

A hajdúszoboszlói gyógyvíz jódos-brómos-konyhasós-hidrogénkarbonátos vizek csoportjába tartozik. Az aranybarna színű víz összes oldott ásványianyag-tartalma meghaladja a literenkénti 5000 mg-t.

Milyen esetekben van gyógyhatása a hajdúszoboszlói gyógyvíznek? Hosszú a sor, ezek közé tartoznak az ízületi elváltozások, ízületi gyulladások, egyes gerincbetegségek, ideggyulladások és idegfájdalmak. Segíti a sérülések utáni felépülést, de alkalmazható idült nőgyógyászati és idült bőrgyógyászati betegségeknél, valamint az érszűkület egyes formáinál.

Ráadásul az elmúlt évtizedekben szinte folyamatosan végeztek további orvosi kutatásokat is a gyógyvízzel kapcsolatban. Így például igazolták a kedvező hatását térdízületi és csípőízületi kopásoknál, porckorongsérvnél, krónikus derékfájdalomnál, kimutatták, hogy a hajdúszoboszlói gyógyvíz csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának valószínűségét. A gyógyvízben végzett súlyfürdő kedvező hatást gyakorol az ágyéki és a nyaki gerinc megbetegedéseinél.

A víz alkalmas ivókúrához és az egyik kút vizét palackozzák is. A Pávai Vajna ásványvíz segít megelőzni a jódhiányt és a csontritkulást, de savtúltengés esetén is sokan alkalmazzák.

Néhány esetben nem javasolt, sőt ellenjavallt a szoboszlói gyógyvizes kúra. A gyógyfürdők általános ellenjavallatain kívül ide sorolhatók a szervezetben zajló aktív gyulladásos állapotok, a rosszindulatú daganatos megbetegedések, keringési elégtelenségek, fertőző betegségek, a súlyos vérnyomás-emelkedés, valamint a várandósság.