• A Ferenc József gyógyvíz a konkurenciaharcnak köszönheti a létét.

  • Eredetileg ugyanis a Hunyadi János gyógyvíz versenytársának szánták a glaubersós-keserűsós gyógyvizet.

  • Száz éve egészen meglepő problémák esetén is gyógyhatást tulajdonítottak a keserűvíznek.

Az ivókúrákra alkalmas Ferenc József gyógyvíz tulajdonképpen egy másik ismert keserűvíznek, a Hunyadi Jánosnak köszönheti a létét, ugyanis a konkurenciaharc hívta életre. Az 1800-as években Saxlehner András Buda határában keserűvíz-forrásokat vásárolt fel és megkezdte a Hunyadi János márkanevű gyógyvíz palackozását és forgalmazását.

A Hunyadi János elképesztően nagy sikert aratott, nemcsak itthon fogyott jól, hanem számos európai országba, valamint még az amerikai kontinensre is exportálták. Sokan megirigyelték Saxlehner sikerét és a közeli Őrmezőn sorra nyíltak a konkurens palackozóüzemek. Ezek közé tartozott Hirschler Mór is, aki 1876-ban alapította meg a palackozóját, ahol a Ferenc József nevű víz előállítását kezdték meg.

Az Orvosi Hetilapban 1883-ban a következő reklámmal népszerűsítették a gyógyvizet. Érdemes megnézni, ahogy emlegetik benne a fő konkurenst is:

Ferenc József gyógyvíz

Saxlehnerék igyekeztek felvásárolni a versenytársakat és erre a sorsra jutott a Ferenc József vizet palackozó üzem is. Azonban a többi egységgel ellentétben ezt nem bezárták, hanem folytatták a keserűvíz előállítását. A vizet adó „Ferenc József 2.” nevű forrás jelenleg is hivatalosan gyógyvíznek számít, a minősítését 2015-ben megújították.

Ferenc József gyógyvíz hatása

A Ferenc József keserűvíz ásványianyag-tartalma rendkívül magas, 19 700 kg/liter. A hatását adó keserűsó és glaubersó mellett számos hasznos makro- és mikroelemet is tartalmaz. Elsősorban székrekedés, aranyér esetén szokták ajánlani, de enyhébb (!) bélhurutnál, cukorbetegségnél, valamint elhízás esetén a fogyókúra elősegítésére is ajánlott.

A fogyasztása éhgyomorra javasolt, de a bélmozgást serkentő hatása miatt fogyókúrázóknak éppen, hogy étkezést követően kell fogyasztani. Összességében egyébként az a nagy előnye, hogy rendszeres használat esetén sem szokik hozzá a szervezet.

A víz érdekessége, hogy töményen másként hat, mint vízzel hígítva. Töményen fél-egy nap alatt fejti ki a – hashajtó – hatását, vízzel hígítva viszont már egy-két órán belül hat.

Mint minden gyógyvíznél, a Ferenc Józsefnél is vannak ellenjavallatok. Nem ajánlott a fogyasztása heveny gyulladásos emésztőrendszeri betegségeknél, vérző gyomorfekélynél, vagy bélfekélynél. Továbbá hasmenés, vagy hányás esetén.

Gyógyvíz iszákosság ellen: erre is megoldás a Ferenc József víz

S még egy apró érdekesség a végére a Ferenc József víz kapcsán. Manapság már szigorúan veszik, hogy milyen hatást tulajdonítanak az egyes gyógyvizeknek, az 1900-as évek elején viszont olykor még amolyan általános csodaszerként ajánlották a palackozott gyógyvizeket.

A Budapesti Hírlap egy 1924-ben megjelent lapszámában például az iszákosok figyelmébe ajánlották ezt a vizet, mint a másnaposságot és magát az alkoholizmust – sőt, még a dohányzást és a drogfüggőséget – megszüntető szert.

Ahogy írták: „iszákos, kicsapongó embereknek reggeli előtt egy borospohárnyi Ferenc József vizet adnak, akkor nyelvük megtisztul, a halántékon érzett nyomasztó fájdalom csakhamar megszűnik és ami a fő, az egészséges étvágy lassan, de biztosan visszatér. A természet adta Ferenc József gyógyvíz állandó használata mellett a beteg az egész emberiség hasznára nem kívánja annyira meg az alkoholt, nikotint, ópiumot és más kártékony anyagokat, mint annak előtte!”