• A kehidakustányi gyógyvíz sokféle egészségügyi problémára jelenthet gyógyírt.

  • A kehidai gyógyvíz fürdőkúra, valamint ivókúra formájában egyaránt használható.

Törpe vízmű – bármilyen furcsán is hangzik, de a kehidakustányi gyógyvíz felfedezését ennek köszönhetjük és nem olajat (rossz helyen) kereső geológusoknak és nem is célirányos termálvíz-kutatásnak. Az 1980-as évek elején ugyanis a Zala megyei Kehidakustány összefogott a szomszédos Zalaszentlászlóval, hogy egy törpe vízművet létesítsenek. Ehhez egy szimpla artézi kutat kezdtek fúrni, azonban ennek során, 203 méteres mélységből, teljesen váratlanul 38,6 Celsius-fokos termálvíz tört fel.

A vizet nem hagyták kihasználatlanul, néhány évvel később meg is nyitottak egy egyszerűbb termálstrandot az egykori kehidai vasútállomás mellett. A Hévíz, valamint a Balaton közelében található kis fürdő évről évre népszerűbb lett, egyre többen fedezték fel maguknak. Sokan már ekkor esküdtek a termálvíz gyógyhatására, azonban hivatalosan azokban az esztendőkben még nem számított gyógyvíznek.

A gyógyvízzé nyilvánítás már akkor történt meg, amikor két építési vállalkozó, Horváth Tihamér és Horváth Sebestyén vette kézbe a kehidai fürdő fejlesztését. Hivatalosan 2002 májusában jelentették be, hogy az elvégzett vizsgálatok igazolták azt, amit sokan megtapasztalhattak: a víz valóban gyógyhatással rendelkezik. A kehidakustányi víz minősítését egyébként 2013-ban ismét megerősítették.

Kehidakustány gyógyvíz gyógymedence

Mit tud a kehidakustányi gyógyvíz?

A víz kalcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és a kéntartalma is jelentős. A víz szulfidion-tartalma ugyanakkora mint a közeli Hévízi-tó gyógyvizének, ugyanakkor azzal ellentétben radont nem tartalmaz. A kehidai gyógyvíz elsősorban mozgásszervi problémák kezelésére és megelőzésére, továbbá egyes nőgyógyászati és bőrgyógyászati, valamint idegrendszeri betegségek esetén javasolt.

A kénes gyógyvíznek számottevő a gyulladáscsökkentő hatása, így például gyulladásos ízületi és gerincbetegségeknél is alkalmazható. A víz hatása nemcsak a bőrön keresztül felszívódva érvényesül, hiszen belélegezve is hasznosul, továbbá a kehidai víz ivókúrákhoz is alkalmazható.

A gyógyvíz ajánlott a baleseteket és ortopédiai műtéteket követő rehabilitáció során is, ugyanis gyorsítja a sérülések, törések gyógyulását. A kéntartalmának köszönhetően segíti a porcok regenerálódását, valamint jótékonyan hat a kopásos ízületi betegségeknél is. Mindezeken túl jótékonyan hat a csontritkulás kezelése során és szerepe lehet a betegség kialakulásának megelőzésében is.

A gyógyvíz alkalmazásának ellenjavallatai gyakorlatilag megegyeznek azzal, amikor általánosságban sem javasolható a gyógyfürdőzés. Ide tartoznak többek között a rosszindulatú daganatok, a keringési zavarral járó szívbetegségek, a veseelégtelenség és a vesekő, a pajzsmirigy-túlműködés, a vérképzőszervi betegségek, valamint a gyakori ájulási rohamok.