• A Csiszta Fürdő számít a Balatonhoz legközelebb eső termálfürdőnek.

  • A vize külföldről is évről évre sok visszatérő vendéget vonz.

  • A kissé retró hangulatú, de családias fürdő egész évben várja a vendégeket.

Érdekességek és tudnivalók a Csiszta Fürdőről

1. A több mint 1300 lakosú Buzsák község Fonyódtól délre a Nagyberekben található. A 15-16. században betelepült horvátok miatt kulturálisan sokszínű település híres a helyben megőrzött ősi hímzésekről. A turisták körében kedvelt célpont a Buzsáki Tájház, illetve a János-hegyi műemlék pincesor.

2. Buzsák egyik településrészét nevezik Csisztapusztának. 1956-ban olajat kerestek ezen a területen, de amikor közel 600 méternél jártak a fúrással, akkor termálvíz tört fel a föld alól.

3. Sokáig nem fordítottak különösebb figyelmet a forrásra, szabadon hagyták elfolyni a vizét. A helyiek azonban már ekkor is felismerték a gyógyhatását, a termálvizet elvezető árkokba jártak kúrálni magukat. A fürdőhöz való kijárást megnehezítette, hogy Csisztapuszta körülményesen volt elérhető, kilométereket kellett földúton gyalogolni a megközelítéséhez.

Csisztapuszta fürdő4. Ennek ellenére hamar népszerűvé vált a fürdő, 1958-ban a látogatók száma elérte a 40 ezret. Ekkor már három betonmedence állt a vendégek rendelkezésére. Viszont az infrastruktúra még nagyon szegényes volt, például még vezetékes ivóvíz sem állt rendelkezésre.

5. Ezután ha apránként is, de folyamatosan fejlődött a kis termálfürdő, ugyanakkor a Buzsáktól északra és Fonyódtól délre is 5-5 kilométerre fekvő fürdő megközelítése továbbra sem volt ideális. Balatonfenyves és Csisztapuszta között kisvasút is közlekedik, ezen közel húszévnyi szünet után, 2021 nyarán indult újra a forgalom. Közúton jelenleg Buzsák irányából megoldott a fürdő elérése, viszont Fonyód felől csak egy földúton közelíthető meg, aki a Balaton irányából aszfaltozott úton érkezne a Csiszta Fürdőhöz, annak 20 kilométeres kitérőt kell tenni. A termálfürdő szempontjából nagy jelentősége lenne a fonyódi összekötőút megépítésének, aminek megvalósítása az önkormányzat legfőbb tervei között szerepel.

Csiszta termálfürdő

6. Hosszú éveken át elmaradtak a lényegi fejlesztések Csiszta Fürdőn, holott a kútja minősített gyógyvizet ad. A termálfürdő ennek ellenére is igen népszerűvé vált, nyárról-nyárra rengeteg visszajáró vendége van a Csiszta Fürdőnek – még Németországból is. A létesítmény bővítésére uniós forrást nyert az önkormányzat, így 2013-ban jelentős fejlesztések valósultak meg a kis somogyi fürdőhelyen, ami megteremtette az egész éves működés lehetőségét.

7. A kénes vizek csoportjába tartozó, erősen szénsavas csisztai gyógyvíz reumatikus-, mozgásszervi- és nőgyógyászati betegségek esetén bizonyított gyógyhatással rendelkezik. Ezen felül bél- és gyomorpanaszok, csonttörések rehabilitációja és egyes bőrbetegségek kezelése során is sikerült eredményeket felmutatni a csisztai termálvízzel.

Csiszta Fürdő

 

8. Öt medence működik a fürdőben, köztük ülőmedencék, gyermekmedence. A 2013-as fejlesztések révén már fedett medence is a vendégek rendelkezésére áll. A létesítmény mellett kemping üzemel és a fürdőben minden alapvető szolgáltatás elérhető, így többek között szauna, masszázs, játszótér, étterem, kávézó, fodrász is.

Buzsák Csiszta Fürdő csisztai gyógyvíz

Szubjektív vélemény a buzsáki Csiszta Fürdőről

Sok mai hatalmas fürdőkomplexum néhány évtizeddel ezelőtt még olyan volt, mint ez a kis termálfürdő. Csisztának van egy békebeli, nyugodt hangulata. Persze biztos vannak, akinek ez nem jön be, de akik szeretik az ilyen – jó értelemben vett – retrós termálfürdőket, azok kedvelni fogják a Buzsákon található kis fürdőt is.

Csiszta Fürdő jegyárai – kimondottan értékarányos árak

Somogy megye többi termálfürdőjéhez hasonlóan itt is kedvező, értékarányos az árazás. Bár nyugdíjas jegyet nem kínálnak, de helyieknek, csoportoknak, gyerekeknek adnak némi kedvezményt, illetve délutáni jegyet is válthatunk. Utóbbi érvényes a téli holtidényben, amikor rövidebb a nyitvatartási idő. A Csiszta Fürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A Csiszta Fürdő nyitvatartási idejét itt találja!Elérhetőség

8695 Buzsák, Csiszta Fürdő

Telefon: +36-85-707-215

A fürdő weboldala

Hol van a buzsáki fürdő? A lenti térképen láthatja, hogy merrefelé található:

Csiszta Fürdő térképen

Itt megnézhet egy remek videót is a fürdőről, ami nagyon jól visszaadja a hangulatát: