• A Csiszta Fürdő számít a Balatonhoz legközelebb eső termálfürdőnek.

  • A vize külföldről is évről évre sok visszatérő vendéget vonz.

  • A kissé retró hangulatú, de családias fürdő egész évben várja a vendégeket.

Érdekességek és tudnivalók a Csiszta Fürdőről

1. A több mint 1300 lakosú Buzsák község Fonyódtól délre a Nagyberekben található. A 15-16. században betelepült horvátok miatt kulturálisan sokszínű település híres a helyben megőrzött ősi hímzésekről. A turisták körében kedvelt célpont a Buzsáki Tájház, illetve a János-hegyi műemlék pincesor.

2. Buzsák egyik településrészét nevezik Csisztapusztának. 1956-ban olajat kerestek ezen a területen, de amikor közel 600 méternél jártak a fúrással, akkor termálvíz tört fel a föld alól.

3. Sokáig nem fordítottak különösebb figyelmet a forrásra, szabadon hagyták elfolyni a vizét. A helyiek azonban már ekkor is felismerték a gyógyhatását, a termálvizet elvezető árkokba jártak kúrálni magukat. A fürdőhöz való kijárást megnehezítette, hogy Csisztapuszta körülményesen volt elérhető, kilométereket kellett földúton gyalogolni a megközelítéséhez.

Csisztapuszta fürdő4. Ennek ellenére hamar népszerűvé vált a fürdő, 1958-ban a látogatók száma elérte a 40 ezret. Ekkor már három betonmedence állt a vendégek rendelkezésére. Viszont az infrastruktúra még nagyon szegényes volt, például még vezetékes ivóvíz sem állt rendelkezésre.

5. Ezután ha apránként is, de folyamatosan fejlődött a kis termálfürdő, ugyanakkor a Buzsáktól északra és Fonyódtól délre is 5-5 kilométerre fekvő fürdő megközelíthetősége hosszú éveken át nem volt ideális, de ez mostanra sokat javult. Balatonfenyves és Csisztapuszta között kisvasút is közlekedik, ezen közel húszévnyi szünet után, 2021 nyarán indult újra a forgalom. Közúton Buzsák irányából régóta megoldott a fürdő elérése,viszont Fonyód felől sokáig csak egy földúton volt megközelíthető, emiatt 20 kilométeres kerülőt kellett tenni. Azonban 2023-ban már végig leaszfaltozták a Fonyód és a termálfürdő közötti utat, így egyszerűbbé vált a megközelítése.

Csiszta termálfürdő

6. Hosszú éveken át elmaradtak a lényegi fejlesztések Csiszta Fürdőn, holott a kútja minősített gyógyvizet ad. A termálfürdő ennek ellenére is igen népszerűvé vált, nyárról-nyárra rengeteg visszajáró vendége van a Csiszta Fürdőnek – még Németországból is. A létesítmény bővítésére uniós forrást nyert az önkormányzat, így 2013-ban jelentős fejlesztések valósultak meg a kis somogyi fürdőhelyen, ami megteremtette az egész éves működés lehetőségét.

7. A kénes vizek csoportjába tartozó, erősen szénsavas csisztai gyógyvíz reumatikus-, mozgásszervi- és nőgyógyászati betegségek esetén bizonyított gyógyhatással rendelkezik. Ezen felül bél- és gyomorpanaszok, csonttörések rehabilitációja és egyes bőrbetegségek kezelése során is sikerült eredményeket felmutatni a csisztai termálvízzel.

Csiszta Fürdő

8. Öt medence működik a fürdőben, köztük ülőmedencék, gyermekmedence. A 2013-as fejlesztések révén már fedett medence is a vendégek rendelkezésére áll. A létesítmény mellett kemping üzemel és a fürdőben minden alapvető szolgáltatás elérhető, így többek között szauna, masszázs, játszótér, étterem, kávézó, fodrász is.

Buzsák Csiszta Fürdő csisztai gyógyvíz

Szubjektív vélemény a buzsáki Csiszta Fürdőről

Sok mai hatalmas fürdőkomplexum néhány évtizeddel ezelőtt még olyan volt, mint ez a kis termálfürdő. Csisztának van egy békebeli, nyugodt hangulata. Persze biztos vannak, akinek ez nem jön be, de akik szeretik az ilyen – jó értelemben vett – retrós termálfürdőket, azok kedvelni fogják a Buzsákon található kis fürdőt is.

A Csiszta Fürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A Csiszta Fürdő nyitvatartási idejét itt találja!Elérhetőség

8695 Buzsák, Csiszta Fürdő

Telefon: +36-85-707-215

A fürdő weboldala

Hol van a buzsáki fürdő? A lenti térképen láthatja, hogy merrefelé található:

Egy videó a Csiszta Fürdőről: