• Cserkeszőlő Fürdő Jász-Nagykun-Szolnok megye leglátogatottabb termálfürdőjének számít.

  • A gyógyfürdő az elmúlt évtizedben nagyon sokat fejlődött, aminek köszönhetően rengeteg új és visszatérő vendéget vonz évről évre.

Tudnivalók és érdekességek Cserkeszőlőről

1. Rendhagyó módon egy szubjektív megfigyeléssel kezdenénk. Itt a Termál Online-on sok fürdőről szoktunk írni, de az olvasók részéről mindig hatalmas lelkesedés övezi azt, ha a cserkeszőlői fürdőről szól egy cikk. Nincs még egy termálfürdő, amelynél annyi pozitív komment érkezne, mint Cserkeszőlő kapcsán. Láthatóan akik ismerik, azok tényleg nagyon szeretik ezt a fürdőt, ami azért nem lehet véletlen.

2. Hol van Cserkeszőlő? A 2200 lakosú Cserkeszőlő Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Budapesttől nagyjából 127 kilométerre, Kecskeméttől 45 kilométerre keletre található. Az üdülőhely sokáig Tiszakürt része volt, 1952-ben vált önálló településsé. A község könnyen megközelíthető, hiszen keresztezi a 44-es főút. Vasútállomás nincs a településen, de számos autóbuszjárat érinti. Budapest irányából akár közvetlen távolsági járattal is kényelmesen eljuthatunk Cserkeszőlőre.

3. A Magyar-Amerikai Olajkutató Társaság még a második világháború alatt, 1943-ban bukkant itt termálvízre. Miután elsősorban olajat szerettek volna találni, ezért a termálvizes kutat elzárták. Viszont 1948-ban a helybéliek próbaképpen újra megnyitották, akadt azonban egy kis probléma: nem tudták teljesen elzárni, a termálvíz utat tört magának. Miután a termálkút egy gyümölcsös kellő közepén volt, ezért árkot kellett ásni, hogy a növényektől elvezessék a tűzforró termálvizet. A visszaemlékezések szerint a víz gyógyhatásáról elsőként az árokásásban részt vevő – és mozgásszervi panaszokkal küszködő – munkások számoltak be. Később pedig az árokpartra fürdőzni járó környékbeliek is tapasztalták a termálvíz kedvező egészségügyi hatását. Ezeket a tapasztalatokat a víz vegyelemzése is igazolta, így ettől kezdve nem is volt kérdéses, hogy nem szabad kihasználatlanul hagyni a cserkeszőlői termálvizet.

Cserkeszőlő beltéri élményfürdő

Cserkeszőlő már gyógyhely is

4. A cserkeszőlői termálfürdőt 1955-ben nyitották meg, de akkor ez még csak egy szabadtéri strand volt. Apró érdekesség, hogy az első két medence építésének a költségét a közeli Tisza Cipőgyár vállalata magára.

5. A 2000-es évek elejétől kezdve egyre több beruházás valósult meg a cserkeszőlői fürdőben, ami 2007 óta az országos gyógyfürdők közé tartozik. A létesítményben egy gyógyászati központ is működik, ahol szakorvosi rendelések és a legkülönfélébb gyógyászati kezelések érhetők el – akár társadalombiztosítási támogatással is. A termálfürdő és környéke 2017-ben gyógyhely címet kapott.

6. A Cserkeszőlőn feltörő víz alkáli-kloridos, hidrogén-karbonátos, jódos-brómos gyógyvíznek számít. Az ásványianyag-tartalma meghaladja a literenkénti 3600 mg-t. A cserkeszőlői gyógyvíz kedvezően hat a mozgásszervi, nőgyógyászati panaszok esetén, de számos bőrbetegségre is. Ezen felül gerincproblémák, izomfájdalmak, térdfájdalmak, a csontrendszert érintő betegségek esetén is enyhítheti a panaszokat, továbbá baleseti és műtéti utókezelések során is alkalmazzák. A gyógyvíz párája belélegezve javíthatja az asztmás megbetegedésben szenvedők állapotát, de orrmelléküreg-gyulladásnál is kedvező hatásról számoltak be.

Cserkeszőlő strandfürdő7. A fürdőkomplexumban 19 medence található, ebből nyolcat a jellegzetes, aranybarna színű gyógyvízzel töltenek. A létesítmény téli fürdőre, strandfürdőre és gyógyászati részlegre tagolódik. A fedett részben több gyógyvizes medence, élménymedence, bébipancsoló található, és vendégek akár ki is úszhatnak az egyik medence szabadtéri részébe.

8. Cserkeszőlőn strandolhatunk is nyaranként. A nyolchektáros strand májustól szeptember végéig tart nyitva, a szabadtéren gyógy-, élmény-, gyermek-, úszó- és hullámmedence is a vendégek rendelkezésére áll. Mindezek mellett akár sportolni is lehet a termálfürdőben, hiszen strandröplabda és strandfoci pályát, teniszpályát is találhatunk, de akár minigolfozásra is lehetőség nyílik.

Cserkeszőlő fürdő: erős gyógyászati kínálat

9. Nem pusztán egy élményfürdőről van szó, a gyógyászati kínálatuk is nagyon erős. A társadalombiztosítás által támogatott fürdőgyógyászati kezelések közül a gyógymedence, a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas fürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna érhető el Cserkeszőlőn. Mindezek mellett a fürdőben a 18 év alattiak csoportos gyógyúszáson is részt vehetnek. Mindezekkel messze nem ér véget a gyógyászati kínálat, hiszen fizioterápiás kezelésekre is lehetőség van. Itt olyanokra kell gondolni, mint a galvánkezelés, az ultrahangos és ingeráramos kezelések, a TENS, a szelektív ingeráram. Ezeken felül manuálterápiás masszázsra, illetve az úgynevezett mulligán manuálterápiára is lehetőség van a fürdő gyógyászati központjában. Mindez azért jó, mert a gyógyvíz, a fürdőkezelések és az elektroterápiás kezelések együttesen jóval hatékonyabbak, mintha valaki ezeket külön-külön alkalmazná.

10. Cserkeszőlő szálláskínálatára sem lehet panasza a vendégeknek. A községben három hotel, rengeteg apartman és vendégház működik, azaz van miből válogatni. A szállások többsége a fürdő közvetlen közelében, vagy legfeljebb onnan egy kellemes sétára található.

11. Nyilván Cserkeszőlőn a fő turisztikai attrakciót maga a termálfürdő jelenti, ugyanakkor, akik szeretik egy üdülőhelynek a környékét is felfedezni, azoknak is tudunk ajánlani pár látnivalót, illetve kirándulási lehetőséget. A szomszédos településen, Tiszakürtön és a közeli Szarvason is található egy arborétum, ezek más-más jellegűek, ezért mindkettőt érdemes felkeresni. A nem messze lévő Kunszentmártonban és Tiszaföldváron is működik egy múzeum. Előbbi eredetileg börtönként működött, utóbbiban pedig hazánk legnagyobb jégkorszaki őslénytani gyűjteménye található. Mindezek mellett maga a tiszazugi tájegység egy biciklis kirándulást is megér.

Cserkeszőlő termálfürdő

Szubjektív vélemény a cserkeszőlői fürdőről

Összességében Cserkeszőlőt azoknak ajánlhatjuk, akik a nyugodtabb, barátságosabb üdülőhelyeket kedvelik, ugyanakkor azért nyaranta nyüzsgésből sincs hiány. A termálfürdő gyógyászati és wellness kínálata nagyon erős, nagyobb fürdők is megirigyelhetnék. Mindezek mellett még kisgyerekes családoknak is javasolható, hiszen a fürdőben több gyermekbarát fejlesztés is megvalósítottak, illetve ezekből van olyan, ami épp folyamatban van. Említést érdemel, hogy nyáron – amikor a strandfürdő teljes egészében üzemel – tényleg minden igényt kielégít a fürdő.

A Cserkeszőlői Termálfürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A fürdő nyitvatartási idejéről itt tájékozódhat.Elérhetőség

5465 Cserkeszőlő, Fürdő utca 25.

Telefon: +36-56-568-465

A fürdő weboldala

Hol van a Cserkeszőlő Fürdő? A lenti térképen megnézheti:


Itt megnézhet egy jó kis videót a cserkeszőlői fürdőről: