• Borsodban négy településen összesen kilenc gyógyvizes kút található és négy gyógyfürdője van a megyének.

  • Nem mindegyik borsodi gyógyfürdőnek van gyógyvize, illetve akad olyan fürdő, ahol gyógyvíz ugyan van, de gyógyfürdő címük nincs.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében minősített gyógyvizet adó termálkutakból viszonylag kevés található. Ami viszont van, azok kivétel nélkül nagyon jó gyógyvizet adnak, némelyik messze földön híres.

Szám szerint ez azt jelenti, hogy a hatályos nyilvántartás szerint Borsodban összesen kilenc darab, minősített gyógyvizet adó termálkút található. Illetve négy fürdő rendelkezik gyógyfürdő minősítéssel.

Országos összehasonlításban a kilenc darab gyógyvizes kút pont annyi, mint amennyivel Tolna megye is rendelkezik. Azért írtuk, hogy ez viszonylag kevés, mert pont két, Borsoddal szomszédos megye számít ezen a téren az országos listavezetőnek: Hajdú-Biharban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 26-26 gyógyvizes kút szerepel a hivatalos lajstromban. Persze olyan, gyógyvizekben szegényebb megyékben, mint például Veszprém, nagyon örülnének ennek a 9 kútnak is…

Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyógyfürdői

A megyében gyógyfürdő címmel rendelkezik a Bogácsi Gyógyfürdő, valamint a kitűnő mezőkövesdi Zsóry Gyógyfürdő (lenti képen). Mindkettő a kénes gyógyvizéről híres. Ezen felül a Tiszaújvárosi Gyógyfürdő, valamint a Miskolctapolca Barlangfürdő is ebbe a sorba tartozik. Apró érdekesség, hogy az utóbbinak nincs gyógyvize. Ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben a gyógyfürdő címhez nem feltétlenül van szükség gyógyvízre. Elegendő az is, ha az adott helyen balneoterápiás kezeléseket végeznek, ez pedig Miskolctapolcán is adott.

Borsod gyógyfürdő gyógyvíz Mezőkövesd

Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyógyvizei

A megyén belül Mezőkövesden található a legtöbb, gyógyvizet adó kút, szám szerint négy darab. Ezen felül Bogácson és Tiszaújvárosban is két-két gyógyvizes termálkutat tartanak nyilván. A sárospataki Végardó fürdő is rendelkezik gyógyvízzel, ami egyébként Borsod legújabb gyógyvize, hiszen 2019-ben kapták meg a hivatalos minősítést.

Fejér megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.