• A lakosságszám arányában és területalapon is a Dunántúl gyógyfürdőkben és gyógyvizekben leggazdagabb vidékének számít Vas megye.

  • A megye idegenforgalmában is jelentős súlyt képviselnek ezeknek a fürdőhelyek.

Vas megyét északról Győr-Moson-Sopron, délről Zala, keletről pedig Veszprém megye határolja. A megye turizmusának motorja két gyógyfürdős település: Bükfürdő és Sárvár. Sokatmondó, hogy az elmúlt esztendőben a megye kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák 68 százaléka (!) ehhez a két településhez kapcsolódott.

Már csak Ausztria közelsége, valamint az erős fürdőkínálat miatt is meghatározó a megye idegenforgalmában a külföldi turizmus. Az elmúlt években a „természetes vendégkörnek” számító osztrákok és németek mellett egyre több cseh vendég is megfordult a megye szálláshelyein.

Jelenleg Vas megyében 18 darab gyógyvizet adót termálkutat és 5 gyógyfürdőt tartanak nyilván. Itt fontos megemlíteni, hogy ez nem azonos a vasi termálfürdők számával, hiszen nem mindegyik fürdő rendelkezik minősített gyógyvízzel, pláne nem gyógyfürdő címmel.

Mind a gyógyfürdők, mind a gyógyvizes kutak számában a Dunántúl legjobban ellátott megyéjéről van szó és országos szinten is egész jól állnak. A 18 darab gyógyvizes kútjukkal megelőzik Csongrád-Csanád és Zala megyét, de Szabolcs-Szatmár-Bereg a maga 20 kútjával azért előttük jár.

Vas megyében 50 ezer lakosra jut egy gyógyfürdő, aminél csak Heves megye produkál magasabb értéket. Illetve területalapon nézve 667 négyzetkilométerre jut egy gyógyfürdő, ami az ország negyedik legjobb értéke, ezen a téren Vas megyét csak Budapest, Heves és Csongrád-Csanád előzi meg.

Vas megye gyógyfürdői

Négy településen összesen öt gyógyfürdőt tartanak nyilván. Ezek közé tartozik a Bükfürdő Thermal & Spa (lenti képen), a celldömölki Vulkán Gyógyfürdő, a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő. Mindezeken túl Szentgotthárdon a fürdő, valamint a helyi kórház is gyógyfürdő minősítéssel rendelkezik.

Bükfürdő meleg vizes fürdő

Vas megye gyógyvizei

A megyén belül Sárváron van a legtöbb, minősített gyógyvizet adó kút, szám szerint nyolc. Mondjuk ezek közül a rábasömjéni már évek óta nem üzemel (ennek a nagyon magas ásványianyag-tartalmú vizéből készült annak idején a Sárvári Termálkristály). Bükön öt, Szombathelyen két gyógyvizes termálkút szerepel a lajstromban. Ezeken felül egy-egy gyógyvízforrása van Celldömölknek, Mesterinek és Szelestének.

Sárvár termálfürdő medencecsarnok

Borsod megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.