• Hajdú-Bihar megye, Heves megye vagy inkább Vas megye a gyógyfürdő-nagyhatalom, esetleg nem is megye, hanem Budapest áll az élen?

 • Megnéztük az adatokat.

 • A válasz attól függ, hogy milyen bontásban párosítjuk össze a gyógyfürdők számát és a megyéket.

Per pillanat 102 gyógyfürdő található Magyarországon – a gyógyfürdőket nyilvántartó kormányhivatal összesítése szerint. Ennek kapcsán érdemes azt megemlíteni, amit már ecseteltünk a gyógyfürdőkkel foglalkozó korábbi cikkünkben is, hogy a köznyelv szélesebb értelemben használja a gyógyfürdő szót, miközben ez egy jogi kategória.

A hétköznapok során mindent gyógyfürdőnek neveznek az emberek, ahol termálvizes medencék vannak. Holott – most nagyon leegyszerűsítve – az lehet gyógyfürdő, ami ennek a címnek a használatához engedélyt kér és kap az illetékes kormányhivataltól, s nem is feltétlenül kell hozzá gyógyvíz. (Akit érdekel itt talál további információt erről a témáról). Így például bár talán elsőre nem gondolnánk, de gyógyfürdő minősítése van a balatonfüredi Állami Szívkórháznak, a parádfürdői kórháznak, illetve Hajdúszoboszlón nemcsak a Hungarospának, hanem a Hotel Béke fürdőjének is. Viszont például a buzsáki Csiszta Fürdő nem gyógyfürdő.

A gyógyfürdők területi eloszlása meglehetősen egyenetlen az országon belül. Ahol a kedvező geológiai adottságoknak köszönhetően könnyebb volt meleg vizű fürdőt kialakítani, ott gyakoribbak. Nagyon sok fürdő létét az első világháború és az 1970-es évek közötti szénhidrogén-kutatási programoknak köszönheti. Számos helyen ugyanis a geológusok tévedtek és nem földgázt, vagy kőolajat, hanem termálvizet találtak

Összesítettük a gyógyfürdők nyilvántartásában szereplő adatokat és megnéztük, hogy melyik megyénk számít amolyan gyógyfürdő-nagyhatalomnak. Többféleképpen is megvizsgáltuk a kérdést: az adott megyében található gyógyfürdők száma szerint, továbbá a lakosságszámhoz, valamint a megye területéhez viszonyított számuk alapján.

Egyetlen megyének ezek közül egyik összevetésben sem volt esélye szerepelni, hiszen Nógrádban nincs gyógyfürdő. Illetve Fejér és Komárom-Esztergom megyében is csak 1-1 gyógyfürdő működik.

Legtöbb gyógyfürdő – Top 5 (darabszám)

 1. Budapest – 13
 2. Hajdú-Bihar megye – 9
 3. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – 8
 4. Csongrád-Csanád megye – 7
 5. Bács-Kiskun megye, Baranya megye, Békés megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Pest megye – 6

Ahogy látható, Budapesten van a legtöbb gyógyfürdő. Igaz, ezek között szerepel a nyilvántartásban a már nem létező Újpesti Gyógyfürdő és az Uszoda, valamint a létező, de évek óta nem üzemelő Rácz Gyógyfürdő is. Viszont ezek nélkül is Budapest vezetne. A vidéki mezőny élén Hajdú-Bihart találjuk, de talán meglepő módon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye alig van lemaradva tőlük. Utóbbi megyében található az ország legújabb gyógyfürdője is.

Gellért GyógyfürdőMás-e a sorrend, ha lakosságszámhoz viszonyítjuk a gyógyfürdők számát? De még mennyire.

Lakosságszám és gyógyfürdők – Top 5 (ennyi lakosra jut egy gyógyfürdő)

 1. Heves megye – 49 102
 2. Vas megye – 50 710
 3. Zala megye – 53 730
 4. Békés megye – 55 711
 5. Csongrád megye – 57 002

Lakosságszám-arányosan Heves megyében van a legtöbb gyógyfürdő, hiszen alig több mint 49 ezer lakosra jut egy ilyen létesítmény, de szorosan követi őket Vas megye. Budapest ebben az összevetésben már hátul kullog, hiszen 134 ezer lakosra jut egy gyógyfürdő, a sereghajtó pedig Fejér megye, ahol 417 ezer lakos osztozkodik az egy szem Agárdi Gyógyfürdőn.

Egri termálfürdő, gyógyfürdő

Terület és gyógyfürdők – Top 5 (ennyi négyzetkilométerre jut egy gyógyfürdő)

 1. Budapest – 40
 2. Heves megye – 606
 3. Csongrád megye – 609
 4. Vas megye – 667
 5. Hajdú-Bihar megye – 690

Ebben az összevetésben nagy előnnyel indult Budapest, ugyanis a főváros messze kisebb területen (525 négyzetkilométer) fekszik, mint a legpicibb megyénk, Komárom-Esztergom (2264 négyzetkilométer). Budapest után viszont már szoros a verseny, hiszen nagyjából 600 négyzetkilométerre jut egy gyógyfürdő négy megyében is. A teljes lista végén egyébként megint csak Fejér megyét találjuk, ahol 4358 négyzetkilométerre – azaz a megye teljes területére jut az egyetlen gyógyfürdőjük.