• Parádfürdőn rehabilitációs profilú állami kórház működik.

  • Egy különleges fürdőgyógyászati kezelés, ivókúrához használható gyógyvíz és gyógygázfürdő is elérhető a településen.

  • Régen egy közkedvelt strandfürdője is volt Parádfürdőnek.

Heves megyében, Egertől nyugatra nagyjából 30 kilométerre találjuk a 2000 lakosú Parád nagyközséget. Ennek településrésze Parádfürdő – amit régen Parádgyógyfürdő néven is emlegettek.

Parádfürdő a Mátra völgyében, a Fehérkő hegy déli lejtőjén fekszik. A kellemes klímáját szélvédettségének és az erdőborította környéknek köszönheti. Parádfürdő neve azonban nem pusztán emiatt forrt össze a gyógyítással az elmúlt több mint 200 évben.

Állítólag a környékbeli pásztorok már az 1700-as években is felfigyeltek arra, hogy a legeltetett állatok a patakok helyett inkább a Csevice nevű, kénes illatú forrásra járnak rá. Majd kiderült, hogy a keserűvíz az emberek emésztését is segíti. S nem csak ennek volt gyógyhatása Parád környékén: a timsó előállítása során keletkező vizet szintén kedvező hatásúnak találták fekélyek, sebek, bőrbetegségek gyógyításában, valamint nőgyógyászati betegségek kezelésében.

A parádi vizek gyógyhatásáról az első hivatalos feljegyzést Markhot Ferenc, Heves megyei tisztiorvos készítette 1763-ban. Néhány évvel később, 1778-ban pedig meg is nyílt az első fürdő Parádon. 1827-ben egy Meissner nevű bécsi professzor is kielemezte és szintén gyógyhatásúnak találta a parádi vizeket.

Ahogy a fentiekből látszik, Parádfürdőn nem új keletű a természetes gyógymódok alkalmazása, ebből a szempontból Hévízzel összemérhető múltra tekinthet vissza.

1827-től kezdtek neki egy korszerű üdülőtelep kialakításának, akkori szinten modernnek számító fürdőházzal, ivócsarnokkal, parkosítással. Az évszázad végére már hat szálloda működött Parádfürdőn. A település ekkoriban az ország legfontosabb gyógyászati központjai közé tartozott.

ParádfürdőParádfürdői Állami Kórház

A kórházat 1952-ben hozták létre egy korábbi gyógyüdülő helyén. A fő profiljának a gyomor-, bél-, máj- és epebetegségben szenvedők, továbbá a nőgyógyászati problémákkal küszködők kezelését szánták. S igazából mind a mai napig ezekről, azaz a gasztroenterológiai és nőgyógyászati rehabilitációról, utóbbin belül is főleg a meddőségi kezelésekről ismert a kórház. Mindezek mellett az elmúlt évtizedekben a mozgásszervi rehabilitációs kezelésekkel bővült a kínálatuk.

Egy 1955-ös felvétel a Parádfürdői Állami Kórházról (forrás: Fortepan/Kotnyek Antal):

Parádfürdő Állami KórházA nőgyógyászat és a gasztroenterológia nem véletlenül adta magát már a kezdetekkor. A timsós kőzetek áztatásával kinyert vasas-timsós gyógyvíz enyhíti a kismedencei fájdalmakat, vérbőséget okoz. Egyes nőgyógyászati problémák, valamint a meddőség kezelése esetén is nagyon jó hatású.

A parádi kénes gyógyvízzel pedig ivókúrákat végeznek a kórházban. Ahogy egy korabeli ismertetőben írták a parádi víz belsőleges hatásáról: „ivókúra hatására a gyomornyomás, émelygés megszűnik, az étvágy javul, a savtúlképződés csökken. Savhiány, vagy kevés gyomorsav esetén a savértékek emelkednek. Jól bevált a parádi vízzel végzett ivókúra idült gyomorhurut kezelésében. A betegek étvágya visszatér, a nyák mennyisége csökken.”

A parádi kénes víz egyébként palackozva országszerte elérhető.

Parádgyógyfürdő kórházParádfürdői mofetta

Ez már az újabb keletű parádfürdői gyógykezelések közé tartozik. A szén-dioxidos gyógygázkezelés, más néven a mofetta – többek között – a végtagok verőérbetegségei, nehezen gyógyuló alsó végtagi fekélyek, cukorbetegség szövődményeinek kezelése, Raynaud-szindróma, csontritkulás, trombózis utókezelése esetén alkalmazható.

A társadalombiztosítás csak a természetes gázfeltörési helyeken támogatja a gyógygázfürdős kezeléseket. Ebből kettő van az országban, az egyik Mátraderecsén, a másik Parádfürdőn, ahol az Erzsébet Park Hotelben érhető el ez az érbetegségek esetén rendkívül hatékonynak számító gyógyászati kezelés.

Mofetta medence ParádfürdőnParádfürdői Strand

Ez már nem Parádfürdő gyógyászati kínálatához sorolható, ráadásul sajnos csak múltidőben beszélhetünk róla… Az 1940-es évektől kezdve egy nagyon kedvelt hegyvidéki strandfürdő is működött a településen. A 9000 négyzetméteres területen fekvő Parádfürdői Strandon egy nagy úszómedence és egy kisebb gyermekmedence állt a vendégek rendelkezésére.

Kifejezetten hűvös vizű strandról volt szó, így leginkább a nyári kánikulai napokon vonzott sok vendéget. Az 1970-es években felmerült, hogy egy termálkutat is fúrnak a strand területén, így meghosszabbíthatták volna a fürdő szezonját.

Parádfürdő strandfürdőAzonban nemcsak ez nem valósult meg, hanem végül 1995-ben bezárták a parádi strandot, 2000-ben pedig az épületeit is elbontották. Ettől függetlenül azért időnként felvetődik, hogy egyszer ismét létrehoznak az egykori strand területén egy új fürdőt.