• Nem építik be az egykori strandfürdő területét, így megmarad az esély arra, hogy egyszer újra megnyithassák.

  • Fénykorában nagyon népszerű volt a fürdő.

Az 1900-as évek elején nyitották meg és a 90-es évek közepéig működött a parádi strandfürdő. A megmaradt romos épületeket a 2000-es évek elején ledózerolták, legutóbb pedig arról lehetett hallani, hogy szabadidőparkot építenének a helyére. A park miatt viszont végleg elszállt volna az egykor népszerű fürdő újbóli megnyitásának az esélye.

A Parádi Mozaik című helyi lap márciusi számában azonban arról írnak, hogy a parádi képviselő-testület meggondolta magát. Az uniós forrásból felépíteni tervezett szabadidőpark a település egy másik részén kapna helyet. A strand területét pedig beépítetlenül hagynák. Amennyiben később kiírnak olyan pályázatot, amelyből a község forráshoz juthatna a fürdő felépítéséhez, akkor azon elindulnak.

Parádfürdő strandfürdőAzt egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz ilyen pályázat, hiszen a 2020-ig tartó EU-s fejlesztési ciklusban nem lehet fürdőépítésre- és bővítésre pályázni (vélhetően a korábbi ciklus felelőtlen fürdőfejlesztései miatt). Mindenesetre, ha a most megpályázott, 510 millió forintból megépítendő szabadidőpark és a fürdő is megnyitna, az jelentősen növelhetné Parád turisztikai vonzerejét.

Parádfürdő strandfürdőA 20 évvel ezelőtt bezárt parádi strandfürdőben két medence – egy 33×15 méteres és egy 10×5 méteres – volt. A népszerűségét jól jelzi, hogy 1980-ban 46 ezer vendég járt a strandon. A medencéket hideg vizes kútból töltötték fel, de ezen a területen elvileg lehetőség van termálkút fúrására is.

Parádfürdő strandfürdőFotók: egykor.hu és Fortepan