• Amikor nyáron hideg van, vagy esik az eső, esetleg mindkettő egyszerre, akkor sok Balatonnál nyaraló menne termálfürdőbe.

  • Adunk nekik néhány tippet.

Amikor hűvösebb az idő, akkor a Balatonnál nyaralók közül sokan döntenek úgy, hogy felkeresik valamelyik közeli termálfürdőt. Ahogy korábban írtuk, abból szempontból nincsenek könnyű helyzetben, hogy a közvetlen parti településeken nincs (igazi) termálfürdő. Többet-keveset tehát mindenképpen utazni kell, amit tömegközlekedéssel nem mindig egyszerű megoldani, marad tehát az autó – ha van. Szintén számítani kell arra, hogy ilyenkor sokan mások is valamelyik közeli termálfürdő felé veszik az irányt, ezért a Balatonhoz közel lévő fedett fürdőkben nagy lehet a tömeg.

Balaton rossz idő termálfürdőKövetkezzenek tehát a szóba jöhető Balaton-közeli lehetőségek.

Galerius Fürdő – Siófok (jelenleg műszaki okok miatt zárva tart)

Némileg kakukktojás, hiszen Siófokon nincs termálvíz, ezért 15 kilométerről hozatják a fürdőbe a vizet, tehát amolyan kvázi termálfürdőről van szó. Mindenesetre valószínűleg a víz forrása a fürdőzők többségét hidegen hagyja. Az előnyét tehát az jelenti, hogy Siófokon található, az ott üdülőknek nem kell utazniuk. Szintén mellette szól a szépen kialakított beltéri élményfürdő. A hátránya talán az lehet, hogy ilyenkor a nagy forgalomban kissé szűkös lehet a fürdő kapacitása.

Galerius SiófokBuzsák (Csisztapuszta) – Csiszta Fürdő

A blogunkon nemrég írtunk róla, ezt érdemes elolvasni. A lényeg: kitűnő a Csiszta Fürdő gyógyvize, van már beltéri medencéjük, fedett a kültéri gyógyvizes medence. A hátrányát a megközelítése jelentheti, hiszen Fonyód felől csak egy földúton érhető el, ami esős időben pláne nem nagy élmény. Az aszfaltozott úton történő megközelítése pedig egy kisebb kerülőt jelent, de azért autóval nem vészes az a 20 kilométer. Nem kifejezetten kisgyerekeseknek való fürdő.

Igali Termálfürdő

Szántódtól 40 kilométert kell utazni déli irányba, de megéri. Viszonylag nagy területű és kapacitású fürdőről van szó. Gyógyvizes és élménymedencékkel egyaránt rendelkezik. A Balaton déli partján nyaralóknak – és autóval rendelkezőknek – talán Igal jelentheti a legjobb választást.

Igali TermálfürdőTamási Termálfürdő

Siófoktól 41 kilométert kell utazni a fürdőhöz. Kifejezetten impozáns és viszonylag nagy beltéri részleggel rendelkezik. A fürdő medencéinek a teljes vízfelülete eléri az 1400 négyzetmétert.

Tamási TermálfürdőMarcali Fürdő

A Balaton délnyugati részétől 14 kilométerre található a település. Talán kevésbé ismert, ezért amolyan titkos tipp is lehet. Ami talán a hátrányaként felhozható, hogy kissé szűkös a fedett része.

Zalakarosi Termálfürdő

A Balaton nyugati részén üdülőknek lehet jó választás. Keszthelytől 33, Fonyódtól 52 kilométerre található, de az utóbbinál a táv nagy részét autópályán lehet megtenni. Különösen ajánlható Zalakaros a családosoknak, hiszen fedett és kültéri gyermek-élményfürdő részleggel is rendelkezik. Idősebbeknek pedig a kitűnő, kénes gyógyvíz lehet vonzó.

Vízipók-Csodapók ZalakarosHévíz

A Keszthely környékén nyaralóknak adja magát Hévíz felkeresése. Nyilván a hátrányát az jelenti, hogy esőben nem biztos, hogy nagy élmény a Tófürdőben úszkálni. Másrészt a kisgyerekes családoknak sem biztos, hogy jó választás ilyenkor. Hévíz tipikusan akkor lehet jó úti cél, ha a Balaton lehűlt, viszont nem esik az eső.

Kehida Termál – Kehidakustány

A kehidai fürdő viszont már a családosoknak is jó választás lehet. A többféle beltéri és kültéri medencével rendelkező létesítményben az idősebbek és a fiatalabbak is megtalálhatják a számításukat. Ami hátrányként említhető, hogy hűvös nyári időben sokszor “bedugul” a fürdő, azaz még a bejutásra is várni kell.

Szent Gróth Termálfürdő – Zalaszentgrót

Keszthelytől nagyjából 30 kilométerre északra található. Négy beltéri, négy kültéri medencével rendelkezik.

Zalaszentgróti TermálfürdőA Balaton keleti medencéjében nyaralóknak már nincs ennyi választási lehetőségük. Sokan közülük ezért – a nagyobb távolság ellenére – a fent felsorolt fürdők valamelyikébe indulnak. Ami talán még szóba jöhet a Balatonfüred-Balatonakarattya között üdülőknek:

Agárdi Termálfürdő

Még Balatonakarattyától is 45 kilométer, de az autópályán viszonylag gyorsan oda lehet érni. Ráadásul alapvetően nagy vízfelületű beltéri medencéik vannak, illetve a külső medencék között is találni fedettet.

Agárdi TermálfürdőSárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Azért itt már rezeg a léc, hiszen Balatonalmáditól 100, Balatonfüredtől 105, Keszthelytől 72 kilométerre van a termálfürdő. Viszont cserébe itt talán már nem kell annyira számítani a Balaton felől érkező tömegekre. Szintén Sárvár mellett szólhat a nagyméretű fedett rész. Zalakaroshoz hasonlóan pedig ez a fürdő is kifejezetten ajánlható a kisgyerekkel utazóknak, hiszen egy fedett családi részleggel is rendelkezik a létesítmény.