• Amikor nyáron hideg van, vagy esik az eső, esetleg mindkettő egyszerre, akkor sok Balatonnál nyaraló menne termálfürdőbe.

  • Adunk nekik néhány tippet.

Amikor hűvösebb az idő, akkor a Balatonnál nyaralók közül sokan döntenek úgy, hogy felkeresik valamelyik közeli termálfürdőt. Ahogy korábban írtuk, abból szempontból nincsenek könnyű helyzetben, hogy a közvetlen parti településeken nincs (igazi) termálfürdő. Többet-keveset tehát mindenképpen utazni kell, amit tömegközlekedéssel nem mindig egyszerű megoldani, marad tehát az autó – ha van. Szintén számítani kell arra, hogy ilyenkor sokan mások is valamelyik közeli termálfürdő felé veszik az irányt, ezért a Balatonhoz közel lévő fedett fürdőkben nagy lehet a tömeg.

Balaton rossz idő termálfürdő

Következzenek tehát a szóba jöhető Balaton-közeli fürdők.

Buzsák (Csisztapuszta) – Csiszta Fürdő

A Csiszta Fürdő kitűnő gyógyvízzel rendelkezik, fedett és szabadtéri medencék közül egyaránt válogathatunk. A hátrányát a megközelítése jelentheti, hiszen Fonyód felől csak egy földúton érhető el, ami esős időben pláne nem nagy élmény. Az aszfaltozott úton történő megközelítése pedig egy kisebb kerülőt jelent, de azért autóval nem vészes az a 20 kilométer. A jó hír viszont az, hogy Balatonfenyves irányából kisvasúton is eljuthatunk a fürdőhöz, ráadásul kimondottan kedvező áron. Nem kifejezetten kisgyerekeseknek való fürdő.

Csiszta Fürdő

Igali Termálfürdő

Szántódtól 40 kilométert kell utazni déli irányba a településre, de megéri. Viszonylag nagy területű és kapacitású fürdőről van szó. Gyógyvizes és élménymedencékkel egyaránt rendelkezik. A Balaton déli partján nyaralóknak – és autóval rendelkezőknek – talán Igal jelentheti a legjobb választást.

élménymedencék az Igali Gyógyfürdőben

Tamási Termálfürdő

Siófoktól 41 kilométert kell utazni a fürdőhöz. Kifejezetten impozáns és viszonylag nagy beltéri részleggel rendelkezik. A fürdő medencéinek a teljes vízfelülete eléri az 1400 négyzetmétert. (A fedett medencetér jelenleg nem használható!)

Tamási TermálfürdőMarcali Fürdő

A Balaton délnyugati részétől 14 kilométerre található a település. Talán kevésbé ismert, ezért amolyan titkos tipp is lehet. Ami talán a hátrányaként felhozható, hogy kissé szűkös a fedett része, a szabadtéri kínálata viszont egész jó.

Marcali termálfürdő gyógyvizes medence

Zalakarosi Termálfürdő

A Balaton nyugati részén üdülőknek lehet jó választás. Keszthelytől 33, Fonyódtól 52 kilométerre található, de az utóbbinál a táv nagy részét autópályán lehet megtenni. Különösen ajánlható Zalakaros a családosoknak, hiszen fedett és kültéri gyermek-élményfürdő részleggel is rendelkezik. Idősebbeknek pedig a kitűnő, kénes gyógyvíz lehet vonzó.

Vízipók-Csodapók ZalakarosHévíz

A Keszthely környékén nyaralóknak adja magát Hévíz felkeresése. Nyilván a hátrányát az jelenti, hogy esőben nem biztos, hogy nagy élmény a Tófürdőben úszkálni. Másrészt a kisgyerekes családoknak sem biztos, hogy jó választás ilyenkor (bár nyáron üzemel egy kinti gyerekmedence). Hévíz tipikusan akkor lehet jó úti cél, ha a Balaton lehűlt, viszont nem esik az eső.

Hévíz Tófürdő gyógyfürdő

Kehida Termál – Kehidakustány

A kehidai fürdő viszont már a családosoknak is jó választás lehet. A többféle beltéri és kültéri medencével rendelkező létesítményben az idősebbek és a fiatalabbak is megtalálhatják a számításukat. Ami hátrányként említhető, hogy hűvös nyári időben sokszor “bedugul” a fürdő, azaz még a bejutásra is várni kell.

Kehida Termál strandmedence, belépő

Szent Gróth Termálfürdő – Zalaszentgrót

Keszthelytől nagyjából 30 kilométerre északra található. Négy beltéri, négy kültéri medencével rendelkezik, sajnos nem üzemel egész évben, rendszerint májusban nyitnak és szeptemberben zárnak.

Zalaszentgróti Termálfürdő

A Balaton keleti medencéjében nyaralóknak már nincs ennyi választási lehetőségük. Sokan közülük ezért – a nagyobb távolság ellenére – a fent felsorolt fürdők valamelyikébe indulnak. Ami talán még szóba jöhet a Balatonfüred-Balatonakarattya között üdülőknek:

Agárdi Termálfürdő

Még Balatonakarattyától is 45 kilométer, de az autópályán viszonylag gyorsan oda lehet érni. Ráadásul alapvetően nagy vízfelületű beltéri medencéik vannak, illetve a külső medencék között is találni fedettet.

Agárdi TermálfürdőSárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Azért itt már rezeg a léc, hiszen Balatonalmáditól 100, Balatonfüredtől 105, Keszthelytől 72 kilométerre van a termálfürdő. Viszont cserébe itt talán már nem kell annyira számítani a Balaton felől érkező tömegekre. Szintén Sárvár mellett szólhat a nagyméretű fedett rész. Zalakaroshoz hasonlóan pedig ez a fürdő is kifejezetten ajánlható a kisgyerekkel utazóknak, hiszen egy fedett családi részleggel is rendelkezik a létesítmény.

Sárvár Fürdő családbarát