• A legrégebbi gyógymódok közé tartozik a gyógymasszázs, amit az egészségbiztosítási támogatásnak köszönhetően évről évre sokan vesznek igénybe.

  • A masszázs alkalmas lehet a betegségek kialakulásának megelőzésére is.

Amikor megfájdul egy testrészünk, akkor ösztönösen odakapunk, dörzsölgetjük, masszírozzuk az adott területet. A masszírozás iránti igény és annak gyógyászati célú alkalmazása az egyik legősibb ösztöne az embernek.

Görcsoldó, izomlazító hatása miatt már régóta alkalmazzák a masszázst, de feljegyzések szerint az ókori görögöknél például azért masszírozták a sportolókat, hogy ezzel javítsák az erőnlétüket. A gyógymasszázs alatt a gyakorlatban leginkább az orvosi gyógymasszázst értjük. Ez az 1800-as években kifejlesztett svédmasszázst takarja és kissé megtévesztő elnevezés: nem azt jelenti, hogy orvos végzi, hanem arra utal, hogy orvos írta elő a gyógymasszázst.

Az orvosi gyógymasszázst csak olyan személy végezheti, aki gyógymasszőr végzettséggel rendelkezik. Az orvosi gyógymasszázs egyébként már csak azért is kedvelt és elterjedt Magyarországon, mert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által támogatott gyógyászati kezelések közé tartozik. Ami azt jelenti, hogy a betegnek csak az önrészt kell fizetnie a kezelések után.

Az orvosi gyógymasszázs olyannyira kedvelt, hogy hosszú éveken át ez volt a legnépszerűbb „fürdőgyógyászati” kezelés, bár az elmúlt években a támogatott gyógyfürdő belépők megelőzték, de jelenleg is második a népszerűségi toplistán.

gyógymasszázs

A gyógymasszázs hatására a bőr vérerei kitágulnak, a bőrben lévő idegvégződések stimulálásának hatására pedig csökken a központi idegrendszer ingerlékenysége, azaz nyugtatja az idegeket. Serkenti az adott testrész vér- és nyirokkeringését, enyhíti az izmok merevségét és javítja teljesítőképességét.

Az orvosi gyógymasszázs általában negyedóráig tart és öt fogásból, valamint ezek kombinációjából áll: simogatás, gyúrás, dörzsölés, ütögetés, rezegtetés.

Rendszerint mozgásszervi problémák, ortopédiai műtétek utókezelése esetén alkalmazzák, de sokan a frissítő, nyugtató, stresszoldó hatása miatt kedvelik, így alkalmas arra is, hogy megelőzzük vele a betegségek kialakulását. Meg kell még említeni, hogy meglévő betegségek esetén általában nem önmagában javasolja az orvos a gyógymasszázst, hanem egyéb kezelésekkel párosítva. Ez lehet gyógyfürdő, csoportos gyógytorna, vagy éppen elektroterápiás kezelések. A gyógymasszázs kedvező hatása így egy csomag részeként még inkább érvényesül.

Vannak sajnos ellenjavallatai is a gyógymasszázsnak. Ezek közé tartozik az, amikor a kezelendő személy lázas, vagy a szervezetében bármilyen heveny gyulladás található. Szintén nem alkalmazható az izom-, csont- és ízületi sérülések heveny szakaszában, a felületi vénák gyulladása esetén, vérzékenységnél és nagyon leromlott, legyengült egészségi állapotú személyeknél.