• A gyógyfürdők javallatai és ellenjavallatai kapcsán sokat emlegetjük ezt a két szót.

  • Tulajdonképpen mit is jelentenek? Mi a heveny szó jelentése és mi az idült szó jelentése?

A gyógyfürdők weboldalain, vagy éppen itt a Termál Online-on különböző szövegkörnyezetben gyakran találkozhat az idült és a heveny kifejezésekkel. Csak néhány példa:

„Megfontolást igényel idült hörghurut esetén”. „A hegykői gyógyvizet idült mozgásszervi betegségek esetén is javasolják.” „Az ízületek heveny gyulladása esetén nem alkalmazható a fürdőkúra.”

fürdőző heveny idültJöjjön a két kifejezés közötti különbség:

Idült: ennek a talán gyakrabban használt szinonimája a krónikus szó. Az idült hosszabban tartó, lassú lefolyású betegséget, vagy egészségügyi panaszt jelöl. A „hosszú idő” alatt általában legalább három hónapos időszakot értenek. A krónikus, vagy más néven idült gyulladásoknál a normális gyógyulási folyamat valamiért nem fejeződik be.

Heveny: ezt is szokták más szóval emlegetni, ez pedig az akut. A heveny betegség, vagy panasz gyorsan alakul ki és/vagy kifejezetten rövid lefolyású, azonban a tünetei sokszor hevesebbek. Viszont pár hét alatt elmúlik, mert amennyiben nem így történne, akkor idültté válna. Létezik egyébként egy szubakut kifejezés is, ezzel azt jelölik, amikor egy panasz több a „sima” akutnál, de kevesebb, mint a krónikus.