• A Bábolnai Termálfürdő az újabb, kisebb, de nagyon hangulatos, barátságos fürdők közé tartozik.

  • Az 1980-as évek elején találtak termálvizet Bábolnán. A Bábolnai Termálfürdőt 2020 nyarán nyitották meg.

Érdekességek és tudnivalók a Bábolna Strand- és Termálfürdőről

1. Bábolna Komárom-Esztergom megye nyugati szélén, közel Győr-Moson-Sopron megyéhez található, Budapesttől 99 kilométert kell autózni a városig. A közel 4000 lakosú település neve sokaknak az 1948-ban megalakult Bábolnai Állami Gazdaságról, illetve a 70-es években abból létrejött mezőgazdasági kombinátról lehet ismerős. Holott a mezőgazdasághoz fűződő kapcsolatuk még ennél is régebbre nyúlik vissza. 1789-ig Bábolna a Szapáry grófok birtoka volt, majd megvásárolta tőlük a kincstár számára II. József. Ezután egy új ménesintézetet hoztak létre a településen. Az 1800-as években a kincstári ménesbirtok az arab telivér lovak tenyésztésének magyarországi központjává vált.

2. A 70-es , 80-as években a mezőgazdasági kombinált kifejezetten modernnek számított az országban, számos nyugati technológiát importáltak. Ezt az időszakot Burgert Róbert, az állami gazdaság egykori vezetőjének a neve fémjelezte. Apró érdekesség, hogy a 80-as évek második felében a McDonald’s úgy jelent meg Magyarországon, hogy egy közös céget hoztak létre a bábolnai gazdasággal.

3. Burgert Róbert ötlete nyomán 1983-ban több termálkutat is fúrtak és sikerrel jártak, 38 és 51 Celsius-fokos termálvizet találtak. Ezek a források mezőgazdasági célokra, vagy fűtésre nem voltak elég melegek, ezért adta magát, hogy fürdőt létesítsenek. Ennek érdekében vizsgálatoknak vetették alá a termálvizet, próbafürdetéseket szerveztek és az 51 Celsius-fokos víznek igazolták a gyógyhatását egyes mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedéseknél.

4. Az évtizedek folyamán számos ötlet felmerült egy termálfürdő építésére. Sokáig külső befektető szerettek volna bevonni, de az utolsó pillanatban minden jelentkező visszatáncolt. Ebben 2016 tájékán történt fordulat, amikor a bábolnai önkormányzat elhatározta, hogy saját maga vág bele egy turisztikai fejlesztésbe.

5. Nem pusztán egy fürdő építésében gondolkodtak. Az egykori téglavető területére távvezetéken juttatták el a termálvizet, itt építettek fürdőt. A vízből leválasztják a metánt, amiből egy kiserőmű segítségével villamos- és hőenergiát állítanak elő. A fürdő mellett pedig egy szabadidőparkot is létrehoznak teniszpályával, futópályával, edzőpályával, erdei tornapályával, tanösvénnyel, kis tóval.

Bábolna strandmedence

6. A 2020-ban megnyitott fürdőben egy termálvizes élménymedence, valamint két gyógyvizes ülőmedence kap helyet, a gyerekeket pedig egy Spray Park várja. Ezen felül szauna, gőzkabin, étterem és kávézó is a vendégek rendelkezésére áll. A fürdő télen egyidejűleg 341, a szezonban nagyjából 1111 vendéget tud fogadni.

Bábolna termálfürdő termálmedence

Szubjektív vélemény a Bábolnai Termálfürdőről

Érdemes egy kirándulást tenni Bábolnára, mert több lehetőséget rejt, mint elsőre gondolnánk. Szép a termálfürdőjük, de akár a ménesbirtok, vagy éppen az arborétum is jó úti cél lehet. A fürdő körüli szabadidőpark kiépülésével pedig igazán jó pihenési, kikapcsolódási helyszín válhat Bábolnából.

A Bábolna Strand- és Termálfürdő jegyárait ide kattintva találja.

A fürdőnyitvatartási idejéről itt talál információkat.Elérhetőség

2943, Bábolna, Deák Ferenc utca 10.

Telefon: +36-34-555-610

A fürdő weboldalát ide kattintva találja.

Szállás Bábolnán

Bábolnán számos szálláshely is a vendégek rendelkezésére áll, főleg vendégházakból, apartmanokból erős a kínálat. Ezeknek a listáját megtalálja összegyűjtve a település honlapján.

Hol található a bábolnai fürdő? A lenti térképen megnézhet:


Itt megnézhet egy kisfilmet is a bábolnai fürdőről: