Bábolna Termálfürdő

  • Az 1980-as évek elején találtak termálvizet Bábolnán.

  • A Bábolnai Termálfürdő 2020. július elsején nyitotta meg kapuit.

Érdekességek és tudnivalók a Bábolna Strand- és Termálfürdőről

1. Bábolna Komárom-Esztergom megye nyugati szélén, közel Győr-Moson-Sopron megyéhez található, Budapesttől 99 kilométert kell autózni a városig. A közel 4000 lakosú település neve sokaknak az 1948-ban megalakult Bábolnai Állami Gazdaságról, illetve a 70-es években abból létrejött mezőgazdasági kombinátról lehet ismerős. Holott a mezőgazdasághoz fűződő kapcsolatuk még ennél is régebbre nyúlik vissza. 1789-ig Bábolna a Szapáry grófok birtoka volt, majd megvásárolta tőlük a kincstár számára II. József. Ezután egy új ménesintézetet hoztak létre a településen. Az 1800-as években a kincstári ménesbirtok az arab telivér lovak tenyésztésének magyarországi központjává vált.

2. A 70-es , 80-as években a mezőgazdasági kombinált kifejezetten modernnek számított az országban, számos nyugati technológiát importáltak. Ezt az időszakot Burgert Róbert, az állami gazdaság egykori vezetőjének a neve fémjelezte. Apró érdekesség, hogy a 80-as évek második felében a McDonald’s úgy jelent meg Magyarországon, hogy egy közös céget hoztak létre a bábolnai gazdasággal.

3. Burgert Róbert ötlete nyomán 1983-ban több termálkutat is fúrtak és sikerrel jártak, 38 és 51 Celsius-fokos termálvizet találtak. Ezek a források mezőgazdasági célokra, vagy fűtésre nem voltak elég melegek, ezért adta magát, hogy fürdőt létesítsenek. Ennek érdekében vizsgálatoknak vetették alá a termálvizet, próbafürdetéseket szerveztek és az 51 Celsius-fokos víznek igazolták a gyógyhatását egyes mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedéseknél.

4. Az évtizedek folyamán számos ötlet felmerült egy termálfürdő építésére. Sokáig külső befektető szerettek volna bevonni, de az utolsó pillanatban minden jelentkező visszatáncolt. Ebben 2016 tájékán történt fordulat, amikor az önkormányzat elhatározta, hogy saját maga vág bele egy turisztikai fejlesztésbe.

5. Nem pusztán egy fürdő építésében gondolkodtak. Az egykori téglavető területére távvezetéken juttatták el a termálvizet, itt építettek fürdőt. A vízből leválasztják a metánt, amiből egy kiserőmű segítségével villamos- és hőenergiát állítanak elő. A fürdő mellett pedig egy szabadidőparkot is létrehoznak teniszpályával, futópályával, edzőpályával, erdei tornapályával, tanösvénnyel, kis tóval.

6. A 2020-ban megnyíló fürdőben egy termálvizes élménymedence, valamint két gyógyvizes ülőmedence kap helyet. Ezen felül szauna, gőzkabin, étterem és kávézó is a vendégek rendelkezésére áll. A 2020 nyarán átadandó strandi részen pedig további három medence és egy vízi játszótér kap majd helyet. A fürdő egész évben üzemel, a strandi medencék pedig szezonálisan működnek. A fürdő télen egyidejűleg 341, a szezonban nagyjából 1111 vendéget tud fogadni.

A Bábolna Strand- és Termálfürdő jegyárait ide kattintva találja.