• Gyógyvízzel rendelkező termálfürdők, illetve gyógyfürdők terén egész erős a megye kínálata.

  • Tavaly az egyik gyógyvíz minősítést elvesztették, de idén egy másik fürdő termálvize újonnan megkapta ezt a címet.

Az ország gyógyvizekben és gyógyfürdőkben gazdagabb megyéi közé sorolható Szabolcs-Szatmár-Bereg. Összesen 20 olyan termálkút található itt, ami minősített gyógyvizet ad. Ez több mint amennyivel Vas megye büszkélkedhet és csak Budapesten, Bács-Kiskunban, Hajdú-Biharban, továbbá Jász-Nagykun-Szolnok megyében bőségesebb a gyógyvizes választék.

A gyógyfürdő minősítéssel rendelkező fürdők terén sem állnak rosszul, ebből 8 található Szabolcs-Szatmár-Beregben. Igaz ezek közül nem mindegyik klasszikus közfürdő, hiszen kettő is kórház részeként működik, illetve akad olyan gyógyfürdő is, ami jelenleg zárva tart.

Összességében egyébként meglepően jó Szabolcs-Szatmár-Bereg kínálata, egész színvonalas és jó ár-érték arányú gyógyfürdőket, illetve gyógyvizes fürdőket találhatunk ezen a vidéken.

Szabolcs-Szatmár-Bereg gyógyfürdői

Ahogy említettük, két kórház is rendelkezik gyógyfürdő címmel – a nyíregyházi és a fehérgyarmati. Szintén gyógyfürdő a kisvárdai Aquacinema fürdő, a nyírbátori Sárkány Wellness és Gyógyfürdő, a Tiszavasvári Strandfürdő, továbbá Penészleken a Ligetalja fürdő. A nyíregyházi Júlia Fürdő is rendelkezik ezzel a címmel, azonban sajnos 2023-ban zárva tartanak, de a sóstógyógyfürdői városrészen működő Aquarius fürdő a vendégek rendelkezésére áll.

A nyírbátori Sárkány Gyógyfürdő

Szabolcs-Szatmár-Bereg gyógyvizei

Gyógyvizet adó termálkutak tekintetében Nyíregyháza bőségesen el van látva, összesen 8 gyógyvizes kutat tartanak nyilván. Kisvárdán 3 darab, Fehérgyarmaton és Nyírbátorban 2-2 darab gyógyvizes kút található. Egy-egy gyógyvizet adó termálkúttal rendelkezik Máriapócs, Mátészalka (idén kapták meg a minősítést), Penészlek, Tiszavasvári és Vásárosnamény.

Szilva Termál Vásárosnamény

Sajnos tavalyhoz képest eggyel csökkent a gyógyvizek száma, a nagykállói strand kútja által adott víztől ugyanis a hatóság tavaly év végén megvonta ezt a minősítést. Új termálkutat kellene fúrniuk ahhoz, hogy ismét olyan minőségű termálvízhez juthassanak, amivel megszerezhetik a gyógyvíz címet.

Jász-Nagykun-Szolnok gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.