• A Veli Bej Fürdő a Lukács Fürdő és a Komjádi Uszoda között található.

  • A kis kapacitású, de pont emiatt meglehetősen hangulatos fürdő mind a mai napig megőrizte a törökfürdők patinás jellegét.

  • A Veli Bejt néhány évvel ezelőtt teljesen felújították, ekkor wellness-részleggel is bővült.

Érdekességek és tudnivalók a Veli Bej Fürdőről

1. Budapest legrégebbi törökfürdőjéről van szó, amit 1574-ben építtetett Szokollu Musztafa. Az Irgalmasrend 1806-ban kapta meg a kórház épületét, ami már akkor is magában foglalta a törökfürdőt.

2. Az 1800-as években épült a fürdő köré a Hild József által tervezett Császár Fürdő épületegyüttese, amelynek a Veli Bej a legrégebbi megmaradt egysége.

3. Miután a fürdő – a mellette fekvő kórházzal együtt – visszakerült az Irgalmasrendhez, elhatározták az egykor legszebb budai fürdőnek tartott Veli Bej teljes körű rekonstrukcióját, ami 2007-ben vette kezdetét. A fürdő a XXI. századnak megfelelő technikákkal, de a török régészek és művészettörténészek által előírt módon 2011-re teljesen megújult.

4. A termálfürdőben lévő medencéket részben egy saját termálforrásból, részben a Lukács Gyógyfürdőből érkező vízzel töltik fel.

5. A Veli Bej Fürdőt felkereső vendégek számoljanak azzal, hogy a fürdő hagyományosan 12 és 15 óra között zárva tart, valamit előfordul, hogy egyes ünnepnapokon nem nyitnak ki. A fürdő kapacitása sem túl nagy, egyszerre legfeljebb 80 vendéget tudnak fogadni, ugyanakkor ez hangulatossá, családiassá is teszi a létesítményt.

6. Milyen egészségügyi panaszok esetén lehet hatékony a fürdő vize? A Veli Bej Fürdő termálvize kopásos gerinc- és ízületi bántalmak, ízületi gyulladások, idegfájdalmak, csontritkulás, valamint sérülések, műtétek utáni rehabilitáció esetén alkalmazható.

7. A Budai Irgalmasrendi Kórház területén működő fürdőben öt, különböző hőmérsékletű medence található (egy nagy és négy kicsi medence). A nagy medence 36-38 Celsius-fokos, a kisebbek pedig különböző hőmérsékletűek, hűvösebb és melegebb vizű egyaránt található közöttük.

8. A létesítmény teljes körű felújításakor figyelembe vették azt is, hogy manapság milyen feltételeknek kell megfelelnie egy modern fürdőnek, így infra- és finnszauna, gőzkabin, élményzuhany, pihenőterület várja a látogatókat. Mindezeken felül a Veli Bej Fürdőben Kneipp-taposómedence, jacuzzi is a vendégek rendelkezésére áll. A fürdőhöz egy kávézó is tartozik.

Veli bej Fürdője Budapest

Szubjektív vélemény a Veli Bej Fürdőről

Nagyon jó példa arra, hogy miként lehet egy patinás törökfürdőt úgy modernizálni, hogy megőrizze a hangulatát, de azért a mai kor igényeinek is megfeleljen. Lehetne persze nagyobb a kapacitása, de talán pont ez is hozzájárul ahhoz, hogy megmaradjon a fürdő varázsa, különlegessége.

A Veli Bej Fürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja.

A Veli Bej Fürdő nyitvatartási idejét itt találja!Elérhetőség

1023 Budapest, Árpád fejedelem útja 7.

Telefon: +36-1-438-86-41

weboldal

Merrefelé található a Veli Bej Fürdő? A lenti térképen megnézheti:


Itt megnézhet egy érdekes videót is a Veli Bej fürdőről: