• A legrégebbi budapesti gyógyfürdőnek számító Lukácsba a XX. század elején már a világ minden országából érkeztek vendégek.

  • Jelenleg is a leghangulatosabb fővárosi termálfürdők közé tartozik. Számos törzsvendég napi rendszerességgel felkeresi a Lukács fürdőt.

Érdekességek és tudnivalók a Lukács Gyógyfürdőről

1. A fürdő nevének eredete valószínűleg a forrás egyik középkori – Lukász nevű – tulajdonosára vezethető vissza. Később ennek kapcsán kaphatta a gyógyításhoz kötődő Szent Lukács elnevezést. A fürdő már a törökök ideje alatt is működött, ám akkoriban a vizét nem fürdéshez, hanem egy malom működtetésére használták.

2. A fürdőépületet az 1800-as évek végén építették, ekkor vette fel a Szent Lukács nevet és a Gellért megnyitásáig Budapest, sőt az ország legmodernebb fürdőjének számított. A Lukács 1937-ben ivócsarnokkal bővült, 1979 óta pedig nappali kórház is működik a létesítményben.

medence a Lukács Fürdőben Budapesten

3. A Lukács sajátossága, hogy nem csak gyógyulni vágyók keresik fel, hanem a társasági élet központjának is számít. Számos közéleti személyiségnek is rendszeresen itt töltötte a szabadidejét, köztük Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Örkény István, a filmrendezők közül Bacsó Péter, Makk Károly és sok színésznek is a Lukács volt a kedvenc helye, közéjük tartozott többek között Kállai Ferenc és Udvaros Béla.

úszómedence a Lukács Gyógyfürdőben

4. A jelentős fluoridion tartalmú szulfátos-kloridos gyógyvíz ízületi degeneratív betegségek, ízületi gyulladás, gerincdeformáció, porckorongsérv, idegzsába és a csontrendszer mészhiányos állapotainak kezelése esetén ajánlott. Ivókúraként gyomor- és bélrendszeri panaszok esetében javasolt.

5. A Lukács Fürdőben négy gyógymedence, kettő úszómedence és egy élménymedence található. A létesítményben ezen kívül súlyfürdő, szauna, gőzkabinok is találhatók. A fürdőben igénybe vehető masszázs, iszappakolás, sókamra, fizikoterápiás kezelések, valamint gyógytorna is.

Lukács Gyógyfürdő Budapest

A Lukács Fürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja.

A termálfürdő nyitvatartási idejéről itt talál információkat.
Elérhetőség

1023 Budapest, Frankel Leó utca 25-29.

Telefon: +36-1-326-1695

weboldal

Budapest turisztikai oldala

Itt megnézheti, hogy merrefelé található a Lukács Gyógyfürdő: