Lukács FürdőA legrégebbi budapesti gyógyfürdőbe a XX. század elején már a világ minden országából érkeztek vendégek. Akkoriban szokás volt, hogy a sikeres gyógykúrán átesett vendégek márvány hálatáblákat helyzetek el a fürdő épületében.

Története

A fürdő nevének eredete valószínűleg a forrás egyik középkori – Lukász nevű – tulajdonosára vezethető vissza. Később ennek kapcsán kaphatta a gyógyításhoz kötődő Szent Lukács elnevezést. A fürdő már a törökök ideje alatt is működött, ám akkoriban a vizét nem fürdéshez, hanem egy malom működtetésére használták. A fürdő épületét az 1800-as évek végén építették, ekkor vette fel a Szent Lukács nevet és a Gellért megnyitásáig az ország legmodernebb fürdőjének számított. A Lukács 1937-ben ivócsarnokkal bővült, 1979 óta pedig nappali kórház is működik a létesítményben. A fürdő felújítása 1999 óta folyamatosan tart.

A Lukács sajátossága, hogy nem csak gyógyulni vágyók keresik fel, hanem a társasági élet központjának is számít. Számos közéleti személyiségnek is rendszeresen itt töltötte a szabadidejét, köztük Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Örkény István, a filmrendezők közül Bacsó Péter, Makk Károly és sok színésznek is a Lukács volt a kedvenc helye, közéjük tartozott Kállai Ferenc.

Gyógyhatás

A jelentős fluoridion tartalmú szulfátos-kloridos gyógyvíz ízületi degeneratív betegségek, ízületi gyulladás, gerincdeformáció, porckorongsérv, idegzsába és a csontrendszer mészhiányos állapotainak kezelése esetén ajánlott. Ivókúraként gyomor- és bélrendszeri panaszok esetében javasolt.

Szolgáltatások

A Lukács Fürdőben négy gyógymedence, kettő úszómedence és egy élménymedence található. A létesítményben ezen kívül súlyfürdő, szauna, gőzkabinok is találhatók. A fürdőben igénybe vehető masszázs, iszappakolás, só kamra, fizikoterápiás kezelések, valamint gyógytorna is.

A gyógyfürdőben elfogadják a K&H, az MKB és az OTP által kibocsátott SZÉP Kártyákat.

A Lukács Fürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja.
Elérhetőség

1023 Budapest, Frankel Leó utca 25-29.

Telefon: +36-1-326-1695

weboldal