• Egy videón bemutatják, hogy milyen a svédmasszázs és hasznos tudnivalókat is megosztanak róla.

  • Ezen a masszázsfajtán alapul az orvosi gyógymasszázs.

A szovátai Sóvidék Tv műsorai számunkra leginkább az ottani sós vizű fürdők kapcsán számítanak jó információforrásnak. A közelmúltban azonban egy kissé más témáról készítettek egy egészen érdekes videót: ez pedig a svédmasszázs. Egy profi masszőr magyarázza el és mutatja be ennek a masszázsfajtának a lényegét.

A svédmasszázs egyébként a hazai gyógyfürdőkben tb-támogatással is elérhető úgynevezett orvosi gyógymasszázsnak is az alapját képezi. A „svéd” elnevezés pedig onnan ered, hogy a 19. század végén egy svéd vívómester, Pehr Henrik Ling foglalta elsőként rendszerbe a masszázs alapfogásait.

A Sóvidék Tv-nek Kádár Krisztina masszőr elmondta, hogy a svédmasszázs alapvetően lazító jellegű. Általában olyanok igénylik, akik hátfájással, derékfájással küszködnek, esetleg lazítani szeretnének, mert nagyon stresszes a munkájuk. A masszázs igazán akkor fejti ki a hatását, ha rendszeresen végzik, azaz szerencsés esetben hetente, vagy legalább havonta kétszer.

Kádár Krisztina elmondása szerint egy jól végzett svédmasszázs után felszabadultnak érzi magát az ember. Amennyiben fejfájással érkezett a masszázsra, annak el kell múlnia. Tipikus visszajelzés, hogy úgy érzi a páciens a masszázs után, mintha „lebegne”, könnyebbnek érzi a testét.

svédmasszázs

Felvetődött kérdésként, hogy számít-e a masszőr testalkata? A válasz erre, hogy nem, ugyanis a megfelelő masszázstechnika a fontos. Egy nagydarab, nagy kezű masszőr is masszírozhat rosszul és egy kisebb termetű is jól.

Fontos az is, hogy a masszőr figyeljen a vendég igényeire, visszajelzéseire. De az is lényeges, hogy a vendég is kommunikáljon a masszőrrel, azaz jelezze, hogy jó-e, fáj-e, erősebben szeretné-e a masszázst, ezek ugyanis segítik a masszőr munkáját.

Így néz ki a svédmasszázs a gyakorlatban

Mindezek után egy nyak- és hátfájással érkezett vendégen be is mutatják a gyakorlatban, hogyan néz ki egy hátmasszázs. A masszőr először bekeni olajjal, majd körkörös mozdulatokkal bemelegíti a hátat. Ezután jön a dörzsölés, ami már egy intenzívebb, erőteljesebb szakasz és teljes tenyérrel, majd ujjbegyekkel végzik. Krisztinának van egy egyedi technikája is: egy papírtörlő segítségével „megtépkedi” a hátat, ami nagyon jól fellazítja az izmokat. A tépkedés után ütögetés, majd a gyúrás következik.