• Pár nap csúszással, június 26-án, hétfőn nyitotta meg kapuit a Medve-tó.

  • A felszínen 25, másfél méter mélyen 41 Celsius-fokos víz várta a fürdőzőket.

Már jó előre beharangoztuk a szovátai Medve-tó nyitását. Aki ez alapján esetleg ellátogatott a fürdőbe, az pórul járt, mert zárt bejárattal találta szemben magát. Múlt hétvége helyett ugyanis csak most hétfőn tudták megnyitni a tófürdőt.

A csúszást a víz magas pollenkoncentrációja okozta. Igen, jól olvasta, magas pollenkoncentrációt írtunk.

A Sóvidék Televízió korábbi tudósítása szerint ugyanis a múlt heti viharos, esős időszak alatt jelentős gyertyánfapollen mosódott bele a vízbe. Ez pedig egy zöldes, nyálkás réteget hozott létre a víz felszínén, így fürdőzésre alkalmatlanná vált a tó. (A Mogyorósi-tó és fedett uszoda ebben az időszakban is a vendégek rendelkezésére állt).

A pollenréteg eltávolítása után végül június 26-án, hétfőn megkezdődhetett az idei strandszezon a Medve-tónál. A cikk végén megtekinthetik a helyi televízió tudósítását. Ahogy a felvételeken látható, már a nyitáskor rengeteg vendége volt a fürdőnek.

A belépő a felnőtteknek 30 lej, a gyerekeknek és nyugdíjasoknak pedig 25 lej. Ez átszámítva 2000 és 1680 forint körüli jegyárakat jelent.

Medve-tó szezonkezdetA videón feltűnik a vízhőmérsékletet mutató tábla is, ami érdekes, hiszen a heliotermikus jelenség miatt a víz egyes rétegeinek eltérő a hőmérséklete.

Hétfőn a következő értékek voltak érvényesek (Celsius-fok):

Vízfelszín – 25

0,25 méter – 27

0,50 méter – 35

1,00 méter – 38

1,50 méter – 41

2,00 méter – 41

2,50 méter – 42

3,00 méter – 42

Azaz a felszínen kellemesen hűvös, a lábaknál pedig szinte forró volt a víz. (a videót azóta törölték)