• A makói Hagymatikum Gyógyfürdő építészeti szempontból talán az ország egyik legegyedibb fürdőjének számít.

  • A nagy múltra visszatekintő gyógyvizes települések közé tartozik Makó, ahol több mint 50 éve működik fürdő.

  • A város életében turisztikailag jelentős előrelépést hozott a 2012-ben megnyitott modern élmény- és termálfürdő.

Érdekességek és tudnivalók a makói fürdőről

1. A 22 ezer lélekszámú település Csongrád megyében található, azon belül is Szegedtől 32 kilométerre keletre, a Maros jobb partján, a román államhatár közelében. A híres hagymatermesztő vidék az ország egyik legnaposabb vidéke, az évi napos órák száma meghaladja a kettőezret.

2. 1956-ban az akkori tanácsháza udvarán végeztek sikeres kutatófúrásokat, aminek eredményeképpen termálvíz tört fel a föld alól. Gyorsan fel is húztak egy medencét, majd 1961-ben maga a fürdő is megnyílt, ahol ülőmedence, strandmedence és pancsoló várta a vendégeket. A makói fürdőt az évek során folyamatosan fejlesztették.

3. Nagy ugrást azonban a 2012-ben átadott, teljesen megújult, Hagymatikum nevet kapott épületegyüttes jelentett, ami Makovecz Imre tervei alapján készült. A Hagymatikum megvalósulása egyébként meglehetősen sokáig húzódott, hiszen a termál- és élményfürdő tervei már 1998-ban elkészültek, azonban a városnak eleinte nem sikerült hozzá fejlesztési forrásokat találnia. Ettől függetlenül a 2000-es években is több beruházás megvalósulhatott, közük a szabadtéri élménymedence és csúszda. 2007-ben pedig egy új termálkutat is fúrattak. A Hagymatikum összességében több mint hárommilliárd forintos befektetés révén valósulhatott meg.

4. A makói gyógyvíz gerinckopásos, valamint ízületi problémák enyhítésére alkalmas, ezen felül ideggyulladás, izomsorvadás esetén is hatásos. Helyi kuriózum, hogy a Marosból származó iszapot is felhasználják gyógyászati célokra. A gyógyiszap reumás és mozgásszervi problémák, lumbágó gyógyítására és csonttörések utókezelésére alkalmas.

Hagymatikum termálfürdő Makó

5. A Hagymatikumban tíz medence működik, köztük sodrófolyosós kalandmedence, barlangmedence, kétféle gyerekmedence, súlyfürdős és külön gyógytorna medence, valamint tanuszoda. A fürdő gyermekvilág részlegében animátor foglalkozik a legkisebbekkel.

6. A makói termálfürdőben a vendégek rendelkezésére áll súlyfürdő, szénsavfürdő, gyógyúszás, víz alatti csoportos gyógytorna, tangentor. Számos masszázs, és aromaterápiás fürdő, de olyan különlegességek is elérhetők, mint a Holt-tengeri és parajdi sós fürdő. A fürdőben nyolcféle szauna és gőzkabin működik. A létesítményben természetgyógyász is dolgozik.

Hagymatikum Makó

Szubjektív vélemény a Hagymatikumról

Nemcsak a kitűnő gyógyvíz miatt jó ötlet ellátogatni Makóra, hanem a fürdőépület különleges építészeti megoldásait is érdemes megnézni. A Hagymatikum nem tartozik az egy kaptafára épült fürdők közé, már pusztán látványnak is különleges. Kicsit olyan, mintha egy templomból alakítottak volna ki egy fürdőt.

A Hagymatikum Gyógyfürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A termálfürdő nyitvatartási idejéről itt tájékozódhat!
Elérhetőség

6900 Makó, Makovecz tér 6.

Telefonszám: +36-62-511-220

weboldal

Szállás Makón

A település honlapján megtalálja a makói szálláshelyek listáját. A kiválasztott apartmannál, szállodánál érdemes közvetlenül és nem szállásportálokon keresztül foglalnia, így ugyanis jelentős jutalékfizetéstől kímélheti meg az adott helyet.

Hol van Makó? A lenti térképen zölddel jelölve láthatja, hogy merrefelé található a város:

Makó térképen