• A Hévízi Tófürdő az ország emblematikus gyógyfürdője.

  • Nem véletlenül kedvelik ennyien Hévízt, hiszen a tőzegmedrű gyógytó világviszonylatban is egyedülállónak számít.

Érdekességek és tudnivalók Hévízről

1. A közel 5000 lakosú Hévíz Zala megyében, nem messze Keszthelytől található. Európa legnagyobb gyógyvizes tavában talált pénzérmék arra utalnak, hogy már a rómaiak is ismerték a fürdőhelyet. Hévíz első írásos emléke 1328-ból származik, az üdülőhellyé válást pedig 1772-re datálják, amikor Festetics György fürdőházat építtetett a tavon. A ma ismert Hévíz település hivatalosan 1946-ban jött létre, amikor összevonták Hévízszentandrást és Egregyet. Hévízen található az ország legnagyobb mozgásszervi és reumás megbetegedéseket gyógyító intézménye, a Szent András Reumakórház.

2. Nehéz lelkesedés nélkül írni a Hévízi-tóról, hiszen egy egészen különleges természeti képződményről van szó. A tavat napi 38 ezer liternyi friss vízzel táplálják a forrásai, ennek köszönhetően a Hévízi-tó komplett víztömege hetente kétszer teljesen kicserélődik. Már csak ezért is rendkívül higiénikus az itteni fürdőzés.

Hévízi Tófürdő anno3. A több mint 4 hektár területű gyógyvizű tóban lévő tündérrózsák, az 50 hektáros véderdő, a hűvösebb időben a tó felett kialakuló párasapka egészen varázslatos hangulatot ad Hévíznek. Nem csoda, hogy rengeteg turista keresi fel az üdülőhelyet: hazánkban Budapest után Hévíz tudja felmutatni a legmagasabb vendégéjszakaszámot. Sokatmondó, hogy külföldről is rengeteg visszatérő vendége van Hévíznek.

Hévíz termálfürdő4. Persze a vendégek nem pusztán a tóban gyönyörködnek, hanem élvezik a gyógyvíz és a helyben elérhető fürdőgyógyászati kezelések hatását. A tó gyógyhatása egyrészt magának a víz összetételének, másrészt a tó medrét borító tőzegrétegnek köszönhető. A kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos gyógyvízben radon és kén is található.

A hévízi gyógykúrákat elsősorban mozgásszervi betegségek esetén javasolják. Hatékony lehet reuma, csontritkulás, köszvény, pikkelysömör, gyulladásos ízületi- és nőgyógyászati betegségek esetén, kopásos ízületi- és gerincbetegségeknél. Ortopédiai műtétek, balesetek utókezeléseként is előnyös hatása van a gyógyvíznek, gyógykúráknak. Újabban egyre többen már nem egy kialakult betegség, hanem azok megelőzése miatt látogatnak el Hévízre.

5. Ivókúraként gyomorhurut és emésztési zavarok esetén szokták alkalmazni a hévízi gyógyvizet, amihez a városi ivókutaknál férhetünk hozzá. Érdemes tudni, hogy a víz helyben fogyasztva igazán hatásos, az összetevői közül ugyanis a radon néhány nap alatt elillan a vízből, ezért sem érdemes palackozva forgalmazni.

6. Nyilvánvalóan a tó vizének a hőmérséklete függ a külső környezetétől, de még a nagy téli hidegekben sem csökken 24 Celsius-fok alá, nyáron pedig 33-35 Celsius-fokig szokott emelkedni a hőfoka. Emiatt a közeli Balatonnál nyaraló turisták közül is sokan előszeretettel keresik fel a meleg vizű tavat. A tóra épült fürdőházban pedig egész évben fedett helyen is biztosított a fürdőzés, a gyógyulás.

Hévíz gyógytó7. A termálfürdőhöz kapcsolódva gyakorlatilag minden gyógyászati és wellness kezelés/szolgáltatás elérhető. Szauna, jacuzzi, Kneipp medence, a legkülönfélébb szépségápolási kezeléseket is megtalálhatjuk helyben. A gyógyászati kezelések közül külön is említést érdemelnek az iszapkezelések, amelyeket a különlegesen hatékony hévízi tőzegiszappal végeznek, s a fürdőben az iszappakolások mellett iszapfürdő is elérhető. A másik gyógyászati kezelés, amit ki kell emelni, az a súlyfürdő, aminek a mai napig is érvényes módszertanát anno Hévízen dolgozta ki dr. Moll Károly. Mindezek mellett természetesen gyógymasszázsok, fizikoterápiás és hidroterápiás kezelések is elérthetők a fürdőben, akár társadalombiztosítási támogatással is.

Szubjektív vélemény a Hévízi Tófürdőről

A magyarországi termálfürdők között Hévíz, illetve a Hévízi-tó egy külön kategóriát képvisel. Érdemes néha tudatosítani magunkban, hogy egy világviszonylatban is ritka természeti képződményről van szó. Nem sok ország mondhatja el magáról, hogy fürdésre is alkalmas termálvizű tóval rendelkezik. Pici gyerekekkel utazóknak talán vannak ideálisabb fürdőhelyek is, de mindenki másnak bátran ajánlható Hévíz. Függetlenül attól, hogy gyógyulás, vagy csak szimpla kikapcsolódás, pihenés céljából utaznak.

A Hévízi Tófürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A fürdő nyitvatartási idejéről itt talál információkat!
Elérhetőség

8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

Telefon: +36-83-540-144

A Tófürdő honlapja

Hévíz turisztikai weboldalát itt találja

Szállás Hévízen

Az üdülőhely turisztikai oldalán megnézheti a hévízi szálláshelyek listáját. Rendkívül széles a választék, minőségben és árban is, gyakorlatilag mindenki megtalálhatja a számára ideális szállást, legyen szó akár apartmanról, akár szállodáról.

A lenti térképen láthatja, hogy merrefelé található a Hévízi Tófürdő:


Itt megnézhet egy videót a Hévízi Tófürdőről: