Hévíz a magasból

  • Hévízen található az ország emblematikus gyógyfürdője.

  • Nem véletlenül kedvelik ennyien az üdülőhelyet és a Hévízi Tófürdőt, hiszen a tőzegmedrű gyógytó világviszonylatban is egyedülállónak számít.

Érdekességek és tudnivalók Hévízről

1. A közel 5000 lakosú Hévíz Zala megyében, nem messze Keszthelytől található. Az Európa legnagyobb gyógyvizes tavában talált pénzérmék arra utalnak, hogy már a rómaiak is ismerték a fürdőhelyet. Hévíz első írásos emléke 1328-ból származik, az üdülőhellyé válást pedig 1772-re datálják, amikor Festetics György fürdőházat építtetett a tavon. A ma ismert Hévíz település hivatalosan 1946-ban jött létre, amikor összevonták Hévízszentandrást és Egregyet. Hévízen található az ország legnagyobb mozgásszervi és reumás megbetegedéseket gyógyító intézménye, a Szent András Reumakórház.

2. Nehéz lelkesedés nélkül írni a Hévízi-tóról, hiszen egy egészen különleges természeti képződményről van szó. A tavat napi 38 ezer liternyi friss vízzel táplálják a forrásai, ennek köszönhetően a Hévízi-tó komplett víztömege hetente kétszer teljesen kicserélődik. Már csak ezért is rendkívül higiénikus az itteni fürdőzés.

Hévízi Tófürdő anno3. A több mint 4 hektár területű gyógyvizű tóban lévő tündérrózsák, az 50 hektáros véderdő, a hűvösebb időben a tó felett kialakuló párasapka egészen varázslatos hangulatot ad Hévíznek. Nem csoda, hogy rengeteg turista keresi fel az üdülőhelyet: hazánkban Budapest után Hévíz tudja felmutatni a legmagasabb vendégéjszakaszámot. Sokatmondó, hogy külföldről is rengeteg visszatérő vendége van Hévíznek.

Hévíz termálfürdő4. Persze a vendégek nem pusztán a tóban gyönyörködnek, hanem élvezik a gyógyvíz és a helyben elérhető fürdőgyógyászati kezelések hatását. A tó gyógyhatása egyrészt magának a víz összetételének, másrészt a tó medrét borító tőzegrétegnek köszönhető. A kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos gyógyvízben radon és kén is található.

A hévízi gyógykúrákat elsősorban mozgásszervi betegségek esetén javasolják. Hatékony lehet reuma, csontritkulás, köszvény, pikkelysömör, gyulladásos ízületi- és nőgyógyászati betegségek esetén, kopásos ízületi- és gerincbetegségeknél. Ortopédiai műtétek, balesetek utókezeléseként is előnyös hatása van a gyógyvíznek, gyógykúráknak. Újabban egyre többen már nem egy kialakult betegség, hanem azok megelőzése miatt látogatnak el Hévízre.

5. Ivókúraként gyomorhurut és emésztési zavarok esetén szokták alkalmazni a hévízi gyógyvizet, amihez a városi ivókutaknál férhetünk hozzá. Érdemes tudni, hogy a víz helyben fogyasztva igazán hatásos, az összetevői közül ugyanis a radon néhány nap alatt elillan a vízből, ezért sem érdemes palackozva forgalmazni.

Hévíz gyógytó Tófürdő6. Nyilvánvalóan a tó vizének a hőmérséklete függ a külső környezetétől, de még a nagy téli hidegekben sem csökken 24 Celsius-fok alá, nyáron pedig 33-35 Celsius-fokig szokott emelkedni a hőfoka. Emiatt a közeli Balatonnál nyaraló turisták közül is sokan előszeretettel keresik fel a meleg vizű tavat. A tóra épült fürdőházban pedig egész évben fedett helyen is biztosított a fürdőzés, a gyógyulás.

Hévíz gyógytó7. A termálfürdőhöz kapcsolódva gyakorlatilag minden gyógyászati és wellness kezelés/szolgáltatás elérhető. Szauna, jacuzzi, Kneipp medence, a legkülönfélébb szépségápolási kezeléseket is megtalálhatjuk helyben. A gyógyászati kezelések közül külön is említést érdemelnek az iszapkezelések, amelyeket a különlegesen hatékony hévízi tőzegiszappal végeznek, s a fürdőben az iszappakolások mellett iszapfürdő is elérhető. A másik gyógyászati kezelés, amit ki kell emelni, az a súlyfürdő, aminek a mai napig is érvényes módszertanát anno Hévízen dolgozta ki dr. Moll Károly. Mindezek mellett természetesen gyógymasszázsok, fizikoterápiás és hidroterápiás kezelések is elérthetők a fürdőben, akár társadalombiztosítási támogatással is.

A Hévízi Tófürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!
Elérhetőség

8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.

Telefon: +36-83-540-144

Hévíz turisztikai weboldalát itt találja

Járja be virtuálisan Hévízt: