• Eredetileg gyógyászati célokra fejlesztették ki a jacuzzit, ami elsőként amerikai kórházakban volt elérhető.

  • A reumások kezelésére kitalált megoldásból azonban mára kedvelt wellness-eszköz vált.

  • De miért hívjuk jacuzzinak a jacuzzit?

Manapság a termálfürdők, illetve a fürdőrészleggel rendelkező szállodák többségében pezsgőmedence is található. Ezeket imádják a vendégek, ráadásul a helyigényük sem túl nagy. A pezsgőmedence, vagy pezsgőfürdő szinonimájaként gyakran hallhatjuk a jacuzzi, vagy újabban jakuzzi elnevezést. Honnan ered ez az elnevezés?

Főleg a jakuzzi szó kapcsán sokan japán eredetű szónak gondolják, holott a valóság ettől nagyon messze áll. A jacuzzi ugyanis egy köznevesült márkanév, ugyanúgy, mint a teflon, vagy a zsilettpenge. A Jacuzzi nevű cég ma is létezik, viszont az általuk feltalált terméket már messze nem csak ők gyártják.

A Jacuzzi egy népes olasz család neve. Jacuzziék az 1900-as évek elején Olaszországban hoztak létre egy vállalkozást és könnyűszerkezetes repülőgépek gyártásába fogtak. Ez azonban kudarcos üzletnek bizonyult és család az Egyesült Államok, azon belül is Kalifornia felé vette az irányt. Itt már kicsit más profilt kapott a cég, a fő tevékenységi körüket a szivattyúk gyártása jelentette.

Az 1950-es években a család egyik fiatal tagjánál mozgásszervi problémát diagnosztizáltak. Az orvos meleg vizes fürdőt és masszázst javasolt. Viszont a kezelések miatt sokat kellett volna a kisgyerekkel utazni, ezért Jacuzziék próbáltak valamilyen alternatív megoldást találni.

Ehhez egy szivattyújuk adta az ötletet és az alapot. Az átalakított szerkezetet a fürdőkádba lehetett beletenni. Alulról vizet, felülről levegőt szívott be, majd ezt egy irányítható csövön keresztül a víz alatt kilövellte. A vízzel kevert levegő lágyította a vízsugár erejét és masszírozó hatása is volt.

Így nézett ki a prototípus:

Jacuzzi prototípusMiután a gyereket sikeresen kúrálták a házilagos szerkezettel, kiderült, hogy lenne erre tömegesebb igény is. A hordozható egységből ezért a kádba integrált szerkezetet készítettek és több amerikai kórházban is a reumás betegek kezelésénél kezdték alkalmazni.

Érdekes módon ez a gyógyászati eredet az idők folyamán valahogy elkopott és kényeztető wellness-eszközként váltak széles körben elterjedtté a Jacuzzi által gyártott kádak és medencék. A termék sikerét jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban már az 1970-es években is a pezsgőfürdő szinonimájává vált a jacuzzi szó.

Magyarországra jelentős fáziskéséssel jutott el a termék. Amikor 1990 őszén megnyitott a budapesti Thermal Hotel Helia, akkor – állításuk szerint – náluk volt elérhető az ország első jacuzzija. A korabeli reklámanyagaikban egyből meg is kellett magyarázniuk a hazai vendégkörnek, hogy mit is jelent ez a furcsa szó.

Jacuzzi medence Barack TiszakécskeA pezsgőmedencék mellett vízvezetékeket is gyártó Jacuzzi cég már régóta kikerült az olasz család örököseinek a kezéből. Legutóbb 13 évvel ezelőtt történt tulajdonosváltás a cégnél, amikor egy magántőkealap vásárolta fel a társaságot és váltak ezzel együtt a Jacuzzi márkanév tulajdonosává is.