• A krioszauna gyakorlatilag pont az ellentéte a szaunának.

  • A hidegterápiás eljárások közé tartozó megoldás elsősorban fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert, de előszeretettel alkalmazzák az élsportban is.

A görög kryo szó azt jelenti, hogy hideg, ebből következően a krioszauna hidegszaunát, vagy jégszaunát jelent. Magyarán pont az ellentéte a száraz, forró levegőjű szaunának, itt ugyanis a száraz, hideg levegő rövid idejű alkalmazásáról van szó.

A hidegterápiának is nevezett eljárás nagy múltra tekinthet vissza, már Sebastian Kneipp is alkalmazta a jeges fürdőt, ugyanis megfigyelte, hogy bizonyos betegségek esetén ez a hősokk kedvezően hat a szervezetre. Alapvetően ugyanerre alapuló hidegterápiás kezelésnek számítanak a hideg vizes borogatások és leöntések, gélpakolások, vagy az úgynevezett jégmasszázs is.

A krioszauna tulajdonképpen a hidegterápiás módszerek egy modern fajtája. Az eredetileg Japánban kidolgozott eljárás során folyékony nitrogéngáz elpárologtatásával alakítanak ki hideg, mínusz 100 Celsius-fok alatti környezetet egy kis kabinban, vagy kamrában.

krioszauna hidegterápiaA jeges fürdőkhöz, jeges lemosásokhoz képest a nagy előnyét az jelenti, hogy a krioszauna nem jár kellemetlen érzéssel. A használói nem fáznak, inkább kellemes bizsergő érzés járja át a testüket. A kezelés fürdőruhában történik, de a – krioszauna típusától függően – esetleg zoknit, cipőt, kesztyűt, fülvédőt és akár szájmaszkot is kell viselni. A kezelés nagyon rövid, nem tart tovább három percnél.

A testet érő hirtelen hideg fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású, oldja az izomgörcsöket. Emiatt akár mozgásszervi betegségeknél is alkalmazható. Ahol nagyon gyakran használják, az az élsport. A tapasztalatok szerint ugyanis a krioszaunás kezeléssel gyorsabban gyógyulnak a zúzódások, a vérömlenyek, a rándulások, a szalagsérülések, összességében segíti a sportsérülések utáni felépülést és csökkenti a fáradtságérzetet.

Jót tesz a bőrnek is, simábbá varázsolja, ezért sokan kozmetikai okokból alkalmazzák. Ugyanakkor akár az ekcéma és a pikkelysömör kiegészítőt terápiája során is szóba jöhet a krioszauna.

Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy a krioszaunában való tartózkodás egyes esetekben ellenjavallt. Ezek közé tartoznak a szív- és érrendszeri betegségek, az érszűkület, a lázas állapotok, daganatos betegségek, a TBC és tiltólistán van a hidegterápia terhesség alatt is.

A krioszauna számos hazai gyógyfürdőben is elérhető, ezek közé tartozik – a teljesség igénye nélkül – a cserkeszőlői fürdő és a hajdúszoboszlói Hungarospa is.