• A gyógyfürdők látogatásának, a gyógyvizes fürdőzésnek főleg az érszűkület megelőzése szempontjából lehet nagy szerepe.

  • Egyes fürdőkben a már kialakult érszűkületre is tudnak gyógykúrát ajánlani.

Meglehetősen alattomos és gyakori betegség az érszűkület. Enyhe formájában az égvilágon semmilyen tünetet nem okoz. Később tipikus tünetének számít a hideg kéz és láb, ami kiegészülhet fájdalommal, zsibbadással, ugyanakkor ez rendszerint már a betegség előrehaladott állapotára utál. Becslések szerint Magyarországon mintegy 400 ezer embert érint ez a probléma.

Felvetődhet kérdésként, hogy a gyógyfürdők, gyógyvizek, illetve a gyógyfürdőkben elérhető különféle kezelések segíthetik-e az érszűkület megelőzését, illetve kezelését? A megelőzésre egyértelműen igen a válasz.

Néhány évvel ezelőtt a Hajdúszoboszlói Gyógyfürdőben végeztek el egy orvosi kutatást, aminek során azt vizsgálták, hogy az érelmeszesedés (aminek a következménye az érszűkület) megelőzésében szerepe lehet-e a gyógyvizes fürdőkúráknak. Ennek kapcsán azt vizsgálták, hogy a sima csapvízben, illetve a hajdúszoboszlói gyógyvízben végzett fürdőkúrák hogyan hatnak a vér úgynevezett CRP szintjére. A CRP-t általában a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok vizsgálatára használják, ugyanakkor emellett előrejelzi az érelmeszesedés fokozott kockázatát is.

Hajdúszoboszló gyógyfürdő

A hajdúszoboszlói vizsgálat eredménye az volt, hogy a gyógyvizes fürdőkúra hatékonyan és tartósan csökkentette a CRP-szintet. Azaz a szoboszlói gyógyvíz alkalmas az érelmeszesedés megelőzésére. Hajdúszoboszlón kívül még jó néhány másik gyógyfürdő esetében is szerepel a javallatok között az érszűkület:

Balfi Gyógyfürdő

Bogácsi Gyógyfürdő

Budapest – Gellért Gyógyfürdő

Debrecen – Aquaticum

Gyulai Várfürdő

Püspökladányi Gyógyfürdő

Zalakarosi Fürdő

Mi a helyzet a már kialakult érszűkület esetén? Ilyen esetben sokat segíthet a szén-dioxidos szárazfürdős kezelés, vagy más néven mofetta. Ez a színtelen, szagtalan gáz a ruhán és a bőrön áthatolva fejti ki az értágító hatását. A mofetta Magyarországon elérhető a természetes feltörési helyein, azaz Mátraderecskén és Parádfürdőn.

Ugyanakkor mesterségesen is reprodukálható a hatása, ilyen esetekben kis kabinokban zajlik a kezelés, ami néhány gyógyfürdőben szintén elérhető. Bár társadalombiztosítási támogatás csak a természetes feltörési helyeken végzett kezelésekhez jár.

A fürdőgyógyászati kezelések közül még említést érdemel a szénsavas kádfürdő, ami nagyon sok gyógyfürdőben hozzáférhető és szintén kedvezően befolyásolja az érszűkületes betegek állapotát.

szénsavfürdő szénsavas kádfürdő

Kicsit visszautalnánk arra is, hogy maga az érszűkület a kezdeti időszakban nehezen felismerhető. A probléma kiszűrése azonban egy egyszerű berendezéssel nagyon könnyű, ennek során az úgynevezett boka-kar indexet vizsgálják. Amennyiben ez egy bizonyos szint alatti eredményt mutat, akkor az érszűkületre utal. A fájdalommentes vizsgálat megint csak elérhető néhány gyógyfürdőben – például Hajdúszoboszlón – is.

Különösen javasolt a szűrővizsgálat azoknak, akik a rizikócsoportba tartoznak. Közéjük sorolhatók azok az 50 év felettiek, akiknek magas vérnyomásuk, cukorbetegségük, túlsúlyuk van, vagy dohányoznak. 60 év feletti pedig egészségi állapottól függetlenül mindenkinek érdemes részt vennie egy érszűkületes szűrővizsgálaton.