• Egy hajdúszoboszlói gyógyvízzel végzett orvosi kutatás szerint az érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepe lehet a fürdőkúráknak.

  • Véreredményekből mutatták ki a gyógyvíz kedvező hatását.

Néhány évvel ezelőtt szakorvosok a hajdúszoboszlói gyógyvíz érelmeszesedést megelőző hatását vizsgálták egy kutatással. Ebbe 42 olyan – 40 év feletti – beteget vontak be, akik mozgásszervi panaszokkal küszködtek. Ők három héten át, heti 5 alkalommal vettek részt 30 perces, 38 Celsius-fokos vizű kádfürdős kezelésen.

A csoport egyik fele hajdúszoboszlói gyógyvízben, a másik fele felmelegített csapvízben fürdött.

Természetesen, ahogy az ilyen vizsgálatoknál megszokott, a betegek nem tudták, hogy a gyógyvizes, vagy a csapvizes csoportban vannak-e. Arra is ügyeltek, hogy a kétféle kádfürdős kezeléseket egy időben végezzék, a betegeket paravánnal elválasztva, így a gyógyvíz jellegzetes illata is bejárta az egész helyiséget. Továbbá a csapvizet színezték, így látványra is olyan volt, mintha tényleg a szoboszlói gyógyvíz lenne.

A gyógyvíz hatásának igazolásához a kezelések előtt, majd azt követően is több alkalommal vért vettek a betegektől. Ezek során többek között a koleszterin, a triglicerid és a CRP szintjüket is vizsgálták.

A CRP (teljes nevén C-reaktív protein) szerepe külön is érdekes. Ez a fehérje ugyanis gyulladás esetén termelődik a májsejtekben, így általában a szervezetben lévő gyulladások kapcsán szokták a CRP-szintet vizsgálni. Ugyanakkor néhány évvel ezelőtt kiderült, hogy a magas CRP-szint előrejelzi az szív- és érrendszeri betegségek, s ezen belül például az érelmeszesedés fokozott kockázatát, továbbá szerepe lehet annak a kialakulásában is.

A kezelések után végzett vérvizsgálat szerint a gyógyvízzel kezeltek koleszterinszintje három hónappal később is csökkenést mutatott, miközben a csapvízzel kezelteknél növekedés látszódott.

A CRP-szint a kezelések után mindkét csoportnál csökkenni kezdett, viszont a gyógyvizes csoportnál ez tartósnak és statisztikailag is jelentősnek bizonyult.

Hungarospa gyógyfürdőA vizsgálat így a következő konklúzióval zárult:
„A mért eredmények és tendenciák tükrözik a termálvíz biológiai hatását, és élettani szempontból jelentősebbnek tekinthető hatását a csapvízhez képest. Első alkalommal jutottunk arra az eredményre, hogy a gyógyvizes kezelés tartósan és jelentősen csökkenti a szérum CRP-szintet.

Ennek alapján a balneoterápiának szerepe lehet az érelmeszesedés megelőzésében.