• Jó néhány betegség esetén hatékonynak bizonyulhat a víz alatti gyógytorna.

  • Összefoglaltuk az ezzel kapcsolatos alapvető tudnivalókat.

A víz alatti csoportos gyógytorna a társadalombiztosítás által támogatott fürdőgyógyászati kezelések közé tartozik. Ennek megfelelően számos hazai gyógyfürdőben elérhető ez a kezelési mód – már, ha a szakorvos indokoltnak tartja.

A víz alatti gyógytorna esetében csak önerőt kell fizetnie a betegnek. Ennek az összege fürdőnként eléggé változó, általában 350-700 forint között alakul alkalmanként.

Egyes helyeken azonban csomagban kínálják a tb-támogatott gyógykezeléseket, így ennél olcsóbban is hozzáférhetővé válik a gyógytorna.

A szakorvosok tipikusan valamilyen más fürdőgyógyászati kezeléssel, vagy kezelésekkel párban javasolják a víz alatti csoportos gyógytornát. Fontos megjegyezni, hogy a sok fürdőben akár naponta többször is megtartott medenceparti vízi tornák (aquafitnesz, vagy valamilyen hasonló néven) nem gyógytornák.

víz alatti gyógytornaA víz alatti gyógytorna hatékonysága abban rejlik, hogy egyesíti a víz és a mozgás pozitív hatásait. Különösen előnyös olyan esetekben, amikor például a szárazföldi mozgás nehézkes, vagy éppen jelentős fájdalommal jár, akár valamilyen betegség, gyulladás, esetleg túlsúly miatt.

Sokan tapasztalják, hogy a víz felhajtóereje miatt a vízi tornák során olyan gyakorlatokat is el tudnak végezni, amit hagyományos, “szárazföldi” torna során nem.

A víz alatti mozgás egyébként nemcsak az ízületeket, izmokat terheli meg kevésbé, hanem a szívet, a keringést is. Ráadásul a gyakorlatok során javul a végtagok vénás keringése, fokozódik az ellenállóképesség, fejlődik a mozgáskoordináció. Apróságnak tűnhet, de fontos az is, hogy a vízben való tartózkodás pszichésen is pozitív élményt jelent.

A gyógytorna többnyire 25 percig tart és indifferens, azaz kellemesen langyos (se túl hideg, se túl meleg 34-35 Celsius-fok körüli) vízben végzik. Az ilyen hőfokú víznek amúgy is izomlazító hatása van, ami fokozhatja a torna eredményességét.

víz alatti gyógytornaA szakorvosok általában valamilyen reumatikus panasz, vagy a gerincoszlopot érintő problémák esetén javasolják ezt a kezelési módot. Hatékony a víz alatti gyógytorna az ortopédiai és gerincműtétek utókezeléseként, vagy éppen csontritkulás esetén.

Mindezek mellett a torna kedvezően hat a légzőrendszerre, a keringési rendszerre, valamint az idegrendszerre is.

A víz alatti csoportos gyógytorna ellenjavallatai közé tartozik a szívelégtelenség, a lázas állapotok, a várandósság, a pajzsmirigy-túlműködés. Nem javasolt a víz alatti torna szívinfarktus után fél évig, valamint olyan esetben, amikor aktív gyulladás érinti valamelyik szervet.