• Több Pest megyei termálfürdő is gyógyvíz-minősítésű vízzel tölti a medencéit.

  • Azonban ezen belül viszonylag kevés fürdő szerezte meg a gyógyfürdő titulust is.

A fővárost körülölelő Pest megyében jelenleg 12 darab olyan termálkút található, amely gyógyvíz-minősítésű termálvizet ad (igaz, ezek nem mindegyikét használják). Ezzel nagyjából az országos középmezőnyben foglal helyet Pest megye. Velük holtversenyben Győr-Moson-Sopron megye ugyancsak 11 gyógyvizes kúttal rendelkezik, ez kevesebb, mint amennyi Somogy megyében található, de több, mint Borsod-Abaúj-Zemplénben.

Érdekes módon gyógyfürdők terén kevésbé széles a választék. Több olyan fürdője is van a megyének, amelynek ugyan gyógyvize van, de a gyógyfürdő titulus megszerzését mostanáig nem kezdeményezték. Amennyiben megszereznék ezt a címet, akkor fürdőgyógyászati kezeléseket is biztosítaniuk kellene.

Pest megye gyógyfürdői

A hivatalos nyilvántartás szerint 5 gyógyfürdője van a megyének, de igazából ebből csak egy olyan akad, ami klasszikus gyógyfürdőnek számít, ez pedig a Ceglédi Gyógyfürdő (lenti képen), ami 2004-ben kapta meg a címet. Ezen felül a nyilvántartás szerint gyógyfürdő titulusa van még az egyik ceglédi szállodának, továbbá Visegrádon a Thermál Hotelnek és a kórháznak. Sőt, annak ellenére, hogy 2015-ben bezárták, még mindig megtalálható a gyógyfürdős lajstromban az érdi Liget Hotel. (Itt írtunk legutóbb arról, hogy mi lehet az érdi fürdő sorsa).

Ceglédi fürdő gyógymedence

Pest megye gyógyvizei

A megye gyógyvizei között továbbra is megtalálható a jelenleg kihasználatlan érdi termálvíz. Cegléd két minősített gyógyvízzel is rendelkezik. Továbbá 1-1 gyógyvizes kút található Albertirsán, Gödön, Leányfalun, Nagykátán, Ráckevén, Tápiószentmártonban, Tóalmáson, Veresegyházán, Visegrádon. Utóbbiak mind egy-egy termálfürdőhöz, valamint termálhotelhez kapcsolódnak.

Tolna megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.