• A Dunántúlnak vannak gyógyvizekben, valamint gyógyfürdőkben jobban ellátott részei, Baranyában azonban kicsit szűkebb a választék.

  • A gyógyfürdőik között olyanok is akadnak, amelyek kapcsán elsőre furcsa lehet ez a titulus.

A Dunántúl déli részén található Baranya vármegyében viszonylag kevés gyógyfürdő és minősített gyógyvíz található. A hivatalos nyilvántartásban jelenleg öt gyógyfürdő és hét gyógyvíz szerepel. Az előbbiek nem mindegyike klasszikus gyógyfürdő.

A minősített gyógyvizek terén azért Baranya még így is megelőzi Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád és Veszprém vármegyéket. Nézhetjük akár úgy is, hogy dunántúli viszonylatban a középmezőnyben vannak a gyógyvizek számát illetően.

Baranya gyógyfürdői

Harkányban a fürdőnek és a kórháznak is gyógyfürdő címe van, továbbá gyógyfürdő a Szigetváron található – nagyon hangulatos – termálfürdő is (lenti képen). Mindezeken túl, bár nem klasszikus gyógyfürdő, de rendelkezik ezzel a címmel Pécsen a Hullámfürdő, ahol egy vállalkozás fürdőgyógyászati kezeléseket is nyújt. Valamint a hivatalos nyilvántartás szerint gyógyfürdő minősítése van Pécsváradon a Baráthegyi Gyógyháznak is. (Ahogy már sokszor írtuk: egy gyógyfürdő nem a gyógyvíztől lesz gyógyfürdő, hanem attól, hogy fürdőgyógyászati kezeléseket (is) biztosítanak).

Szigetvári gyógyvíz

Baranya gyógyvizei

A hét, minősített gyógyvizet adó kútjukból négy Harkányban található. Ezen felül egy-egy gyógyvízzel rendelkezik még Mohács, Siklós és Szigetvár. Baranyában egyébként két gyógyhely is található: Harkány és Szigetvár rendelkezik ezzel a címmel.

Bács-Kiskun gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.