• Idehaza gyógyvizes fürdőkből hatalmas a választék. 

  • Az Alföldön található messze a legtöbb gyógyvizes termálfürdő, sok van a Dunántúl nyugati felén, de azért akadnak az országon belül fehér foltok is – ahogy a cikkben lévő térképen láthatják.

Magyarországon több mint 130 olyan fürdő található, ahol minősített gyógyvízzel töltött medencében (is) fürödhetünk. Ezek a fürdők hivatalosan végigvitték azt a folyamatot, aminek során igazolták egyes betegségek esetén a víz gyógyhatását, és az illetékes hatóság (jelenleg Budapest Főváros Kormányhivatala) gyógyvízként nyilvántartásba is vette az adott vizet.

Fontos megemlíteni, hogy a gyógyvizes fürdők nem számítanak automatikusan gyógyfürdőnek – bár nyilván egész jelentős a közös halmazuk. Illetve számos olyan fürdő is van az országban, ahol „szimpla termálvízzel” töltik a medencéket, de valószínűleg egy minősítési eljárás során ezeknek a gyógyhatását is lehetne igazolni.

A lenti térképen megnézhetik, hogy Magyarországon belül merrefelé találhatók gyógyvizes fürdők. Ezek között egész évben, illetve szezonálisan üzemelők is akadnak. Egyébként a hazai gyógyvizek teljes köre ennél kicsit szélesebb, ugyanis egyes gyógyvizeket nem medencefürdőhöz, hanem ivókúraként használnak, s palackozva forgalmazzák, ilyen gyógyvizes kutak vannak például Sóshartyánban, vagy éppen Tiszajenőn.

Amit még fontos megemlíteni, hogy hamarosan változik a termál- és élményfürdőkre vonatkozó szabályozás. Emiatt a jövőben megkülönböztetik majd a gyógyvizeket és a gyógyhatású vizeket. Erről bővebben ide kattintva talál információkat, viszont a gyógyvíz, illetve a gyógyhatású víz jelentése közötti különbségről röviden a térkép alatt is olvashat.


Gyógyvíz: a gyógyvíz olyan természetes ásványvíz, amelynek bizonyított gyógyhatása van. A gyógyvíz fürdővízkénti felhasználásánál a vízkezelési technológia megválasztásánál olyan eljárást kell alkalmazni, amely a víz biológiailag aktív alkotórészeit a legkevésbé károsítja. A gyógyvíz nem keverhető más forrásból származó vízzel a fürdési hőmérséklet beállítása miatt, vagy egyéb okból.

Gyógyhatású víz: elismert természetes ásványvízből, hőmérséklet-beállítás céljából legfeljebb 30 százalékban egyéb vízzel való keverés, vagy vízkezelés során előállított víz, amelynek összetétele kielégíti a természetes ásványvízzé történő minősítés kritériumait és igazolt gyógyhatással rendelkezik. Fontos különbség a gyógyvíz és a gyógyhatású víz között, hogy az utóbbi csak külsőleg, fürdési céllal alkalmazható.

Az Igali Gyógyfürdőben tervezett fejlesztésekről itt olvashat.