• Van egy 15 pontból álló, összességében 7-800 millió forintból megvalósítható „kisebb” fürdőfejlesztési koncepciónk – tudtuk meg Gellért Attilától, az Igali Gyógyfürdő marketing vezetőjétől.

  • A szakember szerint megfelelő további fejlesztésekkel, országos viszonylatban is az egyik legnagyobb turisztikai potenciállal rendelkező településnek számít Igal.

– Mennyire volt erős éve tavaly a gyógyfürdőnek?
– 2022-ben is kimondottan jó évünk volt, de fürdőnk felívelő lendülete szerencsére 2023-ban sem lankadt és tavaly már több mint 211 ezer vendéget fogadtunk, amely szinte elérte a Covid előtti 2019-es – egyik rekord – évünk forgalmát. Érdekesen alakult a vendéglétszám éves eloszlása, hiszen az év első fele rendkívül erős volt, olyannyira, hogy májusig bezárólag abszolút rekord látogatottságot realizáltunk, majd ezt követte egy szintén erős nyár, ahol úgymond hoztuk a kötelezőt és három hónap alatt 100 ezer vendéget fogadtunk. Az ősz volt a meglepetés, ekkor érdekes módon némileg kisebb volt a forgalmunk, mint szokott, de ahogy hallottuk, ezzel nem voltunk egyedül a szektorban. A két ünnep között és szilveszterkor viszont végig telt házzal üzemeltünk. Összességében azt gondolom, hogy nagyon elégedettek lehetünk, hiszen egy kimagasló forgalmú évet tudhatunk magunk mögött.

– Idén a január első hetében ismét tanítási szünet volt. Ezt a plusz egy hetet kihasználták a vendégeik?
– Igen, szerencsére a vendégek éltek a szünet adta lehetőséggel és meglepően sokan keresték fel a fürdőt az év első hetében.

– Reálisan nézve egyébként mi az a maximális vendégszám, amit egy évben elérhetnek?
– Fürdőnk legutolsó nagyobb fejlesztését 2012-ben adták át, ekkor nyerte el jelenlegi kinézetét és infrastrukturális adottságait. 2012 és 2015 között az elődeink 140 ezer körüli vendég létszámmal tudták üzemeltetni a fürdőt, innen kaptuk mi meg a lehetőséget. Nekünk már 2015-ben, az első évben sikerült 192 ezer főig feltornászni az éves vendéglétszámot, majd ezt a szép eredményt évente tudtuk még tovább növelni, egészen 220 ezer főig.

A korábbi évek forgalmi adatait elemezve azt gondolom, hogy 2018-19-ben már nagyon közel jártunk a fürdő jelenlegi infrastruktúrája és szolgáltatási feltételei mellett elérhető maximális vendég létszámhoz. Véleményem szerint megfelelő fürdőfejlesztés, hiánypótló kapacitásbővítés és nagyobb szálláshely beruházás nélkül reálisan valahol 220-230 ezer fő lehet a fürdőben elérhető maximálisan éves vendéglétszám, amelyhez valljuk be, kedvező időjárási feltételek és vonzó programok is szükségesek. Ez is azt mutatja, hogy a jelenlegi adottságok mellett gyakorlatilag évek óta szinte csúcsra járatjuk a fürdőt.

Van egyébként egy 15 pontból álló, összességében 7-800 millió forintból megvalósítható „kisebb” fürdőfejlesztési koncepciónk amit, ha sikerülne megvalósítani, akkor azzal az éves vendégszám is jelentősen növelhető lenne.

– Készülnek-e valamilyen újdonsággal, fejlesztéssel az idei esztendőre?
– Az idei évben is folytatódik a tulajdonos önkormányzat által kezdeményezett beruházás kivitelezése, amelynek keretén belül egy új, kibővített szolgáltatásokkal rendelkező vendéglátó egység kerül építésre a fürdő területén. Emellett kilátásban van egy nagyobb energetikai és gépészeti fejlesztés lehetősége, valamint szintén 1-2 éves terveink közt szerepel egy gyermek vízi játszótér kivitelezése, ami egy régi személyes álmom is a hiánypótló fejlesztések között.

Amennyiben nem úgy alakul és ezeknek idén mégsem tudunk nekikezdeni, akkor a rendelkezésre álló önerőből várhatóan több kisebb, de a vendégek kényelmét nagyban szolgáló beruházást valósítunk meg a májusi szezon kezdésre, gondolok itt medence felújításra, térburkolat cserére, pihenőágyak cseréjére és parkosításra. Tavaly év végén elkészült a fürdő új, saját weboldala is (igalfurdo.hu), ami szintén egy előremutató és hiánypótló fejlesztés volt.

– Többször is elmondta már nekünk, hogy az igali turizmus számára az jelentené az igazi kiugrási lehetőséget, ha egy nagyobb kapacitású szálláshellyel bővülne a település kínálata. Ezen a téren történt-e előrelépés?
– Igen, ezt az állításom továbbra is fenntartom, és úgy gondolom, hogy egy nagyobb szálláshely beruházás tudna igazán nagyot lendíteni Igal felívelő turizmusán. Az erre való igény részünkről és a fürdővendégek részéről is folyamatosan fennáll, illetve a beruházáshoz szükséges remek adottságú, szabadon beépíthető – a fürdő mellett elhelyezkedő – területtel is rendelkezünk.

Nagyon bízom benne, hogy belátható időn belül sikerül felkeltenünk a megfelelő tőkével és hozzánk hasonló elhivatottsággal rendelkező beruházók érdeklődését. Hiszem azt, hogy megfelelő fejlesztésekkel országos viszonylatban is az egyik legnagyobb turisztikai potenciállal rendelkező település lehet Igal, amely már most is Somogy vármegye egyetlen minősített gyógyhelyeként van számontartva.

az igali gyógyfürdő a magasból nézve

Fotó: az Igali Gyógyfürdő a nyári főszezon idején, Gellért Attila felvétele