• Mit kell tudnia azoknak, akiknek kardiológiai betegségük van, de gyógyfürdőbe mennének, esetleg fürdőgyógyászati kezeléseket vennének igénybe?

  • Mikor ellenjavallt a gyógyvizes medencefürdő és milyen kezelések nem alkalmazhatók?

  • Mire kell ügyelniük a szívbetegeknek a nyári tengerparti, tóparti nyaralások során?

  • Megkérdeztük minderről dr. Fiák Edit belgyógyász-kardiológust, a kardiológiai rehabilitáció szakorvosát.

Akik kardiológiai betegségben szenvednek, azoknál felvetődhet kérdésként, hogy mire kell ügyelniük a gyógyfürdők látogatása során? Egyáltalán felkereshetnek-e ilyen fürdőket a betegségük mellett? Különösen akkor lehet ez nagy dilemma, hogy más betegségek is társulnak ehhez, köztük olyanok, – mint például egyes mozgásszervi megbetegedések – amelyeknél egyes gyógyvizek, vagy fürdőkezelések igen hatékonyak lehetnek.

Érdekes kérdés az is, hogy vannak-e olyan, a magyarországi gyógyfürdőkben is elérhető kezelések, amelyek egyes kardiológiai betegségeknél alkalmazhatók? Illetve felvetődik, hogy a balatoni, vagy éppen tengerparti – azaz hűvösebb vizű – fürdőhelyek felkeresése esetén a szívbetegeknek mire kell még ügyelniük? Azaz számos kérdésünk volt, amelyekkel megkerestük dr. Fiák Edit belgyógyász-kardiológust, a kardiológiai rehabilitáció szakorvosát.

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy mi a helyzet abban az esetben, ha valaki például egy meglévő mozgásszervi betegségét kúrálná valamelyik gyógyfürdőben, de mellette egy kardiológiai betegsége is van.

Le kell szögeznünk, hogy fürdőgyógyászati kezeléseket reumatológus szakorvos javasolhat. Ha valakinek mozgásszervi panaszai vannak, mindig először tisztázni kell a panasz, fájdalom okát, ezt követően lehet kiválasztani a megfelelő gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezelési eljárást. A reumatológus szakorvos a mozgásszervi állapot felmérésén túl tájékozódik a beteg esetleges társbetegségeiről is, – például magas vérnyomás, ritmuszavar, korábbi szívinfarktus – és ezeket figyelembe véve választ a kezelési eljárások közül.

A beteg feladata és felelőssége az orvos tájékoztatása az esetleges kardiológiai vagy egyéb betegségeiről, illetve ezek dokumentációit az orvos rendelkezésre kell bocsájtani. Ez kiemelten fontos a tumoros megbetegedések, fertőző betegség, epilepszia, sclerosis multiplex, friss bőrseb, műtéti seb, a bőr gyulladásos betegségei, terhesség esetén.

Kardiológiai betegségek körül a ritmusszabályozó készülék viselését, műbillentyűt, ritmuszavart, alvadásgátló kezelést, friss szívinfarktust, szívműtétet kell kiemelni. Ezen állapotok nem jelentenek feltétlenül teljes kizáró okot a kezeléseket illetően, de a szakember döntését befolyásolják, például azzal kapcsolatban, hogy mely testtájékot és milyen módon kezelik.

Szívbetegek számára nem javasolt a magas hőfokú fürdőzés, ez a termálvízre és az otthoni fürdésre is vonatkozik. A 33 Celsius-fokos víznél melegebb fürdő jelentős értágulatot okoz, ezáltal szédülést, ájulást, vérnyomás ingadozást válthat ki. Segíthet, ha a beteg csak derékmagasságig mártózik a vízbe és a felsőtest levegőn van. A fürdőzés 5-10 percet ne haladja meg. Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel is.

kardiológiai betegség gyógyfürdő

Megkérdeztük dr. Fiák Edit kardiológus doktornőt arról is, hogy a szívbetegeknek mit kell tudniuk a gyógyfürdők látogatásáról? Van-e olyan fürdőkezelés, amely javasolható egyes kardiológiai betegségek esetén?

Természetesen itt is fontos pontosan tudni, mi is az a kardiológiai betegség, mikor történt (például infarktus, szívműtét esetén) és természetesen nem lehet általánosítani, így a fentieken túl mindig tájékozódnunk kell milyen az adott beteg jelenlegi állapotáról. Van-e olyan panasza, ami a szívbetegség „instabilitására” utal, ami teljes mértékben ellenjavallja a fürdőgyógyászati kezelést, például mellkasi fájdalom, szívelégtelenség, nem megfelelően kezelt ritmuszavar, magas vérnyomás.

A kardiológiai rehabilitációs kezelések mind ambuláns, mind bent fekvő formái esetén általában a programok szerves része a fizioterápia. Az újonnan felfedezett szívbetegek számára sem ellenjavalltak a kezelések, csak körültekintően kell választanunk. Fizioterápiás kezelések közül szívbetegek számára kiemelt jelentőségű a gyógytorna, amelynek fő célja a mozgásképesség felmérése és fejlesztése, izomerő visszanyerése, állóképesség fokozása.

Emiatt a koszorúér-betegség, szívműtét, szívtranszplantációt követően, illetve szívelégtelenség esetén is a kardiológiai rehabilitáció egyik alappillére az egyénre szabott gyógytorna, amelyet lehet végezni egyénileg, csoportosan, valamint szóba jön a vízalatti torna is.
Műtétet követően gyakran alkalmazunk masszázst a műtött végtag keringésének javítására, mellkasmegnyitással végzett műtétet követően a háti és váll fájdalmainak csökkentésére.

Kifejezetten jó értágító, keringésfokozó hatása van az ultrahangos kezeléseknek, a galvánáram kezeléseknek, továbbá a szénsavfürdőnek. Természetesen alkalmazzuk a klímaterápiát, hiszen nem véletlenül épültek rehabilitációs intézeteink például a Mátrai hegyekben vagy a Balaton partján.

A kardiológiai betegségek/állapotok közül részleges, vagy teljes ellenjavallatként szerepelhet a szívelégtelenség, súlyos ritmuszavar, súlyos magas vérnyomás, trombózis, műbillentyű beültetés, illetve a nagyfrekvenciás és TENS kezelés pacemaker viselés esetén nem végezhető. Jelenlegi ismereteink szerint nincs olyan termálvíz, amely szívbetegek számra külön előnnyel járna.

Szívbetegség nyaralás üdülés

Felvetődik kérdésként, hogy mi a helyzet a tóparti, tengerparti strandolással? Mire kell ügyelniük ilyen helyeken a szívbetegeknek?

Dr. Fiák Edit elmondása szerint tulajdonképpen a helyzet nagyon hasonlít az előbb elmondottakra, csak ebben az esetben a szakember helyett a beteg maga mérlegel és dönt például a fürdőzés idejéről. A korlátozások hasonlóak.

Azok a betegek, akik 2-3 hónapja infarktuson estek át, magas vérnyomás betegségük, ritmuszavaruk van, szívelégtelenség miatt gondozzák, kerüljék a tűző napon való tartózkodást nemcsak strandon, de otthonukban is.

Lehetőleg árnyékos helyen pihenjenek. Nem javasolt a váltott hőfokú, hideg-meleg vizes fürdőzés, valamint hasonló hatása miatt a szaunázás sem. Hűvösebb vizekkel kapcsolatban talán már közismert, hogy felhevült testtel nem szabad, sőt veszélyes hirtelen hideg vízbe ugrani. Ismét kiemelném a megfelelő folyadékbevitel jelentőségét.