• Egy finn kutatás szerint a csecsemőkori megfelelő D-vitamin ellátottság csökkenti az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázatát.

  • Egy hazai felmérés szerint 1 éves kor felett egyre kisebb szerepet kap a D-vitamin pótlása.

Az elmúlt évtizedekben számos betegség kialakulása kapcsán vetődött fel a D-vitamin hiányának a szerepe. Ezek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a napfényhiányos életmód és jó néhány egészségügyi probléma esetén szoros kapcsolat lehet.

Az 1-es típusú cukorbetegség – ami tipikusan a gyermekkorban jelentkezik – pontos kiváltó okát mind a mai napig nem sikerült tisztázni. Az ugyanakkor régóta ismert, hogy például a Skandináv országokban jóval elterjedtebb ez a betegség, mint a déli országokban, vagy éppen Japánban. Elképzelhető az eltérő táplálkozási szokások, vagy a genetikai különbségek szerepe, de felvetődik az is, hogy a kevesebb napfény is ott lehet a kockázati tényezők között.

Ezért volt érdekes az a nagyszabású finn kutatás, amiben dr. Elina Hyppönen vezetésével több mint 12 ezer, 1966-ban született gyermek egészségi állapotát követték nyomon 31 éven át. Ebből kiderült, hogy akik az életük első évében napi 2000 NE D-vitamin kiegészítésben részesültek, azoknál 80 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki az 1-es típusú cukorbetegség, mint a D-vitaminban nem részesülő társaiknál. Emellett akik D-vitamin hiányosak voltak, azoknál 2,4-szer magasabb volt az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

tabletták D-vitaminNem véletlen, hogy hazánkban is ma már erősen ajánlott a csecsemőkori D-vitamin pótlás. Ugyanakkor egy hazai kutatás rámutatott arra is, hogy 1 éves kor felett a szülők már nem fordítanak kellő figyelmet a D-vitamin adására.

Amíg a 0-6 hónapos csecsemők 87 százaléka, addig az 1-3 éves korosztálynak már csak 46 százaléka kap naponta D-vitamin kiegészítést. A 12-36 hónaposok 40 százaléka csak havonta egyszer, ritkábban, vagy soha nem kap D-vitamint.

Mindezek fényében azért elgondolkodtató, hogy ha a gyermekek esetén ennyire fontos ennek a vitaminnak a megfelelő pótlása, akkor felnőttkorban is érdemes a megfelelő D-vitamin-szintre odafigyelni.