• A minősített gyógyvizekben, valamint a gyógyfürdő titulust megszerzett fürdőkben is egész gazdagnak számít Csongrád-Csanád.

  • A megye egyik településén öt gyógyvizet adó termálkutat tartanak nyilván.

Éves szinten a napsütéses órák számában országos éllovasnak számít Csongrád-Csanád megye. Már önmagában ez is vonzóvá teszi, de az meg aztán különösen, hogy a megye területének jelentős része alatt gazdag termálvízbázis található, amit számos településen ki is használnak. Ezek közül több is gyógyvíz minősítést kapott az elmúlt években.

A megyében összesen 17 olyan termálkút található, ami gyógyvíznek számító vizet ad. Ez országos viszonylatban is a magasabbak közé tartozik, a 17 gyógyvíz eggyel több, mint amennyi Békés megyében található és megegyezik Zala megye gyógyvizes termálkútjainak számával.

Csongrád-Csanádban jelenleg hét fürdő viseli a gyógyfürdő címet. Ezek között nagyobb fürdőkomplexumok és kisebb, hangulatos fürdők egyaránt találhatók. Mindezeken túl két gyógyhelye is van a megyének: Mórahalom és Szentes.

Csongrád-Csanád megye gyógyfürdői

A hivatalos nyilvántartás szerint Szegeden két gyógyfürdő is működik, az Anna Fürdő, valamint a Napfényfürdő Aquapolis (lenti képen). Szintén megkapta ezt a minősítést az algyői Borbála Gyógyfürdő, a Csongrádi Gyógyfürdő, a makói Hagymatikum, a Mórahalmi Gyógyfürdő, valamint a Szentesi Gyógyfürdő.

Csongrád-Csanád gyógyfürdő Szeged Aquapolis

Csongrád-Csanád megye gyógyvizei

A megye legtöbb – öt darab – gyógyvizes kútja Mórahalmon található. Három gyógyvizes termálkút van Szegeden, kettő-kettő Hódmezővásárhelyen és Makón. Egy-egy gyógyvizet adó kúttal rendelkezik Algyő, Csongrád város, Kistelek, Székkutas és Szentes.

Hajdú-Bihar megye gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.