• Az elmúlt években rengeteg tapasztalhatták meg a Gyulán feltörő gyógyvíz kedvező hatását.

  • Összegyűjtöttük azokat az egészségügyi panaszokat, amelyeknél a leginkább hatékonynak bizonyulhat ez a gyógyvíz.

A Gyulai Várfürdő az ország legnépszerűbb gyógyfürdői közé tartozik. Ennek köszönhetően a város is évről évre sok turistát vonz. Olyannyira, hogy a termálfürdős települések között, – a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján – a negyedik legnépszerűbbnek számít.

A Várfürdő termálvize még 1968-ban kapott gyógyvíz minősítést. Alkáli-hidrogénkarbonátos, kloridos gyógyvízről van szó, amelynek jelentős a metakovasav és a metabórsav tartalma is.

A fürdőn belül hat medencében található meg ez a különleges gyógyvíz. Ebből kettő medence szabadtéri, négy pedig a fedett – úgynevezett lovarda – részlegben található. Itt többféle hőfokú gyógymedence áll a vendégek rendelkezésére. Ezen belül is említést érdemel a gyógyvizes úszómedence, ami ritkaságnak számít. Az úszómedencét 28-30 Celsius-fokos gyógyvízzel töltik, ami melegebb a „hagyományos” úszómedencék vizénél, de úszásra azért még bőven alkalmas.

A Gyulai Várfürdő gyógyvizes medencéinek használata naponta kétszer 30 percig javasolt. Ezt érdemes betartani, hiszen ha valaki jelentősen túllépi ezt az időszakot, akkor a panaszai enyhülése helyett azoknak az erősödését kockáztathatja.

Gyulai gyógyvíz

Gyulai gyógyvíz: milyen panaszok, betegségek esetén javasolják az alkalmazását?

Összesen 11 olyan egészségügyi probléma van, amelynél kifejezetten kedvező hatás remélhető egy gyulai fürdőkúrától. Ezek pedig a következők:

1. Kopásos eredetű gerinc- és ízületi betegségek
2. Csontritkulás, illetve az azzal együtt járó panaszok, fájdalmak
3. Ízületi gyulladások esetén, de csak a nyugalmi időszakban
4. Ortopédiai műtétek utókezelése során
5. Balesetek utókezelésénél
6. Idült karidegzsába és ülőidegzsába esetén
7. Egyes nőgyógyászati gyulladásos betegségeknél
8. Érszűkületnél
9. Urológiai gyulladásoknál
10. Olyan bőrbetegségeknél, mint például a pikkelysömör, vagy az ekcéma
11. Cukorbetegség szövődményein belül az ízületi és vérkeringési problémáknál, valamint az ideggyulladásnál