• Az ország legismertebb és legkedveltebb fürdős üdülőhelyei közé tartozik Sárvár.

  • A gyógyulást és a családi kikapcsolódást kedvelő vendégkörnek egyaránt kitűnő választás lehet a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő.

Tudnivalók és érdekességek a sárvári fürdőről

1. A 15 ezer lakosú Sárvár Vas megyében, Szombathely és Celldömölk között félúton található. A Sárvár központjában lévő várkastély a nemzeti örökség része, s otthont ad a Nádasdy Ferenc Múzeumnak és a városi művelődési és kulturális központnak is. A településen egy arborétum is működik, ahol mesterséges tavat és sétányokat alakítottak ki.

2. Sárvár manapság már az ország ötödik legnépszerűbb termálfürdős településének számít a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma alapján. Évről évre rengetegen töltik Sárváron a szabadságukat, a fürdő és az arborétum pedig 2012 óta gyógyhelynek számít. Ezzel Sárvár az egyetlen magyarországi város, ahol egy településen belül két gyógyhely található. Ugyanakkor meglehetősen hosszú út vezetett idáig…

3. Sok ismert termálfürdős üdülőhely története kapcsán olvashattunk arról, hogy gyakorlatilag véletlenül bukkantak termálvízre, jellemzően olajat kerestek, amikor vizet találtak. Sárváron ez másként történt. Az 1960-as években kifejezetten fürdő létesítése céljából kerestek termálvizet és 1961-ben sikerrel is jártak, közel 1000 méter mélyről tört fel a termálvíz. Ahhoz képest, hogy fürdőépítési céllal fúrták kutat, egész sokat, hét évet kellett a termálfürdő átadására várni. Erre végül Sárvár várossá nyilvánításának évében, 1968-ban került sor. Ez akkor még nyomaiban sem emlékeztetett a mai hatalmas fürdőkomplexumra, a kis sárvári fedett fürdő alapvetően a helyi igények kiszolgálására épült. Ilyen volt a sárvári fürdő 1986-ban:

Sárvár fürdő 19864. Érdekes módon egy másik termálkút hozott Sárvárnak országos ismertséget. A Sárvár mellett Rábasömjénben 1964-ben szintén termálvizet találtak, amelynek a sótartalma rendkívül magas volt. Később, az 1980-as években ebből készül a Sárvári Termálkristály nevű fürdősó. A termék jogosan viselte a város nevét, hiszen Rábasömjént még az 1960-as években Sárvárhoz csatolták.

5. A rábasömjéni településrészen feltörő víz gyógyhatása a világviszonylatban is magas sótartalmának volt köszönhető. A helyi kórházban kádfürdős kezelésekkel vizsgálták a sós termálvizet, ami elsősorban a nőgyógyászati betegségeknél bizonyult nagyon hatásosnak. Az 1970-es években kísérleti jelleggel eleinte a helyi cukorgyárban vonták ki a sót a vízből. A sót elküldték az ország különböző kórházaiba, ahol meleg kádfürdőben a sót feloldva szintén eredményesen tudták alkalmazni. Ez adta az ötletet a Sárvári Termálkristályhoz, aminek a megvalósítása azonban közel tíz évig tartott, ugyanis a gyakorlatban nem volt egyszerű megoldani a só gazdaságos lepárlását.

6. A 80-as évek közepén piacra dobott termálkristályból igazi slágertermék lett, amit nagyban köszönhetett az emlékezetes reklámfilmeknek is. Sokan még a mai napig is keresik a terméket, de sajnos már évek óta nem készül só a rábasömjéni vízből.

7. Az 1968-ban megnyitott sárvári fürdőt eredetileg tisztasági fürdőnek szánták, azonban miután ennek a vize is gyógyhatásúnak bizonyult, egyre többen keresték fel a létesítményt. Az évek során ezért folyamatosan fejlesztették, a fedett fürdő mellett a szabadtéren is medencéket alakítottak ki.

8. Arra azonban jó néhány évet kellett várni, hogy Sárvár hírnevéhez méltó fürdője legyen a városnak. Ebből a szempontból a 2002-es esztendő számított jelentős mérföldkőnek, amikor a gyógy- és élményfürdő épületét átadták. Később a fürdőt egy családi élményfürdő szárnnyal bővítették. A fürdőkomplexum így több részből tevődik össze: gyógyfürdő, családi fürdő (csúszdákkal, családi- és gyermekmedencékkel), szabadtéri fürdő, ahol csúszdapark is működik, de egy szaunavilág is a vendégek rendelkezésére áll.

Sárvári Termálfürdő9. A strandi rész május elejétől szeptember végéig tart nyitva, a többi részleg egész évben üzemel. A szaunavilágban finn szaunák, soft szaunák (ez egy kevésbé meleg szaunatípus), aromakabinok, gőzfürdők, Kneipp-medence, élményzuhany és jacuzzi is található.

10. A 43 fokos, alkáli-hidrogénkarbonátos sárvári gyógyvíz elsősorban mozgásszervi betegségek esetén, sportsérülések utókezeléseként, neurológiai panaszoknál hatásos, továbbá izomlazító tulajdonsággal is rendelkezik, így izomgörcsöknél is hatékony lehet. Mindezeken felül különféle légzőszervi betegségben és nőgyógyászati gyulladásokban szenvedőknek is segíthet a sárvári gyógyvíz.

Sárvár termálfürdő gyógymedence11. A fürdőben gyógyászati kezeléseket is igénybe lehet venni, akár egészségbiztosítási támogatással is. A tb-támogatott fürdőgyógyászati kezeléseik közé tartozik a medencefürdő, a gyógyvizes kádfürdő, az iszappakolás, a súlyfürdő, a szénsavas kádfürdő, az orvosi gyógymasszázs, a víz alatti vízsugármasszázs, a víz alatti csoportos gyógytorna, valamint a komplex fürdőgyógyászati ellátás. A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben mindezek mellett még számos gyógyászati- és wellness-kezelés is a vendégek rendelkezésére áll. A teljesség igénye nélkül ide sorolhatók a gyógykrémes masszázsok, a talpreflex masszázs, a nyirokmasszázs, a speciális gyógytornák, a tape kezelések, wellness kádfürdők, pakolások, arc- és testkezelések, oxigénterápia, sóbarlang, elektroterápiás kezelések, de van Kneipp-taposójuk is… Azaz a fürdő gyógyászati- és wellness kínálatára igazán nem lehet panasz.

12. A sárvári a gyerekbarát fürdők közé sorolható a családi élményfürdőnek köszönhetően. Az ötezer négyzetméteres épületrészben a kisgyerekkel érkező családok rengeteg vizes szórakozási lehetőséget találhatnak. Az egész évben üzemelő fedett fürdőben hullámmedence, babacsúszdás bébimedence, vizes játékokkal felszerelt gyerekmedence, úszómedence és egy felnőtteknek szánt jacuzzi is található. Utóbbi kialakításánál figyeltek arra, hogy a medencéből a szülők szemmel tarthassák a gyerekeket. Mindezek mellett családi csúszda, csőcsúszda, három óriáscsúszda is működik a családi élményfürdőben. A gyermekbarát szolgáltatások nem merülnek ki a fentiekben, hiszen pelenkázó helyiség, baba-mama szoba, játszósarok és pihenőszoba is a vendégek rendelkezésére áll. Megkockáztatjuk, hogy a családbarát kínálat terén az ország egyik legjobb fürdőjéről van szó.

Sárvár családi élményfürdő13. Sárváron a termálfürdőn kívül kellemes kikapcsolódási lehetőséget jelent a Csónakázó-tó, a Vadkert, vagy éppen a Rába partja. Érdemes lehet egy kirándulást tenni a közeli Ság-hegy, a Somló, vagy akár a Kőszegi-hegység felé. Akik szeretik a kisebb, különleges hangulatú termálfürdőket, azok megéri átugrani egy-egy napra Borgátára és/vagy Mesteribe. Mindkét településen egy-egy kisebb fürdő működik és mindkét község kevesebb mint 20 kilométerre van Sárvártól.

Szubjektív vélemény a sárvári fürdőről

Nem véletlen, hogy az ország egyik legnépszerűbb fürdőjének számít. Itt minden adott a pihenéshez, vagy éppen a gyógyuláshoz. Maga a fürdőkomplexum minden igényt kielégít (télen és nyáron is), ráadásul a sárvári szálláskínálat is rendkívül széles.

A termálfürdő belépőjegyeinek árait itt találja!

A Sárvári Termálfürdő nyitvatartási idejét itt találja!
Elérhetőség

9600 Sárvár, Vadkert út 1.

Telefon: +36-95-523-600

A termálfürdő weboldalát itt találja

Sárvár turisztikai honlapja

Szállás Sárváron

A sárvári szálláskínálat bőséges. A városban több hotel is működik, háromcsillagostól az ötcsillagosig bezárólag. Ezen felül közel száz egyéb szálláshely is várja a turistákat: apartmanok, panziók, vendégházak. Maga a termálfürdő is saját szállodával, valamint egy kempinggel rendelkezik, utóbbin belül apartmanok, mobilházak is találhatók. A fürdőhöz kapcsolódó szálláskínálatról ide kattintva olvashat el minden információt, a város turisztikai oldalán pedig megnézheti a teljes sárvári szálláskínálatot.

A lenti térképen láthatja, hogy merrefelé található a fürdő:


Itt megnézhet egy látványos videót a sárvári fürdő csúszdaparkjáról: