• Hazánk egyik legismertebb fürdőjének számít a Harkányi Gyógyfürdő.

  • Az ország déli részén lévő településnek a mikroklímája is különleges, az évi napsütéses órák száma 2200 körül alakul, ami 20 százalékkal magasabb az országos átlagnál.

  • A harkányi kénes gyógyvíz hatékonyságát számos orvosi vizsgálat is igazolja.

Érdekességek és tudnivalók a Harkányi Gyógyfürdőről

1. A több mint négyezer lakosú Harkány a horvát államhatártól csak 7 kilométerre, de a megyeszékhelytől, Pécstől is mindössze 25 kilométerre található. A Villányi-hegység lábánál fekvő település Baranya megye egyik legkedveltebb turisztikai célpontjának számít.

2. Bár vasúti pályaudvara nincsen Harkánynak, de a közúti megközelíthetősége sokat javult az elmúlt években, főleg az M6-os autópályának köszönhetően. Autóbusszal Budapestről és Pécsről is kényelmesen megközelíthető.

3. A gyógyfürdő mai területén sokáig mocsár volt, a kénes víz azonban már akkor is felbugyogott a föld alól. A terület akkori tulajdonosa, Batthyány Antal gróf az 1820-as évek elején elhatározta a mocsaras rész lecsapolását. Az egyik napszámos – név szerint Pogány János – reumával küszködött, ezért eleinte ódzkodott a munkától, viszont azt tapasztalta, hogy a furcsa illatú mocsár megszünteti a lábfájdalmait. Hamar híre ment a „csodának” és egyre több környékbeli kezdte a fájós végtagjait áztatni a mocsárba vájt árkokban.

4. A Batthyány család hamar felismerte a gyógyvízben rejlő lehetőséget és hozzáláttak a fürdő kiépítéséhez, 1828-ban már szálláshelyek is voltak Harkányban. 1866-ban és 1887-ben a híres bányamérnök, Zsigmondy Vilmos vezetésével fúrtak artézi kutakat, s utána közel száz évig ezek biztosították a fürdő vízellátását.

5. Több mint 50 éve működik gyógyfürdőkórház Harkányban. Ennek is köszönhető, hogy a harkányi víz a legalaposabban kutatott hazai gyógyvizek közé tartozik. Azaz a víz gyógyhatása nemcsak tapasztalati úton igazolódott, hanem rengeteg orvosi kutatás is alátámasztja. Különösen a víz bőrbetegségekre és a meddőségre gyakorolt hatásáról készültek hiánypótló kutatások.

6. A gyógyfürdő termálkútjai 62 Celsius-fokos vizet adnak. Ezek mindössze 50-70 méter mély kutak. Igazi ritkaságnak számít, hogy egy ilyen meleg termálvíz ennyire közel legyen a felszínhez.

7. Déli fekvésének köszönhetően Harkány az ország egyik legnaposabb városa. Az évi napsütéses órák száma 2200 körül alakul, ami jóval meghaladja az országos átlagot. A Harkányi Gyógyfürdőt egy hatalmas, 13,5 hektáros park veszi körül, a medencék teljes vízfelülete pedig eléri a 8000 négyzetmétert.

Harkányi Gyógyfürdő

8. Az Európában is egyedülálló gyógyvíz ásványianyag-tartalma meghaladja a literenkénti 1000 milligrammot. A vízben lévő kén-hidrogén különlegességét az adja, hogy nagyon gyorsan és hatékonyan felszívódik a szervezetben, egyrészt a bőrön keresztül, másrészt belélegezve a légutakon át.

9. A harkányi gyógyvíz mozgásszervi és ízületi betegségek megelőzésében, valamint gyógyításában hatásos. Csontritkulás, krónikus nőgyógyászati gyulladások, valamint a nyirokkeringés zavarai esetén is ajánlott. Orvosi kutatások szerint a harkányi gyógyvízre épülő kúra hatékonyan csökkenti a pikkelysömör kellemetlen tüneteit. Ivókúra formájában a víz emésztést javító, anyagcsere fokozó hatása érvényesül.

10. A 2000-es évek elején felújított gyógyfürdőben fedett, félig fedett és szabadtéri gyógyvizes medencék találhatók, a strandi részen pedig további tíz medencéből válogathatnak a vendégek. A fürdő egyik legújabb büszkeségének a 2016 nyarán átadott csúszdapark számít. Mindezeken felül strandröplabda és strandfoci pályák, lengőteke és pingpong biztosítják az aktív kikapcsolódást.

Harkányi Gyógyfürdő télen11. A létesítményben szauna is működik, ahol rendszeresek a szaunaceremóniák. A fürdőben a NEAK által támogatott fürdőgyógyászati kezelések mellett számos wellness-szolgáltatás – köztük különleges masszázsok – is a vendégek rendelkezésére állnak.

A Harkányi Gyógyfürdő belépőjegyeinek árait ide kattintva találja!

A Harkányi Gyógyfürdő nyitvatartási idejét itt találja!Elérhetőség

7815 Harkány, Kossuth utca 7.

Telefon: +36-72-480-250

A gyógyfürdő weboldala

A település honlapja