• Hazai viszonylatban igazi gyógyvizes nagyhatalomnak számít Jász-Nagykun-Szolnok megye.

  • Gyógyfürdőkből már nem ennyire széles a választék, de még így sem lehet panasz az itteni kínálatra.

Az ország gyógyvizekben szegényebb megyéiben – például Veszprémben, Nógrádban – élők irigykedve figyelhetik Jász-Nagykun-Szolnok gyógyvíz-kínálatát. Az észak-alföldi megyében jelenleg 26 gyógyvizet adó kutat tartanak nyilván.

S ehhez tegyük hozzá, hogy ez csak a hivatalosan minősített kutakat takarja. Ezen felül jó néhány olyan termálvizes kút is működik a megyében, amelyek nem rendelkeznek ezzel a címmel, viszont adott esetben simán megszerezhetnék a minősítést.

Ahhoz képest, hogy milyen sok gyógyvizük van, viszonylag kevés fürdő rendelkezik gyógyfürdő titulussal. Jász-Nagykun-Szolnok fürdői kapcsán egyébként közös pontnak tűnik, hogy gyakorlatilag egytől egyig kimondottan barátságos helyek és a jegyáraik is nagyon értékarányosak.

Jász-Nagykun-Szolnok gyógyfürdői

Ahogy említettük, ez nem lesz hosszú lista. Sokak kedvence a Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ (lenti képen), valamint a Berekfürdői Gyógyfürdő, ez a két fürdő rengeteg vendéget vonz a megyébe. Rajtuk kívül még a karcagi Akácliget Gyógyfürdő, a kisújszállási Kumánia Gyógyfürdő és a Tiszafüredi Gyógyfürdő rendelkezik ezzel a minősítéssel.

Cserkeszőlő gyógyfürdő gyógymedence nyáron

Jász-Nagykun-Szolnok gyógyvizei

Berekfürdőn 4 termálkút vize számít gyógyvíznek (egyik gyógyvizes medencéjük a lenti képen látható). Szintén 4 darab gyógyvizes kútja van Tiszajenőnek, ugyanis innen származik a palackozva forgalomba hozott Mira gyógyvíz. Szolnokon 3 kút ad gyógyvizet. 2-2 gyógyvizes kúttal rendelkezik Cserkeszőlő, Jászapáti, Kisújszállás, Törökszentmiklós. Ezen felül még 1-1 gyógyvizet adó termálkútja van Karcagnak, Martfűnek, Mezőtúrnak, Tiszaföldvárnak, Tiszafürednek, Tiszaörsnek és Túrkevének.

Berekfürdő termálfürdő

Budapest gyógyfürdőiről és gyógyvizeiről itt olvashat.