• Nagyon sokrétű a zalakarosi gyógyvíz hatása.

 • A termálvízben több nyomelem is dominál, így sokféle betegség és egészségügyi panasz esetén alkalmazható.

Zalakaroson még 1962-ben találtak termálvizet, bár a korabeli országos sajtó erről először csak 1963-ban számolt be. Gyakorlatilag a víz feltörése pillanatában nyilvánvalóvá vált, hogy olyan termálvízre bukkantak, amelynek gyógyhatása is lehet. Ezt mutatta a víz magas ásványianyag-tartalma és az első szakvélemények.

Ezek közé tartozott, hogy a 1964-ben a korszak ismert reumatológus szakorvosa, Schulhof Ödön a következő szakvéleményt adta a Zalakaroson talált vízről: „a víz mind hőmérsékleténél, mind vegyi összetételénél fogva mozgásszervi rheumás betegek, valamint chronikus nőgyógyászati betegek kezelésében minden valószínűség szerint sikeresen alkalmazható. Célszerű lenne, ha a helyi hatóságok az ottan létesítendő fürdő tervezésekor a gyógyító jelleg lehetőségeit biztosítanák”.

Ezt biztosították is az 1965-ben megnyitott fürdőben, ahová az első napoktól kezdve sokan már a gyógyulás reményében érkeztek. 1966 szeptemberében – amikor még csak alig egy éve működött a termálfürdő – a Magyar Nemzet egyik cikkében már a zalakarosi víz gyógyhatásáról írtak. Egy svájci orvosházaspárral beszéltek, akik az ekcéma „gyógyszerét” vélték megtalálni a zalakarosi termálvízben. A napilapnak elmondták, hogy az addigi orvosi gyakorlat az ekcémásokat óvta a víztől, viszont ők pont a gyógyhatását tapasztalták és azóta sorra Zalakarosra küldik a pácienseiket Svájcból.

Zalakarosi fürdő 1979

A nagykanizsai kórházban 1969 és 1970 fordulóján 199 reumás betegen vizsgálták a zalakarosi gyógyvíz hatását. Annak ellenére, hogy mindegyikük betegsége már előrehaladott állapotban volt (amikor már nehéz javulást elérni), 110 betegnek egyértelműen javult az állapota, 63 személynek teljesen elmúltak a panaszai és mindössze 26 esetben tapasztalták az állapotuk stagnálását.

Nem véletlen, hogy a Zalakaroson található fürdő már az 1970-es években gyógyfürdő és gyógyhely címet kapott. A zalakarosi gyógyvíz azóta is rendkívül széles körű alkalmazhatóságáról ismert.

A zalakarosi gyógyvíz a következő esetekben lehet hatékony:

 • A csontrendszert érintő betegségek: meszesedések, csontritkulás
 • Bőrbetegségek: ekcéma, pikkelysömör
 • Egyes gerincbetegségek: kopásos problémák, deformitások, porckorongsérv és a Bechterew-kór is ide sorolható
 • Nőgyógyászati betegségek: elsősorban a krónikus nőgyógyászati gyulladások
 • Idegrendszeri betegségek: az akut szakasz kivételével itt említhető a derékfájás, az isiász, ideggyulladások, idegfájdalmak, vegetatív idegrendszeri problémák, idegi eredetű mozgásszervi panaszok, idegzsábák
 • Ínbetegségek, lágyrészeket érintő problémák: ízületi fájdalmak, ízületi gyulladásokhoz kapcsolódó merevedések, teniszkönyök
 • Izomzatot érintő panaszok: például izomsorvadás, izomgyulladás, valamint az izomfájdalmak
 • Emésztőszervi és anyagcsere betegségek: cukorbetegség, köszvény
 • Légzőszervi betegségek: felső légúti hurutok és a légcsövet érintő betegségek
 • Mozgásszervi betegségek: ízületi gyulladás, kopásos ízületi problémák, porcelváltozás, reumás betegségek
 • Műtéti utókezelés: baleseteket, csonttöréseket, ízületi- és csontműtéteket követően
 • Szív- és érrendszeri problémák: érszűkület és az enyhébb keringési zavarok

Fontos megemlíteni, hogy mindettől függetlenül a fenti betegségeket ne kezdjék el saját szakállukra kúrálni. Minden esetben erről konzultáljanak szakorvossal. Ezt már csak azért is érdemes megejteni, mert amennyiben az orvos szerint is javasolt a gyógyvizes kúra, akkor a fürdőgyógyászati kezeléseket a társadalombiztosítás támogatásával is igénybe tudják venni.

Zalakarosi gyógyvíz hatása

Melyek azok az esetek, amikor biztosan nem javasolható a zalakarosi fürdőkúra?

Ide sorolhatók a következő betegségek, illetve állapotok: mélyvénás trombózis, lábszárfekély, orbánc, várandósság, tüdőembólia, tüdőtágulat, akut pajzsmirigygyulladás, daganatos megbetegedések, kezeletlen magas vérnyomás, keringési elégtelenség, akut gyulladások, nyílt sebek, lázas állapotok és fertőző betegségek.

Zalakarosi Fürdő gyógycentrum

Mit tartalmaz a zalakarosi gyógyvíz?

Különös összetétele van a víznek, nem csoda, hogy már az 1960-as években is nagy figyelmet kapott. A gyógyvíz alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, jódos-brómos, kénhidrogénes gyógyvíz, jelentős fluor, bórsav és metakovasav tartalommal. Meglehetősen ritka, hogy egy gyógyvíz ezeket az összetevőket egyszerre és magas arányban tartalmazza.

Amennyiben általánosságban érdekli, hogy a gyógyvizeknek milyen fajtái vannak, akkor itt olvashat a témáról bővebben.