• A hazai gyógyvizek, sőt a szimpla termálvizek, palackozott ásványvizek többségében is jelentős mennyiségű metakovasav található.

  • Mit kell erről tudni és milyen hatása van a szervezetre?

A gyógyvizek összetevői kapcsán gyakran szoktuk emlegetni a ként, a jódot, vagy éppen a brómot. Van azonban a termálvizeknek egy „szürke eminenciás” összetevője, aminek fontos szerep jut, de ritkábban esik róla szó, ez pedig a metakovasav.

Amíg a felszíni vizekben, tavakban, folyókban a metakovasav (oldott szilícium) aránya trendszerűen csökken, addig szerencsére a felszín alatti vizeink terén jobb a helyzet. A hazai termálvizek, minősített gyógyvizek mellett a kereskedelmi forgalomban kapható palackozott ásványvizek jelentős részében is kellő mennyiségű metakovasav található.

Az 1970-es években a Szovjetunióban végeztek olyan állatkísérleteket, amelyekben a szilícium megvonásának, illetve táplálékhoz való hozzáadásának a hatását vizsgálták. A szilíciummentes táplálékon nevelt csirkék csontozata és tolla gyengén fejlett lett. Ezzel szemben amelyik állatnak 0,003 százalék oldott szilíciumot kevertek a takarmányához, annál nem tapasztaltak ilyen problémát és a növekedésük is gyorsabb volt az átlagnál. A metakovasav növekedésre és az állatok szőrzetére gyakorolt kedvező hatását bárányoknál és tengerimalacoknál is igazolták.

Az emberekre visszatérve, a metakovasav kapcsán azt szokták említeni, hogy segít megőrizni a fiatalságot és szépséget. Azaz kedvező hatása van a bőrre, a körmökre és a hajra. Fiatalkorban a megfelelő metakovasav-ellátottságnak kulcsszerepe van a növekedésben. Felnőtteknél pedig lassítja az öregedési folyamatokat, de kedvezően befolyásolja az ízületek működését is.

Zalakaros gyógyfürdő metakovasavAhogy írtuk is, csaknem mindegyik termálfürdő vizében található kellő mennyiségű metakovasav – s hasonló a helyzet az ásványvizekkel is – így az említett kedvező hatások miatt is érdemes rendszeresen felkeresni a hazai termálfürdőket, gyógyfürdőket.